آموزش تصویری ارسال اظهارنامه صاحبان مشاغل
ارسال اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل موضوع ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم است و همان طور که می دانید بر اساس این ماده، صاحبان مشاغل موظف هستند هر ساله حداکثر تا پایان خرداد ماه سال بعد، اظهارنامه مالیات بر درآمد مربوط به عملکرد سال قبل خود را برای سازمان مالیاتی ارسال کنند.
به طور کلی ۳ روش جهت ارسال اظهارنامه های مالیاتی برای صاحبان مشاغل وجود دارد:
۱ – ارسال به صورت دستی طبق موضوع ماده ۱۷۷ قانون مالیات های مستقیم
۲ – ارسال به صورت پستی طبق موضوع ماده ۱۷۸ قانون مالیات های مستقیم
۳ – ارسال به صورت الکترونیکی
از آن جایی که اکثر مودیان در حوزه صاحبان مشاغل، اظهارنامه خود را به صورت الکترونیکی ارسال می کنند، تصمیم داریم در خصوص ارسال اظهارنامه از طریق سامانه مالیاتی مربوطه و به روش الکترونیکی توضیحاتی را ارائه دهیم.
اگر به دنبال یادگیری قوانین و مقررات مالیاتی به صورت جامع و کامل هستید و میخواهید مهارت انجام امور مالیاتی را کسب کنید، « دوره جامع قوانین و مقررات مالیاتی » بهترین انتخاب برای شماست. این دوره در بر گیرنده کلیه ی قوانین و مقررات مالیاتی حاکم بر ایران است و کلیه موضوعات آن از پایه و بدون نیاز به پیش نیازی به شما کمک میکند تا به سطحی حرفهای از امور مالیاتی برسید و امکان ارایه خدمات مالیاتی مثل : مشاوره امور مالیاتی، انجام خدمات وکالت در پرونده های مالیاتی، انجام تکالیف قانونی مالیاتی و … را کسب نمایید.
با شرکت در دوره جامع قوانین و مقررات مالیاتی یک بار برای همیشه خیال خود را از دغدغه های مالیاتی راحت کنید.
اگر شما هم علاقه مند به ورود به حوزه ی جذاب مالیات هستید، همین حالا اقدام کنید.
صاحبان مشاغل چه کسانی هستند؟
اشخاص حقیقی ممکن است به شکل های مختلفی کسب درآمد کنند و مثل هر کدام از شما مشغول کسب و کار متفاوتی باشند؛ یک نفر ممکن است کار حسابداری انجام دهد و دفتر خدمات مالی داشته باشد، یا یک نفر به عنوان حسابدار جایی استخدام شود و حقوق بگیر باشد و برخی ملکی بخرند و آن را به اجاره بگذارند و …
در این صورت هر کدام از حالت های گفته شده دارای مقررات مالیاتی خاص خود است، مثل مالیات حقوق، مالیات اجاره و … و یکی از این حالت ها می تواند مالیات مشاغل باشد که برای کسانی است که کسب و کار مستقل خود را دارند، مثلا شخصی مغازه ای دارد یا دارای کارگاهی است و یا ممکن است در خانه کاری انجام دهد و …
بنابراین صاحبان مشاغل یعنی اشخاص حقیقی که دارای کسب و کار مستقل هستند و کارمند کسی نیستند و به صورت شخصی و برای خودشان کار می کنند.
دسته بندی صاحبان مشاغل از نظر مالیاتی
نکته مهمی که لازم است بدانید این است که صاحبان مشاغل از نظر مالیاتی به ۳ گروه تقسیم می شوند:
گروه اول، گروه دوم و گروه سوم.
هدف از این تقسیم بندی تفاوت در تکالیف مالیاتی آن ها است، وگرنه نرخ مالیات، نحوه محاسبه مالیات، معافیت ها و … برای کلیه آن ها یکسان است.
حال می خواهیم بدانیم مبنای این گروه بندی چیست و از کجا بفهمیم جزو کدام گروه هستیم؟
مشاغل بر اساس نوع فعالیت و حجم فعالیت گروه بندی می شوند:
گروه بندی مشاغل بر اساس نوع فعالیت یعنی تنها به دلیل این که شخص دارای کار خاصی است، جزو گروه اول قرار می گیرد و در این حالت میزان و حجم فروش او اهمیتی ندارد.
علاوه بر این در گروه بندی صاحبان مشاغل بر اساس حجم فعالیت، ملاک میزان درآمد یا فروش دو سال قبل آن ها خواهد بود.
توضیحات کامل در این خصوص و نام کلیه مشاغلی که بر حسب نوع فعالیت در گروه اول و شرایط مشاغل بر اساس حجم فعالیت، در آییننامه اجرای ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم آمده است.
نکته بسیار مهم این است که مودی دو سال قبل می تواند درآمد ابرازی یا درآمد قطعی داشته باشد، بنابراین ملاک چیست؟
درآمد ابرازی یعنی درآمدی که مودی در اظهارنامه مالیاتی خود به سازمان مالیاتی اعلام کرده است، اما در مواردی ممکن است اداره مالیاتی او را رسیدگی کند و درآمد تشخیصی بدهد و گاهی درآمد مودی قطعی است و همان مبنای محاسبه مالیات برای او قرار می گیرد.
به عبارتی دیگر وقتی مودی اظهارنامه می فرستد، درآمد خود را ابراز می کند. بعد از آن مامور مالیاتی دفاتر و اسناد و مدارک را رسیدگی می کند و برگ تشخیص صادر می کند و در آن درآمد تشخیصی را اعلام می کند که قطعی نیست و مودی می تواند به آن اعتراض کند و به مراجع و هیات های حل اختلاف برود و در نهایت این فرآیند، مالیات قطعی صادر خواهد شد.
بنابراین در خصوص گروه بندی صاحبان مشاغل بر اساس حجم فعالیت، وقتی می گوییم درآمد دو سال قبل ملاک است، یعنی درآمد ابرازی یا درآمد قطعی، هر کدام بیشتر باشد، ملاک عمل خواهد بود و به هیچ عنوان درآمد تشخیصی مد نظر قرار نمی گیرد.
مالیات صاحبان مشاغل
مالیات مشاغل در باب سوم قانون مالیات های مستقیم است و فصل چهارم آن و ماده ۹۳ تا ماده ۱۰۴ قانون را شامل می شود.
طبق بند ۲ و بند ۳ ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم، اشخاص حقیقی که مقیم ایران هستند، بابت درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران به دست می آورند و اشخاص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران، فقط بابت درآمدهایی که در ایران کسب می کنند، مشمول پرداخت مالیات هستند.
همان طور که گفته شد، صاحبان مشاغل می توانند درآمدهای متفاوتی داشته باشند که ممکن است از طرق مختلف به دست بیاید، اما در نهایت دارای درآمد هستند و نحوه محاسبه مالیات آن ها به این صورت است که درآمد آن ها منهای معافیت ها و بعد هزینه های قابل قبول می شود و حاصل، ماخذ مالیاتی یا درآمد مشمول مالیات خواهد شد.
سپس از درآمد مشمول مالیات، برخی کسورت کسر می شوند و عدد به دست آمده ضرب در نرخ مالیاتی می شوند و حاصل مبلغ مالیات خواهد بود.
بنابراین محاسبه مالیات صاحبان مشاغل از قاعده زیر پیروی می کند:
درآمد مشمول مالیات ( ماخذ مالیاتی ) = درآمد – ( معافیت ها + هزینه های قابل قبول )
مبلغ مالیات صاحبان مشاغل = ( درآمد مشمول مالیات – کسورات ) * نرخ مالیاتی صاحبان مشاغل
حال سوالی که مطرح است این است که آیا هزینه های قابل قبول برای صاحبان مشاغل مورد پذیرش است؟ بله.
آیا صاحبان مشاغل نیز معافیت دارند؟ بله.
و علاوه بر آن برخی کسورات و مشوق نیز دارند که به آن ها تعلق می گیرد و در ادامه به توضیح آن ها پرداختیم.
اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل
سال مالیاتی، سال شمسی و سال مالی صاحبان مشاغل به صورت پیش فرض یکسان است، در صورتی که اشخاص حقوقی ممکن است طبق اساسنامه سال مالی متفاوت با سال شمسی داشته باشند، اما صاحبان مشاغل به صورت پیش فرض و بدون امکان تغییر سال مالی آن ها از ۱ فروردین ماه است.
کلیه صاحبان مشاغل چه گروه اول چه گروه دوم چه گروه سوم موظف هستند اظهارنامه مالیاتی خود را حداکثر تا ۳۱ خرداد ماه سال بعد ارسال کنند، یعنی مثلا مهلت ارسال اظهارنامه سال ۱۴۰۲ تا ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ است و این تکلیف ارسال اظهارنامه صاحبان مشاغل است.
در ادامه ذکر این نکته ضروری است که صاحبان مشاغل در صورتی که اظهارنامه مالیاتی گروه بالاتر را بفرستند مشکلی ندارد، اما اگر اظهارنامه گروه پایین تر را ارسال کنند، در حکم عدم ارسال اظهارنامه برای آن ها خواهد بود، چرا که در اظهارنامه مالیاتی مشاغل گروه اول، ترازنامه و سود و زیان نیز وجود دارد.
تکالیف مالیاتی صاحبان مشاغل
اولین و مهم ترین تکلیف صاحبان مشاغل، ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی است که می توانید توضیحات مربوطه را در سامانه ثبت نام مالیاتی مشاهده کنید.
صاحبان مشاغل وقتی فعالیت خود را آغاز کردند، ۴ ماه پس از آغاز فعالیت خود فرصت دارند برای تشکیل پرونده یا ثبت نام مالیاتی اقدام کنند.
جریمه عدم انجام تکالیف ذکر شده، معادل ۱۰ درصد مالیات مدتی است که تشکیل پرونده انجام نشده است. همچنین محرومیت از کلیه معافیت ها و مشوق ها در سال مربوطه را نیز به همراه دارد.
معافیت مربوط به صاحبان مشاغل
صاحبان مشاغل به شرط ارسال اظهارنامه و ارائه اسناد و مدارک و اگر جزو گروه اول صاحبان مشاغل باشند، به شرط ارائه دفاتر، سالانه بخشی از سود خالص آن ها معاف از مالیات خواهد بود.
در این خصوص در ماده ۱۰۱ قانون مالیات های مستقیم گفته شده سود صاحبان مشاغل تا میزان معافیت ماده ۸۴ این قانون معاف از مالیات است، اما در واقعیت این طور نیست و هر ساله در قانون بودجه این میزان معافیت برای مشاغل عدد دیگری اعلام می شود.
مشوق ها و تخفیف های صاحبان مشاغل
طبق تبصره ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم، به ازای هر ۱۰ درصد افزایش در درآمد ابرازی مشمول مالیات صاحبان مشاغل که منظور سود ابرازی است که مشاغل در اظهارنامه مالیاتی خود به سازمان مالیاتی اعلام می کنند و بر اساس آن مالیات پرداخت می کنند، اگر هر سال به نسبت سال قبل افزایش در درآمد داشته باشد، به ازای هر ۱۰ درصد افزایش، ۱ واحد درصد از نرخ مالیاتی آن ها کسر خواهد شد، حداکثر تا ۵ واحد.
شرایط برخورداری از این مشوق نیز تسویه بدهی سال قبل و تسلیم اظهارنامه آن سال و در زمان رسیدگی تحویل کلیه دفاتر و اسناد و مدارک قانونی است.
این مشوق نوعی تخفیف محسوب می شود و یکی از انواع مشوق ها، تخفیف است و طبق آن هر چه سود ابرازی بیشتر باشد، نرخ مالیاتی کمتر خواهد بود.
