بخشنامه شماره : 38 / 1403 / 200

موضوع : نحوه رسیدگی به جرائم موضوع بندهای ( ب ) و ( پ ) ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

تاریخ : 13 / 09 / 1403

با عنایت به مفاد ماده ۱ قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای « قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان » مصوب سال ۱۴۰۲ و اصلاحیه بعدی، از تاریخ ( 01 / ۱۰ / 1402 )، کلیه صاحبان مشاغل ( صنفی و غیرصنفی ) و اشخاص حقوقی ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب سال ۱۳۹۸ با اصلاحات و الحاقات بعدی هستند؛ در این راستا موارد زیر را جهت اعمال جرائم موضوع بندهای ( ب ) و ( پ ) ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مقرر می دارد :

 

بخش اول : بند ( ب ) ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان

 

1 – در خصوص عدم استفاده از پایانه فروشگاهی و یا عدم استفاده از حافظه مالیاتی ( حسب مورد )، چنانچه مؤدیان مشمول در طی سال مالی کلا از پایانه فروشگاهی و یا حافظه مالیاتی استفاده ننموده باشند، در این صورت علاوه بر تعلق جریمه ای معادل ده درصد ( 10% ) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طریق، یا بیست میلیون ( ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ) ریال، هر یک که بیشتر باشد، از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی محروم می شوند. بدیهی است چنانچه صرفا برای بخشی از فروش مودی صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان صادر و ثبت شده باشد و یا صرفا بخشی از فروش وی از طریق دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی که به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می‌شوند، انجام شده باشد، مؤدی بابت عدم استفاده از پایانه فروشگاهی و یا عدم استفاده حافظه مالیاتی ( حسب مورد ) مشمول مقررات بند ( ب ) ماده ۲۲ قانون مزبور نمی باشد.

 

تبصره :

با توجه به مفاد ماده ۵ قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، اخذ جریمه عدم عضویت در سامانه مؤدیان بلا موضوع خواهد بود.

2 – تخلفات استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مؤدیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، به هر میزان در طی سال مالی، علاوه بر تعلق جریمه ای معادل ده درصد ( 10% ) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طریق، یا بیست ميليون ( ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ) ریال، هر یک که بیشتر باشد، موجب محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی می شود.

3 – برای مؤدیان زیر اعمال مقررات موضوع بند ( ب ) ماده ۲۲ یاد شده ( بابت موارد عنوان شده )، موضوعیت ندارد :

3 – 1 – مؤدیانی که فعالیت شان صرفاً از مصادیق عدم الزام به صدور صورتحساب الکترونیکی اعلامی توسط سازمان باشد، بابت عدم استفاده از حافظه مالیاتی و پایانه فروشگاهی؛

3 – 2 – مؤدیانی که مطابق ماده ۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مستقیماً با مصرف کننده نهایی ارتباط ندارند، بابت عدم استفاده از پایانه فروشگاهی.

 

بخش دوم : بند ( پ ) ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان

 

4 – اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل مکلفند قبل از این که گردش مالی واحد اقتصادی خود را از طریق حساب یا حساب های بانکی انجام دهند، شماره حساب یا حساب های بانکی مذکور را از طریق درگاه ملی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی My.tax.gov.ir به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام نمایند. بدیهی است شماره حساب یا حساب های بانکی که در کارپوشه مؤدیان درج شده است به منزله شماره حساب یا حساب های بانکی اعلام شده می‌باشد.

۵ – شماره حساب یا دستگاه کارتخوان بانکی ( pos ) یا درگاه های پرداخت الکترونیکی که در کارپوشه مؤدیان درج شده است به منزله شماره حساب یا دستگاه کارتخوان بانکی ( pos ) یا درگاه های پرداخت الکترونیکی اعلام شده می باشد. عدم اعلام شماره حساب یا حساب های بانکی جدید مرتبط با فعالیت شغلی مادامی که هیچ گونه گردش مالی برای آن حساب / حساب ها صورت نپذیرفته باشد، موجب اعمال مقررات بند ( پ ) ماده ۲۲ قانون اخیر‌الذکر نمی شود.

۶ – عدم اعلام هر کدام از شماره حساب یا حساب های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود به شرح بندهای ۴ و ۵، فوق علاوه بر جریمه ای معادل ده درصد ( 10% ) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون ( ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ) ریال، هر یک که بیشتر باشد، موجب محرومیت از معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق‌های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی می شود.

تبصره ۱ :

منظور از گردش مالی واحد اقتصادی در این بخشنامه، فروش های اشخاص مشمول قانون مذکور می باشد.

