به منظور اجرای حکم جزء 2 بند ( د ) تبصره 6 قانون بودجه سال 1400 کل کشور و با استناد به آیین نامه اجرایی ماده 219 قانون مالیات های مستقیم و ایجاد وحدت رویه و تمرکز در امر حسابرسی مالیاتی مودیانی که محل اقامتگاه قانونی آنان ( ستاد و دفتر مرکزی ) در یک استان بوده و در سایر استان ها / شهرها دارای شعب، دفاتر و یا واحد های سازمانی وابسته مستقل و غیرمستقل متعدد می باشند ( از جمله بانک ها ، موسسات بیمه ، دانشگاهها و . . . )، با اختیارات حاصل از مفاد بند 4 ماده 42 و ماده 45 آئیننامه اجرایی موضوع ماده 219 قانون، مقرر میدارد :
الف) اشخاص موضوع ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم
اداره امور مالیاتی ذیصلاح برای رسیدگی به چگونگی رعایت مقررات ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی 1394/04/31 و ماده 169 مکرر قانون مزبور اصلاحی مصوب
۲۷ / ۱۱ / ۱۳۸۰، اطلاعیه های واصله در خصوص فعالیتهای موضوع تبصره 2 ماده 2 قانون مزبور و نیز وصول مالیات حقوق و دریافت فهرست تمامی حقوق بگیران آنها از جمله شاغلین دفاتر، شعب و واحدهای سازمانی وابسته غیرمستقل اشخاص مذکور، اداره امور مالیاتی محل استقرار ستاد مرکزی اشخاص مذکور می باشد و اداره امورمالیاتی ذی صلاح برای واحدهای سازمانی و شعب مستقل اشخاص حقوقی مذکور که دارای ذیحساب مستقل می باشند، اداره کل امور مالیاتی محل استقرار واحدها و شعب مستقل خواهد بود.
ب) سایر اشخاص حقوقی
اداره اموره مالیاتی ذی صلاح برای رسیدگی به عملکرد تمامی نهادهای عمومی غیر دولتی ( به استثنای نهادهای عمومی مشمول ماده 2 قانون مالیات های مستقیم ) موضوع قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی مصوب 1373/04/19 و اشخاص اضافه شده به این فهرست و شرکت ها و موسسات وابسته به آنها، شرکت ها و موسسات خصوصی، دولتی و دفاتر، شعب و واحد های سازمانی وابسته آنها به شرح زیر تعیین می شود :
1 – اشخاص حقوقی غیر تولیدی و غیر معدنی، اداره امور مالیاتی محل استقرار اقامتگاه قانونی مندرج در اساسنامه آنها.
۲ – اشخاص حقوقی تولیدی، معدنی و خدماتی که دارای یک واحد تولیدی، معدنی و یا ارائه خدمت می باشند، اداره امور مالیاتی محل استقرار واحد تولیدی، معدن و یا محل ارائه خدمت آنها.
۳ – اشخاص حقوقی تولیدی، معدنی و خدماتی که دارای واحدهای تولیدی، معدنی و خدماتی متعدد در نقاط مختلف کشور می باشند، اداره امور مالیاتی محل استقرار بزرگترین واحد تولیدی، معدنی و یا ارائه خدمت از لحاظ حجم تولید یا فعالیت انجام شده، تعداد پرسنل، ماشین آلات و تجهیزات منصوبه آنها.
۴ – اشخاص حقوقی پیمانکار که در نقاط مختلف کشور دارای پروژه های عمرانی می باشند، اداره امور مالیاتی محل استقرار اقامتگاه قانونی مندرج در اساسنامه آنها.
