مقالات
نامه درخواست ارجاع به هیات حل اختلاف مالیاتی، در ذیل مبحث دادرسی مالیاتی قرار می گیرد. مراجع دادرسی مالیاتی از نظر نوع رسیدگی به دعاوی و پرونده ها به دو گروه تقسیم بندی می شوند:
۱ – مراجعی که رسیدگی ماهوی دارند.
۲ – مراجعی که رسیدگی شکلی دارند.
رسیدگی ماهوی یعنی ورود به ماهیت پرونده. در رسیدگی ماهوی، همان طور که از اسم آن پیدا است، مرجع دادرسی مربوطه به ماهیت پرونده ورود می کند و امکان تغییر درآمد مشمول مالیات و مبلغ مالیات را دارد و می تواند مبلغ مالیات را کم، و نه زیاد، کند.
اما رسیدگی شکلی دقیقا برعکس رسیدگی ماهوی است و در آن مرجع رسیدگی کننده نمی تواند به ماهیت پرونده ورود پیدا کند و صرفا رعایت مقررات و احکام قانونی را رسیدگی می کند و در نتیجه امکان تغییر درآمد مشمول مالیات را ندارد.
همچنین در مراجع رسیدگی کننده به صورت شکلی، مرجع دادرسی مورد نظر نمی تواند رقم مالیات یا درآمد مشمول مالیات را تغییر دهد و فقط می تواند پرونده را از نظر رعایت مقررات و احکام قانونی بررسی کند. برای مثال مشوق ها یا معافیت های داده شده به مودی را چک می کند و کارهایی از این قبیل.
اکنون قصد داریم شما را با برخی مراجع دادرسی مالیاتی که رسیدگی آن ها ماهوی و یا شکلی است، آشنا کنیم.
از جمله مراجع رسیدگی کننده به صورت ماهوی می توان ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم توافق با ممیز کل، هیات بدوی ماده ۲۴۴ قانون مالیات های مستقیم، هیات تجدید نظر ماده ۲۴۷ قانون مالیات های مستقیم، هیات موضوع ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم یا مرکز عالی دادخواهی مالیاتی و برخی مراجع دادرسی دیگر را نام برد که همان طور که گفته شد، مودی در این مراجع می تواند انتظار این را داشته باشد که مبلغ مالیات او کاهش پیدا کند و اصولا این مراجع دادرسی، اجازه کاهش مبلغ مالیات را دارند.
همچنین شورای عالی مالیاتی موضوع ماده ۲۵۱ قانون مالیات های مستقیم، هیات موضوع ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم و دیوان عدالت اداری از جمله مهم ترین مراجعی هستند که رسیدگی آن ها به صورت شکلی انجام می گیرد.
اولین مرجع دادرسی مالیاتی، مرجع موضوع ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم است که توافق با ممیز کل یا رئیس امور مالیاتی است.
پرونده مودی بعد از اعتراض به برگه تشخیص مالیاتی، به مرحله ۲۳۸ ارجاع داده می شود و در صورتی که ابلاغ به صورت قانونی بوده باشد و ظرف مهلت مقرر یعنی ۳۰ روز پس از آن اعتراض صورت نگیرد، مرحله ۲۳۸ حذف خواهد شد و پرونده مستقیم به هیات بدوی احاله می گردد.
اما زمانی که مودی به برگه تشخیص مالیاتی اعتراض کند، پرونده او به مرحله ۲۳۸ می رود که از تاریخ ثبت اعتراض، ۴۵ روز مهلت رسیدگی مجدد توسط ممیز کل را دارد و نکته حائز اهمیت این است که در این مرحله، روز اعتراض و روز اعلام نظر، برخلاف مهلت ۳۰ روزه، جزو مهلت ۴۵ روزه محسوب می گردد.
بعد از مرحله ۲۳۸، دومین مرجع دادرسی مالیاتی، هیات حل اختلاف بدوی است که از چند طریق ممکن است پرونده به هیات حل اختلاف بدوی ارجاع داده شود:
۱ – اگر ابلاغ برگه تشخیص مالیاتی به صورت قانونی انجام شود و مودی در موعد مقرر اعتراض نکند، مودی در حکم معترض شناخته می شود و پرونده به هیات حل اختلاف بدوی ارجاع داده می شود.
۲ – مودی بعد از مرحله ۲۳۸ به هیات حل اختلاف بدوی مراجعه کند.
و سومین هیات حل اختلاف مالیاتی، هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر است که از نظر ساختار و شکلی کاملا مشابه هیات حل اختلاف بدوی است و دارای ۳ نماینده است و حداقل از ۱۰ روز قبل باید به آن اطلاع رسانی شود و …
در این رابطه در صدر ماده ۲۴۷ قانون مالیات های مستقیم آمده است که آرای هیات های حل اختلاف مالیاتی بدوی و تجدید نظر قطعی و لازم الاجرا است؛ به این معنی که در صورت عدم پرداخت یا ترتیب پرداخت از طرف مودی، سازمان مالیاتی می تواند از طریق عملیات وصول و اجرا اقدام به اخذ مبلغ مالیات کند.
در رابطه با قطعی بودن آرای هیات های حل اختلاف بدوی و تجدید نظر باید گفت که رای هیات بدوی قطعی است، اما اگر ظرف ۲۰ روز مودی به آن اعتراض کند، از قطعیت در می آید و پرونده به هیات تجدید نظر می رود.
اما وقتی می گوییم ” رای هیات تجدید نظر قطعی است ” به این معنی است که این رای هیچ گاه از قطعیت در نمی آید.
البته این مطلب درست است که مودی بعد از هیات تجدید نظر می تواند مراحل بعدی دادرسی را نیز برود، اما باید توجه داشت پس از ابلاغ رای هیات تجدید نظر، مودی موظف به پرداخت مالیات مندرج در رای هیات تجدید نظر خواهد بود که آن را پرداخت کند یا ترتیب پرداخت آن را دهد و نمی تواند به آن اعتراض کند، بلکه می تواند به موازات این پرداخت یا ترتیب پرداخت، ادامه فرآیند رسیدگی خود را طی کند و این دو مسیر را جداگانه پیش برود.
ضمنا اگر مودی در سایر مراجع دادرسی مالیاتی رایی بگیرد که مالیات هیات تجدید نظر را نقض کند، می تواند از اداره مالیاتی درخواست استرداد کند.
در مطالب بالا توضیحات اجمالی در خصوص مراجع مختلف دادرسی مالیاتی خدمت شما خواننده محترم ارائه شد که پس از مطالعه آن می توانید به درک صحیح تری از لزوم استفاده از ” نامه درخواست ارجاع به هیات حل اختلاف ” که در این قسمت پیشکش حضورتان خواهد شد، برسید.