مقالات

نامه درخواست بخشودگی جرائم گزارش فصلی

ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم تکلیف ارسال گزارش معاملات فصلی را بر عهده مودیان مالیاتی گذاشته است.

در خصوص گزارش معاملات فصلی سوال های متفاوتی مانند این که چه اشخاصی ملزم به ارسال آن هستند؟ چه مواردی در گزارش فصلی ارسال می شود؟ جرائم گزارش فصلی چیست؟ و … همواره مطرح است که در این بخش پاسخ کلیه این سوالات ارائه خواهد شد.

هنگامی که اسم گزارش معاملات فصلی می آید، خیلی ها فقط از آن ارسال فهرست معاملات را به یاد می آوردند، در حالی که این ماده دارای ۳ بخش اصلی است و ارسال فهرست معاملات بخشی از تکالیف مربوط به آن است.

گزارش معاملات فصلی :

همان طور که گفته شد، گزارش معاملات فصلی دارای ۳ بخش اصلی است که در زیر به شرح آن پرداختیم.

۱ – صدور صورتحساب بابت معاملات؛ طبق این بند مودی هر زمان به عنوان فروشنده معامله ای انجام دهد، موظف است صورتحساب مربوط به آن را صادر کند.

معامله چیست؟ طبق تعریف آییننامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، معامله به معنی خرید و فروش کالا، خدمات، دارایی است، به این معنی که هر کسی کالا یا دارایی بفروشد و یا خدماتی ارائه کند، ملزم به صدور صورتحساب مربوط به آن خواهد بود.

۲ – درج کد اقتصادی طرفین معامله در صورتحساب های صادره؛ یعنی مودی باید بابت معاملاتی که انجام داده است، صورتحساب دارای کد اقتصادی خود و طرف مقابل را صادر کند.

۳ – ارسال فهرست معاملات فصلی برای سازمان مالیاتی

چه اشخاصی باید گزارش فصلی ارسال کنند؟

طبق ماده ۹ آییننامه ۴۶۳۷۸ یا آییننامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، اشخاص زیر ملزم به ارسال فهرست معاملات فصلی هستند.

۱ – کلیه اشخاص حقوقی

۲ – صاحبان مشاغل گروه اول

چه زمانی باید گزارش فصلی ارسال شود؟

طبق ماده ۱۰ آییننامه ۴۶۳۷۸ یا آییننامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، مودی ۱ ماه و نیم پس از پایان هر فصل مهلت دارد تا گزارش معاملات خود را در قالب گزارش فصلی و از طریق سامانه های مالیاتی ارسال کند؛ مثلا مهلت ارسال گزارشات فصلی بهار تا ۱۵ مرداد ماه خواهد بود.

چه مواردی در گزارش فصلی ارسال می شود؟

همان طور که گفته شد، در گزارش معاملات فصلی، تعریف معامله را خرید و فروش کالا و خدمات و دارایی گفتیم.

قبل از توضیح موارد ارسال در گزارش فصلی، ذکر این نکته ضروری است:

معامله بخشی از رویدادهای مالی است؛ یعنی همه معاملات یک نوع رویداد مالی هستند، ولی ممکن است رویداد مالی وجود داشته باشد که معامله نباشد، مثل هزینه استهلاک، سود یا زیان تسعیر ارز، کاهش ارزش موجودی کالا و …

در گزارش فصلی فقط معامله ارسال می شود و خرید و فروش کالا و خدمات و دارایی مشمول ارسال در گزارش فصلی خواهد بود.

بنابراین کلیه معاملات، به استثنای معاملاتی که مطابق آییننامه ۴۶۳۷۸ یا آییننامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، معاف از ارسال در گزارش معاملات فصلی هستند، مانند هزینه حقوق و دستمزد که نوعی معامله است و کارمند خدمات می دهد و در ازای آن کارفرما حقوق پرداخت می کند، ولی طبق آییننامه نیاز به ارسال در گزارش معاملات فصلی ندارد.

نحوه ارسال گزارش فصلی چگونه است؟

در گزارش فصلی دو نوع ارسال وجود دارد:

۱ – ارسال با اطلاعات کامل شامل نام و نام خانوادگی، نام شرکت، کد اقتصادی، کد ملی، مشخصات کالا و خدمات و …

۲ – ارسال به صورت تجمیعی؛ در این حالت نیازی به ثبت نام و نام خوانوادگی و کد ملی و آدرس و نام شرکت نیست و فقط مبلغ معامله وارد می شود.

چه مواردی را می توان در گزارش فصلی به صورت تجمیعی ارسال کرد؟

در گزارش معاملات فصلی کلیه مبالغ کوچک، یعنی معاملاتی که مبلغ آن ها کمتر از ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک باشد را می توان به صورت تجمیعی ارسال کرد.