اداره امور مالیاتی ذی صلاح برای رسیدگی به تمامی منابع مالیاتی قانون مالیات های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده و همچنین رسیدگی به چگونگی رعایت مقررات ماده 169 قانون مالیات های مستقیم اصلاحی 1394/04/31 و ماده 169 مکرر قانون مزبور اصلاحی مصوب ۲۷ / ۱۱ / ۱۳۸۰ و نیز وصول مالیات حقوق و دریافت فهرست تمامی حقوق بگیران اشخاص موضوع بند ( ب ) این دستورالعمل و شعب و واحدهای سازمانی وابسته آنها، همان اداره امور مالیاتی ذیصلاح برای رسیدگی به عملکرد آنها می باشد. چنانچه سایر ادارات امورمالیاتی هرگونه اطلاعیهای مرتبط با فعالیت اقتصادی یا فهرست حقوق بگیران مودیان مذکور را در اختیار داشته باشند، موظفند مراتب را به اداره امورمالیاتی ذی صلاح ارسال نموده و از حسابرسی، مطالبه یا اقدامات اجرایی به طور مجزا خودداری نمایند. همچنین در صورتی که قبل از تاریخ لازم الاجراء شدن این دستورالعمل، سایر ادارات امورمالیاتی حسب مورد نسبت به محاسبه و مطالبه مالیات از این قبیل مودیان اقدام نموده باشند، ضرورت دارد حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل اقدامات لازم به منظور قطعی سازی پرونده های رسیدگی شده را معمول داشته و سوابق را حسب مورد به منظور ادامه فرآیندهای مالیاتی به اداره کل امورمالیاتی ذی صلاح ارسال نمایند.
ج) سایر موارد
۱ – پرداخت مالیات موضوع تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم و همچنین آن بخش از نقل و انتقال موضوع ماده 59 قانون مذکور و صدور گواهی موضوع ماده 187 قانون مزبور که در حال حاضر مشمول برون سپاری از طریق دفاتر اسناد رسمی نشدهاند، بایستی در ادارات امورمالیاتی محل وقوع ملک انجام شود. فرآیند رفع اختلاف مالیاتی موضوع تبصره ۱ ماده 187 قانون مزبور در همان اداره کل امورمالیاتی صادرکننده گواهی ماده 187 قانون انجام خواهدشد.
مالیات های پرداخت شده موضوع تبصره ۹ ماده ۵۳ و ماده 59 قانون مالیاتهای مستقیم، که از طریق سامانه های ذی ربط انجام می شود، بایستی حسب مورد در پرونده های مالیاتی موجر و مستأجر و انتقال دهنده ملک درج شود.
در اجرای این بند چنانچه مالیات نقل و انتقال عرصه و اعیان و حسب مورد حق واگذاری محل موضوع ماده 59 قانون در مورد املاکی که قبل از تنظیم سند رسمی از دفاتر قانونی مودی خارج شده اند، توسط اداره امور مالیاتی ذی صلاح مطالبه و وصول شده باشد، در زمان صدور گواهی، اداره امور مالیاتی محل استقرار ملک موظف به محاسبه مالیات نقل و انتقال عرصه و اعیان و صرفا وصول مابه التفاوت مالیات متعلق و مالیات وصول شده قبلی و صدور گواهی موضوع ماده 187 قانون مالیات های مستقیم می باشد.
۲ – از تاریخ اجرای این دستورالعمل مسئولیت حسابرسی، مطالبه و وصول حق تمبر موضوع فصل پنجم از باب دوم قانون و جریمه های آن، حسب مورد برعهده اداره امورمالیاتی خواهد بود که مودی در آن ثبت نام شده و تمامی منابع مالیاتی وی در آن اداره مورد رسیدگی مالیاتی قرار می گیرد. این حکم شامل تمامی پرونده های مالیاتی قطعی شده و نشده مرتبط با مطالبه حق تمبر که پیش از این در اداره کل امورمالیاتی شمال استان تهران ( شمیرانات ) مورد حسابرسی و مطالبه قرار گرفته اند نیز خواهد بود. در این راستا اداره کل مذکور موظف است حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ صدور این دستورالعمل،کلیه سوابق مربوط به حقتمبر اشخاص حقیقی و حقوقی را به اداره کل امورمالیاتی ذی صلاح هر یک از مودیان ارسال نماید.
۳ – امور مالیاتی شهر و استان تهران موظف است در تمامی ادارات کل امور مالیاتی تحت مدیریت خود، واحدهایی را به منظور وصول مالیات و ابطال حق تمبر موضوع ماده 45 قانون مالیات های مستقیم بابت افزایش میزان تعهد، مازاد بر مبلغ مندرج در فته طلب ( سفته ) از متقاضیان، دائر نماید.
امیدعلی پارسا
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور