آموزش رایگان مالیات
مالیات چیست ؟ اشخاص مشمول مالیات کدامند ؟ نحوه محاسبه مالیات چگونه است ؟ چکار کنیم تا از پرداخت مالیات معاف شویم ؟ چگونه مالیات را کاهش دهیم ؟مهم ترین باید ها و نباید های مالیاتی چیست ؟
زمانی که برگه آموزش رایگان مالیات را مطالعه میکنید احتمالا یا حسابدار هستید یا مالک کسب و کار و یا علاقه مند به حوزه حسابداری و مالیات و یا حتی کسی که دغدغه مالیاتی دارد و به دنبال پاسخ سوالات مطرح شده است.
یکی از مهم ترین موضوعاتی که مردم هر جامعه با آن درگیر هستند موضوع مالیات است
بر خلاف آنچه که اکثر مردم فکر میکنند آگاهی از قوانین و مقررات مالیاتی مخصوص حسابدارها نیست و هر شخصی که دارای درآمد یا دارایی خاصی است باید نسبت به مقررات و تکالف مالیاتی آگاهی داشته باشد
در مقاله مالیات چیست به صورت کامل به تعریف مالیات، انواع مالیات و تعاریف مربوطه به آن می پردازیم.
همچنین می توانید با شنیدن پادکست مالیات چیست نکات مهم مربوط به مالیات را بشنوید و یاد بگیرید.
پس از مطالعه این مقاله شما فردی هستید که نسبت به مالیات آگاهی اولیه کاملی را به دست آورده است.
برای مالیات می توان از تعاریف متعددی استفاده کرد، اما اگر بخواهیم آن را در یک جمله ساده توصیف کنیم عبارت است از : « پول اداره کشور »
مالیات مبلغی است که توسط دولت برای تامین مخارج عمومی کشور و به موجب قانون از اشخاص جامعه وصول می شود.
مالیات یک نوع هزینه اجتماعی است که اشخاص جامعه در مقابل خدمات عمومی که در جامعه دریافت می کنند مکلف به پرداخت آن به دولت هستند.
برای درک بهتر مفهوم مالیات میتوانیم به پرداخت حق شارژ توسط ساکنین یک ساختمان به نماینده آن ساختمان اشاره کرد که در جهت هزینه امور جاری از جمله : هزینه نظافت ساختمان، هزینه سرویس آسانسور، تعمیرات محیط عمومی ساختمان و . . . صورت می گیرد یاد کرد و نماینده ساختمان که منتخب اکثر ساکنین ساختمان بوده وظیفه دریافت این مبلغ از ساکنین و پیگیری و انجام امور مذکور را بر عهده دارد.
در کشور ما و اکثر کشور های دنیا نیز نماینده منتخب مردم « رئیس جمهور » وظیفه پیگیری و انجام امور جاری کشور از جمله : امور بهداشت و سلامت، امور امنیتی، امور آموزشی، امور راه و شهر سازی و . . . را بر عهده دارد.
اما هزینه انجام این امور از کجا باید تامین شود ؟
منابع مالی دولت برای انجام این وظایف متعدد هستند. مالیات، درآمدهای فروش نفت و منابع طبیعی، درآمد ناشی از جذب گردشگر و سایر موارد از مهمترین منابع درآمدی دولت هستند.
در نتیجه مالیات برای اشخاص جامعه که مالیات را پرداخت می کنند یک نوع هزینه و برای دریافت کننده آن « دولت » یک نوع درآمد محسوب می گردد.
تا اینجا در آموزش رایگان مالیات به تعریف دقیقی از مالیات پرداختیم، اما سوالی که احتمالا تا الان در ذهن شما هم ایجاد شده این است که چه اشخاصی باید مالیات پرداخت کنند ؟
اگر همین الان از شما بپرسیم « چه اشخاصی سزاوار پرداخت مالیات هستند ؟ » چه پاسخی می دهید ؟
به احتمال فراوان در پاسخ خواهید گفت :
هر کسی پول در میاره باید مالیات بده
هر کسی ثروتمنده باید مالیات بده
هر کسی سودی کسب میکنه باید مالیات بده
کاملا با شما موافق هستیم!
قانون گذاران ما در زمان تصویب قوانین مالیاتی نیز هماهنند شما چنین اشخاصی رو مشمول پرداخت مالیات دانسته اند.
طبق ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات هستند :
۱ – کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران
۲ – هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید
۳ – هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل میکند
۴ – هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
۵ – هر شخص غیرایرانی ( اعم از حقیقی و یا حقوقی ) نسبت به درآمدهائی که در ایران تحصیل می نماید و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی ( که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها میگردد ) از ایران تحصیل می کند.
همانطور که مشاهده کردید اشخاص مشمول پرداخت مالیات در ایران ۵ گروه هستند :
۱ – گروه اول : اشخاصی که در ایران دارای اموال و املاک هستند.
۲ – گروه دوم : اشخاص حقیقی ایرانی که مقیم در ایران هستند و از هر طریقی در ایران یا خارج از ایران درآمد دارند.
۳ – گروه سوم : اشخاص حقیقی ایرانی که مقیم خارج از ایران هستند و در ایران درآمد کسب میکنند.
۴ – گروه چهارم : اشخاص حقوقی ایرانی ( شامل شرکت ها، موسسات، نهاد ها و سایر اشخاص حقوقی ) که در ایران یا خارج از ایران فعالیت اقتصادی دارند و درآمدی به دست می آورند.
۵ – گروه پنجم : اشخاص خارجی که در داخل ایران کسب درآمد میکنند و یا به واسطه ارائه خدماتی خاص و فروش فیلم های سینمایی بدون اینکه وارد کشور ایران شوند از منابع ایرانی کسب درآمد می کنند.
در کنار بررسی اشخاص مشمول مالیات شاید براتون جالب باشه که بدونید برخی اشحاص نیز مشمول پرداخت مالیات نیستند. اما چه اشخاصی ؟
در کنار اشخاصی که مشمول پرداخت مالیات هستند، گروهی از نهاد ها و دستگاه ها مشمول پرداخت مالیات نیستند.
عدم مشمولیت این اشخاص به این دلیل است که به نحوی زیر مجموعه دولت محسوب می گردند و یا بودجه آن ها به وسیله دولت تامین می گردد و یا دارای وظایف مشترکی با دولت هستند و همچنین فاقد هرگونه فعالیت اقتصادی هستند.
در ادامه آموزش رایگان مالیات به بررسی اشخاص غیر مشمول مالیات می پردازیم
در ماده ۲ قانون مالیات های مستقیم اشخاص غیر مشمول مالیات به شرح ذیل طبقه بندی می شوند :
۱ – وزارتخانهها و موسسات دولتی
۲ – دستگاههایی که بودجه آنها به وسیله دولت تامین میشود
۳ – شهرداریها و دهیاری ها
۴ – بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی ( ره ) و مقام معظم رهبری
اشخاص فوق علاوه بر عدم مشمولیت مالیات نیازی به انجام برخی تکالیف قانونی از جمله تشکیل پرونده مالیاتی، تسلیم اظهارنامه مالیاتی و ارائه اسناد و مدارک به سازمان مالیاتی نیز ندارند.
نکته مهم دیگر در خصوص این اشخاص این است که همچون سایر مودیان مشمول مالیات بر ساخت و فروش املاک موضوع ماده ۷۷ قانون مالیات های مستقیم می باشند.
همچنین تکلیف پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و همچنین تکلیف کسر و ایصال مالیات های تکلیفی از جمله مالیات حقوق کارکنان از دیگر تکالیف اشخاص غیر مشمول مالیات می باشد.