برای این مشوق مدت زمان فعالیت مهم نیست، چرا که بر اساس سود است.
نکته بعد این که اگر مودی در سال قبل زیان یا درآمد صفر ابراز کرده باشد، در سال بعد امکان استفاده از مشوق تبصره ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم را ندارد، چون این مشوق می گوید افزایش سود مالیاتی نسبت به سال قبل، و در صورت زیان یا درآمد صفر، سود مشمول مالیاتی ابراز نشده است که بخواهد افزایش داشته باشد. بنابراین در این حالات مودی نمی تواند از این مشوق استفاده کند.
جریمه های مالیاتی صاحبان مشاغل
در صورتی که صاحبان مشاغل اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه نکنند، علاوه بر جریمه غیر قابل بخشودگی معادل ۳۰ درصد بابت عدم تسلیم اظهارنامه برای کلیه گروه های صاحبان مشاغل، جریمه ای معادل ۲۰ درصد مالیات آن سال را نیز برای مشاغل گروه اول بابت عدم ارائه ترازنامه و سود و زیان نیز خواهند داشت که قابل بخشودگی است.
همچنین مشاغل گروه اول ملزم به ارائه دفاتر قانونی هستند و در صورت عدم انجام آن جریمه ای معادل ۲۰ درصد مالیات متعلق برای آن ها لحاظ می شود که قابل بخشودگی است.
نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل
برای اظهارنامه صاحبان مشاغل، مانند اظهارنامه اشخاص حقوقی، اظهارنامه اجاره، اظهارنامه املاک یا فرم تبصره ماده ۱۰۰ و … از سامانه my.tax.gov.ir یا درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان مالیاتی استفاده می شود.
زمانی که این آدرس را در مرورگر جستجو کنید، در سمت راست صفحه کادر مربوط به احراز هویت را خواهید دید که برای ورود به سامانه و درگاه اظهارنامه لازم است از گزینه ورود به درگاه ملی استفاده کنید و نام کاربری و رمز عبور را درج کنید.
حال اگر شخص حقیقی هستید، شماره ملی، اگر شخص حقوقی هستید، شناسه ملی و اگر اتباع خارجی یا اشخاص غیر ایرانی هستید، کد فراگیر را انتخاب کنید.
اکنون باید نسبت به درج کلمه امنیتی اقدام کنید و سپس گزینه ورود به درگاه ملی را بزنید، و بعد رمز یک بار مصرف ۶ رقمی ارسال شده به شماره موبایل مرتبط با این پرونده را وارد کنید و …
در فیلم آموزشی که خدمتتان ارائه می شود، ادامه آموزش بالا به صورت کامل داده شده است.
همچنین آموزش ارسال فرم تبصره ماده ۱۰۰ نیز در قالب محتوایی جداگانه برای شما قرار می گیرد که با زدن لینک آموزش فرم تبصره ماده ۱۰۰ صاحبان مشاغل می توانید به آن دسترسی داشته باشید.
اگر به دنبال یادگیری قوانین و مقررات مالیاتی به صورت جامع و کامل هستید و میخواهید مهارت انجام امور مالیاتی را کسب کنید، « دوره جامع قوانین و مقررات مالیاتی » بهترین انتخاب برای شماست. این دوره در بر گیرنده کلیه ی قوانین و مقررات مالیاتی حاکم بر ایران است و کلیه موضوعات آن از پایه و بدون نیاز به پیش نیازی به شما کمک میکند تا به سطحی حرفهای از امور مالیاتی برسید و امکان ارایه خدمات مالیاتی مثل : مشاوره امور مالیاتی، انجام خدمات وکالت در پرونده های مالیاتی، انجام تکالیف قانونی مالیاتی و … را کسب نمایید.
با شرکت در دوره جامع قوانین و مقررات مالیاتی یک بار برای همیشه خیال خود را از دغدغه های مالیاتی راحت کنید.
اگر شما هم علاقه مند به ورود به حوزه ی جذاب مالیات هستید، همین حالا اقدام کنید.
رایگان!