تصویب نامه هیات وزیران
با صلوات بر محمد و آل محمد
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات – وزارت کشور
وزارت صنعت، معدن و تجارت سازمان برنامه و بودجه کشور
معاونت علمی و فناوری رییس جمهور
هیات وزیران در جلسه ۰۳ / 05 / ۱۴۰۰ به پیشنهاد شماره 91731 مورخ ۱۶ / 08 / ۱۳۹۹ معاونت حقوقی رییس جمهور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آئین نامه حمایت از مالکان، متصرفان قانونی و بهره برداران خصوصی و غیر دولتی آثار غیر منقول و بافت های تاریخی فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی و تاریخی، فرهنگی و با ارزش را به شرح زیر تصویب کرد :
آئین نامه حمایت از مالکان، متصرفان قانونی و بهره برداران خصوصی و غیر دولتی آثار غیر منقول و بافت های تاریخی فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی و تاریخی، فرهنگی و
باارزش
ماده 1 – در این آئین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند :
۱ – وزارت : وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی.
2 – آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی : آثار غیر منقول و بافت های تاریخی فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی و تاریخی، فرهنگی و با ارزش.
3 – مالک آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی : کسی که مالک یک اثر غیر منقول تاریخی فرهنگی به موجب سند رسمی مالکیت است.
4 – متصرف قانونی آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی : کسی که به نحوی از انحای قانونی، تصرف و استفاده مالکانه نسبت به عین، منفعت یا سایر حقوق نسبت به یک اثر غیر منقول تاریخی-فرهنگی داشته باشد.
5 – بهره بردار آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی : کسی که به نحوی از انحای قانونی، یک اثر غیر منقول تاریخی فرهنگی را در اختیار داشته باشد و در یکی از کاربری های مورد تایید وزارت به بهره برداری رسانده است.
ماده 2 – مالکان، متصرفان قانونی و بهره برداران خصوصی و غیر دولتی آثار ثبت شده و ارزشمند مذکور در فهرست آثار ملی و تاریخی فرهنگی از حقوق و امتیازات زیر برخوردار میگردند :
۱ – محاسبه هزینه های انشعاب و مصرف آب، برق و گاز و جمع آوری و دفع فاضلاب آثار ثبت شده و ارزشمند غیر منقول تاریخی- فرهنگی بر مبنای تعرفه مصارف کاربری های فرهنگی به استناد مواد ۱، ۲، و ۳ قانون هدفمند کردن یارانه ها.
۲ – حق مالکیت معنوی و مادی بر تصویر آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی و حق استفاده تبلیغاتی، فرهنگی و معرفی آنها در قالب چاپ و نشر عکس منحصرا برای مالکان و متصرفان و بهره برداران مذکور.
۳ – تسهیل و تسریع در صدور مجوز و تعیین کاربری آثار غیر منقول تاریخی- فرهنگی متناسب با شان اثر در چهارچوب کاربری های فرهنگی و گردشگری ظرف یک ماه با تایید وزارت در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط.
۴ – امکان بهره برداری از کاربری مختلط از قبیل مسکونی، فرهنگی، اقامتی و گردشگری از آثار غیر منقول، تاریخی فرهنگی، بر اساس شیوه نامه ای که توسط وزارت تهیه و ظرف سه ماه پس از ابلاغ این آیین نامه ابلاغ میگردد.
5 – حمایت دولت از کسب و کارهای نوپا ( استارت آپ ) و فعال مرتبط با احیا و بهره برداری از آثار غیرمنقول تاریخی فرهنگی موضوع این آیین نامه در چهارچوب دستورالعمل مصوب وزارت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاونت علمی و فناوری رییس جمهور.
تبصره – سازمان برنامه و بودجه کشور مجاز است در صورت تایید وزارت پرداخت هزینه تعمیر ، مرمت و احیای آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی توسط اشخاص حقوقی و پیمانکاران فعال در این حوزه را به عنوان امتیاز تعیین صلاحیت و اختصاص و ارتقای رتبه تعیین نماید.
ماده 3 – هزینه تعمیر، مرمت، تکمیل، تجهیز فضا، حفاظت، نگهداری، احیاء، بیمه و معرفی آثار غیر منقول تاریخی- فرهنگی پرداختی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی با تایید وزارت به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی محسوب می شود.
ماده 4 – وزارت مکلف است نسبت به انجام موارد زیر اقدام نماید:
۱ – آموزش مالکان، متصرفان قانونی و بهره برداران خصوصی و غیر دولتی آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی در زمینه حفاظت از آثار و جلوگیری از هرگونه آسیب، حفاری غیر مجاز و پیش بینی ساز و کار اداری در این زمینه و تهیه ضوابط عمومی و اختصاصی برای حفاظت، مرمت، تعمیر و نگهداری آثار ثبت شده و ابلاغ آن به مالکان، متصرفان قانونی و بهره برداران آثار تاریخی.
۲ – ایجاد بانک اطلاعاتی آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی حاوی مشخصات آنها در اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هر شهرستان جهت معرفی این آثار و سهولت در سرمایه گذاری یا خرید آنها توسط اشخاص علاقمند.
۳ – حمابت از تولید و عرضه مصالح سنتی مناسب و ایجاد سهولت در دسترسی مالکان، متصرفان قانونی و بهره برداران آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی به آنها جهت مرمت و باز آفرینی آنها از جمله از طریق ایچاد سامانه های اطلاعای برخط.
ماده 5 – وزارت به منظور تامین مالی شناسایی، مستندسازی، تهیه پرونده ثبتی آثار تاریخی و طبیعی و میراث فرهنگی ناملموس و حفاظت، مرمت، اجرا، احیا، بهره برداری و معرفی این آثار، تاسیس مجمع خیرین میراث فرهنگی را در سطح ملی و استان ها پیگیری می نماید. وزارت با همکاری وزارت کشور، موظف است شیوه نامه تاسیس و فعالیت این مجمع را تصویب و ابلاغ نماید.
ماده 6 – وزارت به منظور شناسایی، مستندسازی، تهیه پرونده ثبتی آثار تاریخی و طبیعی و میراث فرهنگی ناملموس و حفاظت و معرفی این آثار، نسبت به حمایت از تشکل های مردم نهاد حوزه میراث فرهنگی و طبیعی با توجه به ارزیابی گزارش عملکرد سالانه این تشکل ها اقدام می نماید .
ارزیابی، حمایت و کمک به تشکل های مذکور، بر اساس شیوه نامه مصوب وزارت خواهد بود.
ماده 7 – اشخاص که اقدام به تعمیر، مرمت، تکمیل، تجهیز فضا، حفاظت، نگهداری، احیا و معرفی آثار غیر منقول تاریخی فرهنگی می کنند می توانند با تایید وزارت از نمانام ( لوگو ) دوستدار میراث فرهنگی طراحی شده توسط وزارت در تبلیغات و سربرگ های خود استفاده نمایند.
ماده 8 – شیوه نامه های موضوع این آئین نامه ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آئین نامه تهیه و ابلاغ می شود.
اسحاق جهانگیری
معاون اول رئیس جمهور