مقدمه ای بر مالیات

مقدمه ای بر مالیات رو در این مطلب براتون آوردیم
از مالیات تعاریف متفاوتی می توان ارائه کرد ، اما کامل ترین تعریفی که از مالیات می شود عبارت است از :
بخشی از دارایی یا درآمد یا مصرف اشخاص جامعه که به موجب قانون و برای تامین مخارج عمومی کشور توسط دولت وصول می گردد.
مالیات ها به طور کلی به 2 دسته تقسیم بندی می شوند :
1 – مالیات های مستقیم : مالیات هایی که به صورت مستقیم از اشخاص جامعه وصول می شود و پرداخت کنندگان مالیات برای دولت مشخص و قابل رهگیری هستند و دارای پرونده ی مالیاتی هستند.
2 – مالیات های غیر مستقیم : مالیات هایی که به صورت غیر مستقیم از اشخاص جامعه وصول می شود و پرداخت کنندگان مالیات برای دولت مشخص و قابل رهگیری نیستند و دارای پرونده ی مالیاتی نیستند.
سیستم مالیات ستانی در هر کشوری از 3 عنصر اصلی تشکیل می شود :
1 – مودی :
اولین و مهمترین عنصر سیستم مالیاتی هر کشور مودی است.
مودی به شخصی اطلاق می شود که در برابر قانون و سازمان مالیاتی تکالیفی بر عهده دارد و مالیات پرداخت می کند.
مصادیق مودی در قانون مالیات های مستقیم در ماده 1 این قانون ذکر شده است
2 – دستگاه مالیات ستانی ( سازمان امور مالیاتی ) :
سازمان و نهاد متولی اجرای قانون و وصول مالیات از مودیان مالیاتی
در ایران طبق بند الف ماده 59 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی :
« به دولت اجازه داده میشود به منظور افزایش کارآیی نظام مالیاتی و رفع موانع سازمانی موجود و همچنین تمرکز کلیه امور مربوط به اخذ مالیات، سازمان امور مالیاتی کشور را به صورت یک مؤسسه دولتی و زیر نظر وزیر امور اقتصادی و دارائی ایجاد کند، با ایجاد این سازمان کلیه اختیارات، وظایف، نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات موجود در وزارت امور اقتصادی و دارائی که در معاونت امور مالیاتی و بخشها و حوزههایمالیاتی به کار گرفته میشوند به این سازمان منتقل میگردد. »
3 – قانون :
قانون تعیین کننده ی رابطه ی بین مودی و دستگاه مالیات ستانی می باشد.
کلیه ی حقوق ، اختیارات ، تکالیف ، وظایف ، مهلت های مقرر و سایر موارد مربوط به مودی و دستگاه مالیات ستانی به موجب قانون تعیین می شود.
* اصل 51 قانون اساسی :
هیچ نوع مالیات وضع نمی شود مگر به موجب قانون . موارد معافیت و بخشودگی و تخفیف مالیاتی به موجب قانون مشخص می شود.
قانون مالیات های مستقیم در ایران از 2 عنصر اصلی تشکیل می شود :
1 – عنصر قانون گذاری :
طبق اصل 71 قانون اساسی کشور ما مسئولیت قانونگذاری بر عهده ی مجلس شورای اسلامی می باشد :
« اصل هفتاد و یکم: مجلس شورای اسلامی در عموم مسائل در حدود مقرر در قانون اساسی می تواند قانون وضع کند. »
2 – عنصر اجرا :
طبق ماده 219 قانون مالیات های مستقیم وظیفه ی شناسایی ، رسیدگی ، مطالبه و وصول مالیات بر عهده سازمان امور مالیاتی کشور می باشد :
« ماده 219 ق.م.م : شناسایی و تشخیص درآمد مشمول مالیات، مطالبه و وصول مالیات موضوع این قانون به سازمان امور مالیاتی کشور محول میشود که به موجب بند (الف) ماده (59) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ایجاد گردیده است. »
* خلاصه فرآیند قانون گذاری در کشور ما به شرح زیر می باشد :
در ادامه مطلب مقدمه ای بر مالیات به فرآیند قانون گذاری میپردازیم
پیشنهادهایی که برای تصویب به صورت قانون، به مجلس ارایه می شود, اگر ازسوی دولت باشد آن را « لایحه قانونی» و اگر ازطرف نمایندگان مجلس صورت بگیرد آن را «طرح» می گویند. لوایح قانونی پس از تصویب هیت وزیران به مجلس تقدیم می شود و طرح های قانونی به پیشنهاد حداقل پانزده نفر از نمایند گان در مجلس قابل طرح است.
ماده 1 قانون مدنی : مصوبات مجلس شورای اسلامی و نتیجه همه پرسی پس از طی مراحل قانونی به رئیس جمهور ابلاغ می شود. رئیس جمهور باید ظرف مدت پنج روز آن را امضا و به مجریان ابلاغ نماید و دستور انتشار آنرا صادر کند و روزنامه رسمی موظف است ظرف مدت 72 ساعت پس از ابلاغ منتشر نماید.
تبصره : در صورت استنکاف رئیس جمهور از امضا یا ابلاغ در مدت مذکور در این ماده به دستور رئیس مجلس شورای اسلامی روزنامه رسمی موظف است ظرف مدت 72 ساعت مصوبه را چاپ و منتشر نماید.
ماده 2 قانون مدنی : قوانین پانزده روز پس از انتشار در سراسر کشور لازم الاجرا است مگر آن که در خود قانون ترتیب خاصی برای موقع اجرا مقرر شده باشد.
ماده 3 قانون مدنی : انتشار قوانین باید در روزنامه رسمی به عمل آید .
ماده 4 قانون مدنی : اثر قانون نسبت به آتیه است و قانون نسبت به ما قبل خود اثر ندارد مگر اینکه در قانون ، مقررات خاصی نسبت به این موضوع اتخاذ شده باشد.
ماده 5 قانون مدنی : کلیه سکنه ایران اعم از اتباع داخله و خارجه مطیع قوانین ایران خواهند بود مگر در مواردی که قانون استثناءکرده باشد.
اصل 58 قانون اساسی : اعمال قوه مقننه از طریق مجلس شورای اسلامی است كه از نمایندگان منتخب مردم تشکیل می شود و مصوبات آن پس از طی مراحلی برای اجرا به قوه مجریه و قضائیه ابلاغ می گردد.
به موجب اصل 94 قانون اساسي، كليه مصوبات مجلس بايد به شوراي نگهبان فرستاده شود، تا از لحاظ انطباق با موازين اسلامي و قانون اساسي مورد بررسي قرار گيرد و تا زماني كه شوراي نگهبان مصوبه مجلس را تاييد نكند آن مصوبه جنبه قانوني پيدا نميكند.
همان طور که مستحضرید این مطلب فقط مقدمه ای بر مالیات بود
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد مالیات و نکات آن میتوانید در دوره های آموزشی شرکت کنید
شما عزیزان میتونید برای مشاهده مطالب متنوع صفحه اینستاگرام حسابدانان رو دنبال کنید
همچنین برای مطالعه توضیحات مربوط به معافیت مالیاتی صاحبان مشاغل اینجا کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید