سوالات متداول مالیات بر ارث

در ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم مفهومی تحت عنوان فوت فرضی بیان شده است. منظور چیست ؟

فوت فرضی یعنی از تاریخ آخرین خبری که از حیات او رسیده است، مدتی گذشته باشد که عادتا‌ چنین شخصی زنده نمی‌ ماند.

برادرم در ماه گذشته فوت شده اند و ایشان هیچ همسری و فرزندی نداشت. من و پسرم که خواهر و خواهر زاده ی متوفی می شویم جزو چه طبقه ای هستیم ؟

اجداد، برادر، خواهر و اولاد آن ها جزو وراث طبقه دوم می باشند و نرخ های مالیاتی آن ها نسبت به طبقه اول به صورت دو برابر محاسبه می گردد.

تا چه زمانی مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارث را توسط وراث وجود دارد ؟

وراث متوفی موظفند به منظور کسر هزینه‌های کفن و دفن در حدود عرف و عادات و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی از ماترک ظرف مدت یک سال از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه‌ تسلیم نمایند.

به مبالغ مالیاتی که برای اموال متوفی محاسبه شده است اعتراض وارد است ؟

بله - در مواردی که حسابرسی مالیاتی مغایر با این حکم صورت گرفته باشد، حسب مورد، رسیدگی به درخواست مودی در راستای ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم و اعتراض در مراجع دادرسی مالیاتی با رعایت ترتیبات مذکور صورت خواهدگرفت.

مبلغی بابت هزینه های کفن و دفن در خاکسپاری در آرامگاه خانوادگی پرداخت شده است. آیا این مبالغ قابل کسر از ماترک و مالیات است ؟

خیر ، اولاً جهت کسر هزینه‌های کفن و دفن میبایستی تا یک سال اظهارنامه مالیاتی ارسال شود و همچنین واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی با ارائه تأییدیه و تسویه مربوط از مراجع ذی ‎ربط و همچنین هزینه‎ های کفن و دفن در حدود عرف و عادت قابل کسر خواهد بود.

وراث پدرم برای اموال او اظهارنامه ارث ارسال نکرده اند. چند درصد جریمه مالیاتی دارد ؟

عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی از طرف وراث یا تسلیم اظهارنامه خارج از موعد مقرر مشمول جریمه ای نخواهد بود.

آیا به سهام عدالت هم مالیات بر ارث تعلق می گیرد ؟

بله ، برای طبقات اول ، دوم و سوم به ترتیب شش درصد – دوازده درصد – بیست و چهار درصد ارزش اسمی مالیات بر ارث تعلق می گیرد.

چه مواردی مشمول مالیات بر ارث نیستند ؟

مهم ترین آنها عبارت اند از :

۱-ئ وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس‌انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی ‌استحقاقی استفاده نشده و بیمه‌های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه یا بیمه‌گزار و یا کارفرما از قبیل‌ انواع بیمه‌های عمر و زندگی، خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آنها حسب مورد که یک جا و یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می‌گردد.

۲- اموالی که برای سازمان ها و موسسه‌های مذکور در ماده ۲ قانون مورد وقف یا نذر یا حبس واقع گردد به شرط تأیید سازمان ها و موسسه‌های‌ مذکور.

۳- اثاث‌البیت محل سکونت متوفی

در صورتی که اظهارنامه ارث در موعد مقرر ارسال شود ، مبنای محاسبه مالیات چیست ؟

مبنای ارزیابی اموال و دارایی ‎ها، ارزش روز آنها در زمان فوت می‎ باشد.

چه مقدار زمان می برد تا گواهی مفاصا حساب مالیات بر ارث صادر شود ؟

مطابق قانون گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون توسط اداره امور مالیاتی صلاحیت‏دار برای هر یک از اموال و دارایی ‏ها به تفکیک به صورت موردی و ظرف مدت یک هفته پس از پرداخت مالیات متعلق صادر خواهد شد.