حد نصاب معاملات کوچک نوعی حد نصاب عددی است ک هر ساله توسط هیات وزیران تعیین می شود.

بنابراین کلیه معاملات، چه خرید، چه فروش، چ طرف مقابل حقیقی باشد، چه حقوقی باشد، و به طور کلی هر معامله ای که کمتر از این حد نصاب باشد، می تواند درگزارش فصلی به صورت تجمیعی ارسال شود.

حال به تفکیک خرید و فروش، می توان حالات مختلف ارسال تجمیعی در گزارش فصلی را این طور بیان کرد:

خرید:

۱ – معاملات کمتر از ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک

۲ – خرید از اشخاص حقیقی ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم

۳ – خرید از اشخاصی که ملزم به عضویت در نظام مالیاتی نیستند.

فروش:

۱ – فروش کمتر از ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک

۲ – فروش به مصرف کننده نهایی

لازم است بدانید مصرف کننده نهایی، شخص حقیقی است که کالاها و خدمات را برای مصرف شخصی خریداری می کند، نه برای فروش به دیگران و با هدف کسب سود.

ویرایش گزارش فصلی :

به طور کلی اگر گزارش معاملات فصلی خارج از موعد مقرر ارسال شود، جریمه ای معادل ۱ درصد به همراه خواهد داشت.

ویرایش در گزارش فصلی به دو بخش تقسیم می شود :

۱ –  ویرایشی که منجر به تغییر طرف معامله شود؛ دارای ۱ درصد جریمه است.

۲ – ویرایشی که منجر به افزایش مبلغ معامله شود؛ مجددا دارای ۱ درصد جریمه است.

الباقی ویرایش ها که ممکن است مربوط به حذف رکورد، تغییر آدرس، کد پستی و… باشد، حتی اگر خارج از موعد مقرر ارسال شود، جریمه ای ندارد.

بدیهی است در موعد مقرر هرگونه ویرایش، جریمه ای به همراه نخواهد داشت.

تغییرات قوانین گزارش فصلی بعد از آمدن سامانه مودیان:

طبق ماده ۷ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، هر صورتحسابی که در سامانه مودیان صادر شود، مودی چه در حکم فروشنده صورتحساب صادر کنید چه در حکم خریدار، در هر صورت نیازی به ارسال در گزارش معاملات فصلی ندارد.

بنابراین با آمدن سامانه مودیان، گزارش فصلی کم کم حذف می شود، اما لازم است مقررات مربوط به آن را بدانید.

همچنین سامانه مودیان ارسال به صورت تجمیعی ندارد و حتی برای ۱.۰۰۰ تومان نیز لازم است صورتحساب ارسال شود، در حالتی که در گزارش فصلی تحت شرایط مربوطه ارسال تجمیعی بلامانع است.

جرائم گزارش معاملات فصلی:

۱ – اگر مودی بابت معاملات خود صورتحساب صادر نکند، ۲ درصد مبلغ معاملاتی که صورتحساب آن صادر نشده است را جریمه می شود.

۲ – عدم درج کد اقتصادی خود و یا عدم درج کد اقتصادی خریدار هر کدام ۲ درصد جریمه به همراه دارد.

همچنین در بحث کد اقتصادی، جریمه دیگری نیز وجود دارد و آن استفاده از کد اقتصادی دیگران برای خود و استفاده از کد اقتصادی خود برای معاملات دیگران است که امروزه با نام کد فروشی و یا فاکتور فروشی و یا صدور صورتحساب غیر واقعی آن را می شناسیم که این مورد نیز جریمه ۲ درصدی را به همراه دارد.

برای اشخاص حقوقی، کد اقتصادی همان شناسه ملی است.

همچنین هر سه گروه مشاغل و کلیه اشخاص حقوقی ملزم به صدور صورتحساب و درج کد اقتصادی هستند.

۳ – در صورتی که مودی فهرست معاملات خود را در موعد مقرر برای سازمان مالیاتی نفرستد، ۱ درصد معاملاتی که فهرست آن ها ارسال نشده است را جریمه خواهد شد.

فایل کاربردی نامه درخواست بخشودگی جرائم مالیاتی:

اکنون که با کلیه جرائم مربوط به گزارش معاملات فصلی آشنا شدید، لازم است بدانید جرائم ذکر شده از نظر سازمان مالیاتی و طبق قوانین مربوطه، قابل بخشودگی هستند و سازمان مالیاتی این اختیار را دارد که تمام یا بخشی از آن را بخشودگی دهد.

با توجه به این موضوع، فایل کاربردی پیش رو که مختص شما دانش پذیر محترم طراحی و تهیه و تنظیم شده است، حاوی نامه ای مورد قبول سازمان مالیاتی در راستای درخواست بخشودگی جرائم مربوط به گزارش معاملات فصلی است و شما به راحتی با استفاده از امکان دانلود آن، می توانید درخواست خود را ارائه دهید.