حسابداری را می توان نوعی فعالیت خدماتی دانست که خروجی آن اطلاعاتی با ماهیت مالی در یک واحد اقتصادی است که توسط شخص حسابدار در بسیاری از تصمیم گیری های اقتصادی کاربرد دارد.
امروزه حسابداری یکی از رشته های پر طرفداری است که برای همگان واضح است که بازار کار بسیار بهتری نسبت به رشته های دیگر دارد و جزو پر مخاطب ترین رشته ها محسوب می شود و افراد در این رشته می توانند از آینده شغلی خوبی برخوردار باشند.
در حوزه حسابداری افراد با تحصیلات حسابداری و در مواردی بدون تحصیلات حسابداری و فقط با آموزش در موسسات متفاوت و کسب تجربه با انجام کارآموزی در این رشته، می توانند به یک حسابدار موفق تبدیل شوند.
اما این به معنی کم اهمیت بودن و ساده انگاشتن حسابداری نیست، بلکه می توان رشته حسابداری را تخصصی بسیار مهم در شرکت ها و کسب و کارها دانست. بنابراین گزارشات و خدماتی که توسط شخص حسابدار انجام می شود، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
درباره اهمیت رشته حسابداری ذکر این نکته لازم است که هر بنای بزرگی که ایجاد می شود، یک پی قوی و چهارچوب و استخوان بندی محکمی دارد.
در رشته مالی و مالیاتی نیز وجود یک زیر بنای قوی و محکم نیاز است و در رشته حسابداری می توان این استخوان بندی محکم را یادگیری اصول حسابداری دانست. کسی که این چهارچوب بندی و زیر بنای قوی را داشته باشد، سرعت پیشرفت بالاتر و عملکرد بهتری خواهد داشت.
حسابداری رشته ای است که در آن همه مطالب به هم مرتبط هستند و محال است کسی بتواند اصول حسابداری ۲ را یاد بگیرد، در حالی که اصول حسابداری ۱ را آموزش ندیده باشد.
حسابداری چیست و حسابدار کیست؟
کار من به عنوان حسابدار چیست؟ تعریف یک سیستم حسابداری چیست؟ یک سیستم حسابداری چه ویژگی هایی دارد؟
در تعریف رشته حسابداری می توان گفت حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است و کار حسابدار به هیچ عنوان کار یدی نیست، به این معنی که بار جابجا نمی کند و یا در خط تولید نیست، اما در عوض با دیتاها و اطلاعات مختلف شرکت یا کسب و کارها سر و کار دارد.
حسابداری سیستمی است ک به واسطه آن برخی اطلاعات به برخی اطلاعات دیگر تبدیل می شود و اطلاعات جدیدتر است که باعث می شود بتوان خدمات حسابداری به دیگران عرضه کرد. کار حسابداری نوعی کار خدماتی و عملیات خدماتی است، زیرا در آن کسی کالا یا محصول نمی فروشد، بلکه خدمات ارائه می دهد.
در حسابداری برخی مواد اولیه به حسابدار می رسد، مثل اطلاعات رویدادهای مالی که می توان برای آن فاکتور، رسید پرداخت وجه، گردش حساب بانکی و … را مثال زد، اما این اطلاعات به تنهایی قابلیت استفاده خاصی ندارند و زمانی که فرآیند حسابداری انجام شود، که خود قسمت های مختلفی دارد مثل طبقه بندی، تلخیص و …، خروجی گزارشات مالی را می دهد.
افراد عموما دنبال گزارشات هستند و رویداد های مالی به تنهایی استفاده نمی شوند، ولی وقتی به گزارش تبدیل شوند مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال همه دنبال این هستند که صورت مالی داشته باشند و اگر کسی بخواهد شرکتی را بررسی یا آنالیز کند، صورت مالی که نمونه ای از گزارشات حسابدارها است را بررسی می کند.
بنابراین یکی از کارهای حسابدارها تبدیل رویدادهای مالی به گزارشات مالی است.
کار حسابدار چیست؟
از اصلی ترین کارها و وظایف حسابدار می توان به جمع آوری اطلاعات مربوط به رویدادهای مالی اشاره کرد، مثلا واحد بازرگانی در یک شرکت موظف است کلیه اسناد و مدارک مربوط به واردات و صادرات را تحویل واحد حسابداری بدهد، بنابراین حسابدار در وهله اول باید اطلاعات را جمع آوری کند و دقیقا همین جا است که کار حسابدار شروع می شود.
بعد از این مرحله، فرآیند تشخیص وجود دارد، تشخیص رویداد های مالی و رویداد های غیر مالی. به این معنی که در یک شرکت ممکن است اتفاقات مختلفی روی بدهد، ولی باید دانست که همه امور به حسابدار مربوط نمی شود، مثلا اگر قرار باشد بابت اموری مثل تعمیرات برخی سیستم ها به شرکت مراجعه شود، این رویدادی است که به حسابدار مربوط نمی شود، حال اگر بابت این امر قرار باشد مبلغی پرداخت شود، از جمله مثال هایی است که دقیقا حسابدار با آن درگیر است. در نتیجه حسابدار فقط با رویداد های مالی سر و کار دارد.