تبصره ۲ :

چنانچه وجوه مربوط به فروش کالا و خدمات مؤدیان مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، به حساب یا حساب های بانکی غیر از حساب‌های اعلامی به سازمان امور مالیاتی کشور واریز شود، لكن اشخاص مذکور تا انتهای مهلت پرداخت مالیات هر دوره مالیاتی مربوط، وجوه مذکور را عیناً به حساب بانکی اعلام شده به سازمان امور مالیاتی کشور منتقل نمایند، در این صورت اعمال مقررات بند ( پ ) ماده ۲۲ قانون اخیرالذکر، از این بابت برای آنان موضوعیت ندارد.

 

بخش سوم : سایر مقررات مربوط

7 – منظور از محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در بندهای موصوف، کلیه معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های قانونی ذکر شده در قانون مالیات های مستقیم می باشد که برای صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی قابل اعمال است. محرومیت های مزبور در خصوص صاحبان مشاغل 

( صنفی و غیرصنفی )، صرفاً در پرونده مالیاتی که تخلف در آن صورت پذیرفته است اعمال می شود.

 

8 – با عنایت به احکام مقرر در جزء ۲ بند ( ز ) تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور و جزء ۲ بند ( ط ) تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، چنانچه اشخاص موضوع احکام یاد شده، از پایانه فروشگاهی استفاده نکرده باشند، برای سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ با رعایت بند ۱ این بخشنامه صرفاً از حيث عدم استفاده از پایانه فروشگاهی مشمول مقررات بند ( ب ) ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان خواهند گردید. همچنین از تاریخ ( 01 / ۱۰ / 1401 ) به بعد، اشخاص مزبور مکلف به رعایت کلیه ترتیبات و تکالیف مقرر در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان بوده و در صورت احراز تخلفات مقرر در ماده ۲۲ قانون اخیرالذکر، با رعایت مفاد این بخشنامه، جرائم مذکور در آن ماده ( حسب مورد ) قابل اعمال است.

خاطر نشان می سازد با توجه به این که احکام مقرر در بودجه سنواتی مزبور، مربوط به صاحبان مشاغل ذکر شده در اجزای یاد شده است، چنانچه درآمدهای اشخاص مذکور از محل فعالیت های مصرح در احکام مورد اشاره، صرفاً مشمول فصل مالیات بر درآمد حقوق باشد، اشخاص فوق، تکلیفی نسبت به استفاده از پایانه فروشگاهی ندارند.

 

9 – استفاده از معافیت از صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع ماده ۱۴ مکرر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان با رعایت مقررات برای فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری – صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی موضوع ماده ۱۲ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده نیز با رعایت مفاد این بخشنامه بلامانع خواهد بود.

 

10 – ادارات کل امور مالیاتی می بایست در رسیدگی به پرونده مالیاتی عملکرد سال ۱۴۰۲ مؤدیان مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، در صورت احراز هر یک از شرائط مندرج در بندهای ( ب ) و ( پ ) ماده ۲۲ قانون مزبور از تاریخ ( 01 / ۱۰ / 1402 ) به بعد، با رعایت مفاد این بخشنامه از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم برای کل سال مالی مورد رسیدگی، خودداری نمایند. خاطر نشان می‌سازد در مورد اشخاص حقوقی که سال مالی آنها به موجب اساسنامه با سال مالیاتی تطبیق نمی کند، در صورتی که انقضای سال مالی مورد رسیدگی بعد از تاریخ ( 01 / ۱۰ / 1402 ) باشد در صورت احراز هر یک از شرایط عنوان شده مشمول جرائم مزبور برای کل آن سال مالی خواهند گردید.

 

11 – استفاده از کارتخوان بانکی دیگران یا واگذاری کارتخوان خود به دیگران در حکم استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مؤدیان یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، تلقی و آثار مندرج در بند ۲ این بخشنامه در خصوص اشخاص مشمول قانون مذکور مترتب است.

 

12 – با عنایت به مفاد قسمت اخیر تبصره ۳ ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، در رسیدگی به جرائم موضوع ماده مذكور، بدواً شمول یا عدم شمول جرائم موضوع بند ( ب ) ماده موصوف در نظر گرفته می‌شود و در صورت عدم تعلق جرائم بند مزبور، نسبت به بررسی اعمال یا عدم اعمال جریمه های مذکور در بندهای ( الف ) و ( ت ) ماده موصوف اقدام می گردد.

 

 

سید محمدهادی سبحانیان

 

رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور

مواد مرتبط