مالیات آنلاینشاپ ها
مالیات آنلاینشاپ ها
- نویسنده : حسابدانان
- سطح : عمومی
- پیش نیاز : ندارد
- مدت زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
فهرست مطالب :
۱ – مالیات آنلاینشاپ ها چگونه محاسبه می شود ؟
۲ – تکالیف مالیاتی آنلاینشاپ ها
۳ – مالیات بر ارزش افزوده آنلاینشاپ ها
۴ – سامانه مودیان و تکالیف قانونی آن برای آنلاینشاپ ها
۵ – جرایم مالیاتی مربوط به آنلاینشاپ ها
۶ – اگر سوالی درباره مالیات آنلاینشاپ ها دارید، مشاوره مالیاتی کسب و کار خود را از ما بگیرید!
مقدمه
امروزه فروش محصولات و یا خدمات غیر حضوری یکی از گسترده ترین مشاغل در ایران محسوب می شود و افراد بسیار زیادی در این حوزه شغلی مشغول به کار می باشند.
موضوع مالیات و تکالیف مالیاتی، یکی از دغدغه های بسیار مهم آنلاینشاپ ها است که سوالات و ابهامات بسیار زیادی را برای این دسته از فعالان اقتصادی به وجود آورده است. بنابراین در این مقاله به بررسی سوالات و چالش های مالیاتی حوزه فروش آنلاین پرداخته ایم.
اگر شما هم در خصوص مالیات آنلاینشاپ ها سوال یا ابهامی دارید می توانید با مطالعه این مقاله پاسخ سوالات خود را به دست بیاورید.
با ما همراه باشید.
۱ – مالیات آنلاینشاپ ها چگونه محاسبه می شود؟
در حال حاضر اصلی ترین سوال آنلاینشاپ ها نحوه ی محاسبه ی مالیات آن ها است.
اولین مالیاتی و مهم ترین که آنلاینشاپ ها با آن سر و کار دارند، مالیات بر درآمد آن هاست.
بر اساس ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم، هر شخصی که در ایران دارای درآمدی می باشد، باید نسبت به سود کسب شده در هر سال، مالیات بر درآمد پرداخت کند.
آنلاینشاپ ها ممکن است به دو صورت فعالیت خود را انجام دهند :
۱ – در قالب شخصیت حقیقی ( صاحبان مشاغل )
۲ – در قالب شخصیت حقوقی ( شرکت – موسسه و . . . )
محاسبه مالیات بر درآمد آنلاینشاپ ها در هر یک از حالات زیر تابع مقررات خاص خود می باشد. همچنین در محاسبه ی درآمد مشمول مالیات آنلاینشاپ ها معافیت های مالیاتی آنان نیز باید در نظر گرفته شود.
معافیت آنلاینشاپ هایی که در قالب شخص حقیقی ( صاحبان مشاغل ) فعالیت می کنند، در سال ۱۴۰۳، معادل یک میلیارد ریال ( معادل صد میلیون تومان ) می باشد که این مبلغ از سود سالانه آنلاینشاپ ها کسر می گردد. البته اعطای این معافیت به این گروه از مودیان مشروط به انجام تکالیف قانونی مربوطه می باشد که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
اولین قدم در تعیین مالیات این گروه از مودیان، محاسبه ی درآمد مشمول مالیات ( سود خالص سالانه ) آن ها می باشد که ۲ روش اصلی برای محاسبه آن وجود دارد :
روش اول ) تعیین درآمد مشمول مالیات به روش رسیدگی به اسناد و مدارک
روش دوم) تعیین درآمد مشمول مالیات به روش ضریب سوددهی.
در ادامه به نحوه محاسبه از طریف این دو روش می پردازیم.
- تعیین درآمد مشمول مالیات به روش رسیدگی به اسناد و مدارک
به طور کلی مالیات بر درآمد آنلاینشاپ ها در روش رسیدگی به اسناد و مدارک از محل سود خالص کسب شده آن ها در طول یک سال می باشد. سود هر فعالیتی از جمع درآمدهای کسب شده ( جمع فروش کالا و ارائه خدمات ) پس از کسر هزینه های صورت گرفته توسط آن ها در طول سال مربوطه به دست می آید.