مرحله بعد ثبت رویداد های مالی است. برخی تصور می کنند که این اولین مرحله از کار حسابدارها است.
همچنین ثبت رویدادهای مالی در قالب اسناد حسابداری است.
در مرحله بعدی تلخیص و طبقه بندی رویدادها و اطلاعات مالی رخ می دهد و اسناد و مدارک مربوطه در جای مخصوص به خود نگهداری خواهند شد.
در نهایت نیز تهیه و ارائه گزارشات توسط حسابدار صورت می گیرد که می توان آن ها را به استفاده کنندگان درون سازمانی یا برون سازمانی ارائه کرد.
مخاطب گزارشات حسابداری چه کسانی هستند؟
مخاطب و استفاده کنندگان از گزارشات مالی را می توان به دو دسته زیر تقسیم بندی کرد:
۱ – استفاده کنندگان درون سازمانی
۲ – استفاده کنندگان برون سازمانی
امروزه با توجه به اهمیت مخاطبان و استفاده کنندگان از گزارشات مالی، در بازار کار حسابداری می توان گفت ۸۰ درصد زمان و انرژی حسابدار صرف تهیه گزارش برای استفاده کنندگان برون سازمانی می شود و فقط ۲۰ درصد آن، مختص استفاده کنندگان درون سازمانی مثل مدیرعامل، مدیر تولید، مدیر فروش، مدیر بازرگانی یا … است. البته این یکی از نقاط ضعف در بازار حسابداری است، این که ۸۰ درصد دغدغه یک کارفرما این است که بتواند استفاده کنندگان برون سازمانی را متقاعد کند و برای آن ها گزارش تهیه کند، می تواند یک روش غلطی باشد که در جامعه رایج شده است.
چرا امروزه دانستن الفبای حسابداری اهمیت دارد؟
همان طور که در مطالب بالا گفته شد، امروزه مهم ترین دغدغه کارفرما، ارائه گزارشات مالی درست به استفاده کنندگان برون سازمانی و ساپورت کردن آن ها است و شاید تنها حدودا ۲۰ درصد دغدغه او تهیه گزارشات مدیر تولید کارخانه باشد.
امروزه اهمیت حسابداری در دغدغه کارفرماها خلاصه می شود و برای کارفرما مهم است که حسابدار توانایی انجام امور حسابداری را به نحوی صحیح داشته باشد، یا بتواند گزارشات قابل قبولی بر اساس مستندات در دسترس ارائه دهد. اما با این وجود یک حسابدار باید بداند کار او فقط گزارشات برون سازمانی نیست و گاهی این گزارشات در درون سازمان هم به همان اندازه مهم است.
اهمیت آموزش در حوزه حسابداری:
اشخاصی که در حوزه حسابداری برند و موفق شدند و پیشرفت کردند، حسابداری را درست درک کردند. کسی نمی تواند دکترای رشته حسابداری را بگیرد، بدون این که پایه حسابداری درستی داشته باشد و بیس حسابداری در فهم او درست چیده شده باشد.
هر کسی که وارد حوزه حسابداری می شود، چه کسی باشد که اصلا حسابداری نخوانده است و یا خوانده است و اکنون فکر می کند زیر بنای قوی ندارد و یا شخصی باشد که می خواهد نقاط ضعف خود را پوشش بدهد و اصلاح کند، بر او واجب است تا آموزش مربوط به این رشته را ببیند.
اما ذکر این نکته ضروری است که هر آموزشی دارای دو بخش است:
۱ – برگزار کننده و ارائه دهنده آموزش که باید تلاش کند مطلب به ساده ترین و بهترین شکل ممکن ارائه شود. اما این شاید ۵۰ درصد ماجرا باشد، حتی اگر برگزار کننده بهترین عملکرد ممکن را داشته باشد.
۲ – بخش دوم که مهم ترین بخش است، خود دانشجو است که باید مطالعه و مرور داشته باشد. دروسی مثل حسابداری و مالیات، دروس فراری هستند و نیاز به تکرار دارند و باید دانست صرف شرکت در یک دوره آموزشی نمی توان مطالب آن را آموخت.
ورکشاپ رایگان الفبای حسابداری:
با این توضیحات اکنون می توانید ورکشاپ رایگان الفبای حسابداری را که توسط آقای سید علی سرحدی، مشاور و مدرس در رشته های حسابداری و مالیات، تهیه و ارائه شده است را ببینید.
این محصول به صورت کاملا رایگان و با هدف راهنمایی و نشان دادن مسیر درست به افراد جدید الورود به رشته حسابداری و یا افراد در جستجوی پیشرفت در حوزه حسابداری که ممکن است سال ها سابقه کاری داشته باشند، طراحی شده است.
رایگان!