مهم ترین هزینه هایی که آنلاینشاپ ها در طول سال با آن مواجه هستند عبارت است از :
الف) هزینه خرید کالای فروش رفته
ب) هزینه اجاره محل فعالیت
ج ) هزینه حقوق و دستمزد کارکنان
و . . .
البته پذیرش هزینه های انجام شده در حساب مالیاتی و کسر آن از سود خالص سالانه تابع ضوابط و مقررات خاص خود می باشد، اما اگر بخواهیم فرمول ثابتی از نحوه ی محاسبه ی سود خالص ( درآمد مشمول مالیات ) بر اساس روش رسیدگی به اسناد و مدارک آنلاینشاپ ها را در نظر بگیریم، از رابطه زیر می توانیم استفاده کنیم :
سود خالص = جمع درآمدهای ناشی از فعالیت اقتصادی – هزینه های انجام شده
شنیدن پادکست تغییرات دادرسی مالیاتی
- تعیین درآمد مشمول مالیات به روش ضریب سود فعالیت
این روش برای محاسبه ی درآمد مشمول مالیات آنلاینشاپ ها و در مواقعی مورد استفاده اداره مالیاتی قرار می گیرد که اظهارنامه مالیاتی توسط آن ها در موعد مقرر ارسال نشود، یا اسناد و مدارک مربوط به فعالیت آن ها به ماموران مالیاتی ارائه نگردد و یا اینکه اسناد و مدارک به صورت ناقص و نامعتبر ارائه گردد.
به هر حال در مواقعی که ماموران مالیاتی امکان تعیین سود خالص آنلاینشاپ را بر اساس اسناد و مدارک آن ها نداشته باشند به ناچار برای تعیین ماخذ مالیات آن ها از این ضرایب استفاده می کنند.
اگر بخواهیم فرمول ثابتی از نحوه ی محاسبه ی سود خالص ( درآمد مشمول مالیات ) بر اساس روش استفاده از ضریب سود فعالیت آنلاینشاپ ها را در ارائه دهیم، به رابطه زیر می رسیم :
سود خالص = جمع درآمدهای ناشی از فعالیت اقتصادی * ضریب سود فعالیت
در حال حاضر ضرایب سوددهی فعالیت های مربوط به آنلاینشاپ ها به شرح زیر می باشد:
در سال ۱۴۰۱ ضریب سوددهی مالیات آنلاینشاپ ها برای فروش انواع کالا به صورت اینترنتی-عمده فروشی (تولید داخل) ۳.۵ می باشد. جدول زیر ضریب سوددهی مالیات آنلاین شاپ ها را نشان می دهد.
کد یونیک | شرح فعالیت | سود فعالیت ۱۴۰۱ | ملاحظه سود فعالیت | نسبت سود ناویژه | ملاحظات سود ناویژه |
۲۲۶۰۱۷۱ | کسب و کارهای مجازی فروش انواع کالا به صورت اینترنتی-عمده فروشی (تولید داخل) | ۳.۵ | ۴.۵۵ | ||
۲۲۶۰۱۷۲ | کسب و کارهای مجازی فروش انواع کالا به صورت اینترنتی-عمده فروشی (وارداتی) | ۵ | ۶.۵ | ||
۲۲۶۰۱۷۳ | کسب و کارهای مجازی فروش انواع کالا به صورت اینترنتی- خرده فروشی (تولید داخل) | ۳.۷ | ۴.۸۱ | ||
۲۲۶۰۱۷۴ | کسب و کارهای مجازی فروش انواع کالا به صورت اینترنتی-خرده فروشی (وارداتی) | ۳.۸ | ۴.۹۴ | ||
۳۰۴۰۰۴۰ | مؤسسات و شرکت های مجازی (اینترنتی) که در زمینه حمل بار و مسافر اشتغال دارند | ۳۱ | از کمیسیون دریافتی | ۴۶.۵ | از کمیسیون دریافتی |
در نهایت پس از محاسبه ی درآمد مشمول مالیات سالانه آنلاینشاپ ها بر اساس هر یک از روش های ذکر شده، این مبلغ باید در نرخ مالیاتی آن ها ضرب گردد.
اگر فعالیت آنلاینشاپ ها در قالب شخصیت حقیقی ( صاحبان مشاغل ) صورت گیرد، نرخ مالیاتی آن ها به شرح زیر است :
تا مبلغ سود خالص ۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/ ۲ ریال ( دویست میلیون تومان ) = ۱۵ درصد
مازاد مبلغ سود خالص ۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/ ۲ ریال ( دویست میلیون تومان ) تا ۴/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال ( چهارصد میلیون تومان ) = ۲۰ درصد
مازاد مبلغ سود خالص ۴/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال ( چهارصد میلیون تومان ) به بالا = ۲۵ درصد
اما اگر فعالیت آنلاینشاپ ها در قالب شخصیت حقوقی ( شرکت ) صورت گیرد، کل مبلغ سود خالص سالانه آن ها در نرخ ۲۵ درصد ضرب شده تا مبلغ مالیات آن ها محاسبه گردد.
به طو کلی برای محاسبه ی مالیات آنلاینشاپ ها از قاعده زیر استفاده می گردد:
مبلغ مالیات = ماخذ مالیات ( سود خالص ) * نرخ مالیات
برای آشنایی بیشتر با مالیات از ورکشاپ رایگان مالیات شناسی دیدن فرمایید.
۲ – تکالیف مالیاتی آنلاینشاپ ها :
تکالیف مالیاتی بایدها و نبایدهایی است که آنلاینشاپ ها باید نسبت به رعایت آن ها اقدام نمایند، در غیر این صورت مشمول جرایم و مجازات های مالیاتی قرار می گیرند.
مهم ترین تکالیف مالیاتی آنلاینشاپ ها عبارت است از :
۱) ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی : همانطور که در ابتدای این مقاله گفته شد، کلیه اشخاصی که دارای درآمد در ایران می باشند، موظف به پرداخت مالیات می باشند، در نتیجه در زمان شروع فعالیت اقتصادی خود موظف به ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی می باشند.
ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی آنلاینشاپ ها از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی به نشانیwww.my.tax.gov.ir صورت می گیرد.
۲) تسلیم اظهارنامه مالیاتی :
حساس ترین تکلیف مالیاتی آنلاینشاپ ها، ارسال اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی می باشد.
در صورتی که فعالیت آنلاینشاپ ها در قالب شخصیت حقیقی ( صاحبان مشاغل ) باشد، موعد مقرر قانونی ارسال اظهارنامه مالیاتی آنان حداکثر تا پایان خرداد ماه سال بعد، و در صورتی که فعالیت آنلاینشاپ ها در قالب شخصیت حقوقی ( شرکت ) باشد، موعد مقرر قانونی ارسال اظهارنامه مالیاتی آنان حداکثر تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی آن ها است.
همچنین در صورتی که فعالیت آنلاینشاپ ها در قالب شخصیت حقیقی ( صاحبان مشاغل ) باشد، در صورت رعایت شروط سازمان مالیاتی، می توانند به جای اظهارنامه مالیاتی نسبت به فرم تبصره ماده ۱۰۰ اقدام نمایند.
مشاهده محصول رایگان آموزش ارسال فرم تبصره ۱۰۰
۳ ) ارسال لیست مالیات حقوق :
بر اساس ماده ۸۶ قانون مالیات های مستقیم، کلیه ی پرداخت کنندگان حقوق موظفند مالیات حقوق مربوط به کارمندان خود را محاسبه و کسر و تا پایان ماه بعد ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافتکنندگان حقوق و میزان آن به اداره امور مالیاتی تسلیم و مالیات مربوطه را پرداخت نمایند.
۴ ) پلمب و تحریر دفاتر قانونی : در صورتی که آنلاینشاپ ها جزو مشاغل گروه اول باشند، موظفند قبل از شروع هر سال دفاتر قانونی ( دفتر روزنامه و دفتر کل ) را تهیه و نسبت به تحریر آن اقدام نمایند.
۵ ) ارسال فهرست معاملات فصلی : تکلیف ارسال گزارش معاملات فصلی آنلاینشاپ ها نیز وابسته به گروه بندی آن ها می باشد و در صورتی که جزو مشاغل گروه اول باشند، موظف اند فهرست معاملات فصلی خود حداکثر تا یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل ارسال نمایند.
۶ ) ثبت نام در سامانه مودیان و استفاده از پایانه فروشگاهی : به موجب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، کلیه خرده فروشی ها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در سامانه مؤدیان، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی می باشند.
در کنار تکالیف مالیاتی مذکور ممکن است آنلاینشاپ ها تکالیف مالیاتی مهم دیگری مثل مالیات بر ارزش افزوده و سامانه مودیان و … نیز داشته باشند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
۳ – مالیات بر ارزش افزوده آنلاینشاپ ها :
بر اساس فراخوان های ده گانه مالیات بر ارزش افزوده آنلاینشاپ ها برای فروش محصول یا خدمات مشمول انجام تکالیف مالیات بر ارزش افزوده نخواهند بود.
۴ – سامانه مودیان و تکالیف قانونی آن برای آنلاینشاپ ها :
ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان یکی دیگر از تکالیف مهم آنلاینشاپ ها می باشد.
طبق فراخوان های سامانه مودیان آنلاینشاپ ها موظفند از ابتدای دی ماه سال ۱۴۰۲ نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان اقدام نمایند.
در صورتی که مشتریان شما نیازی به صورتحساب الکترونیکی نوع اول نداشته باشند، می توانید از صورتحساب الکترونیکی نوع دوم استفاده کنید و در صورت نیاز با استفاده از پایانه های فروشگاهی ( دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی ) نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع سوم اقدام نمایید.
مهلت ارسال صورتحساب الکترونیکی آنلاینشاپ ها حداکثر تا ۲۱ روز پس از انجام معاملات بوده و عدم ارسال آن موجب تعلق جرایم مالیاتی می گردد.
برای مطالعه بیشتر درباره سامانه مودیان مقاله قانون تسهیل پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را مطالعه کنید.
۵ – جرایم مالیاتی مربوط به آنلاینشاپ ها :
هر کجا صحبت از تکالیف مالیاتی باشد، در کنار آن جرایم و مجازات های قانونی مربوط به عدم انجام آن تکالیف نیز مطرح می باشد.
مهم ترین جرایم مالیاتی آنلاینشاپ ها به شرح زیر می باشند :
الف ) جریمه عدم ثبت نام مالیاتی صاحبان مشاغل ظرف مدت ۴ ماه از شروع فعالیت = ۱۰ درصد مالیات متعلق + محرومیت از کلیه معافیت ها و مشوق های مالیاتی
ب ) جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی = ۳۰ درصد مالیات متعلق + محرومیت از کلیه معافیت ها و مشوق های مالیاتی
ج ) جریمه عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر = ماهانه ۲ درصد مالیات متعلق
د ) جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق = ۲ درصد حقوق پرداختی
ر ) جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق = ۱۰ درصد + ماهانه ۵/۲ درصد مالیات متعلق
س ) جریمه عدم ارایه دفاتر قانونی = ۲۰ درصد مالیات متعلق
ط ) جریمه عدم ارسال فهرست معاملات فصلی = ۲ درصد معاملات ارسال نشده
ع ) جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده = ۲ برابر مالیات بر ارزش افزوده متعلق
ک ) جریمه عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی = ۱۰ درصد معاملات یا مبلغ ۲۰/۰۰۰/۰۰۰ریال ( هر کدام که بیشتر باشد )
ل ) جریمه عدم استفاده از پایانه فروشگاهی = ۱۰ درصد معاملات یا مبلغ ۲۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال ( هر کدام که بیشتر باشد ) + محرومیت از کلیه معافیت ها و مشوق های مالیاتی
۶ – سوالی درباره مالیات آنلاینشاپ ها دارید، مشاوره مالیاتی کسب و کار خود را از ما بگیرید!
مشاوره مالیاتی، به عنوان یکی از حوزه های تخصصی موسسه حسابدانان می تواند شما را در جلوگیری از تعلق جرایم و مجازات های مالیاتی یاری نماید. پنل مشاوره مالی و مالیاتی ما آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما در حوزه حسابداری، مالیات، بیمه، قانون کار و مباحث مربوطه به صورت آنلاین و حضوری می باشد.
برای ورود به پنل مشاوره مالیاتی و پرسیدن سوالات خود اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.