رأی شورای عالی : 2 - 201

موضوع : مالیات بر ارزش افزوده انواع ملاس

تاریخ : 15 / 08 / 1403

با عنایت به صدور آراء متفاوت نسبت به مالیات بر ارزش افزوده انواع ملاس در برخی شعب این شورا، موضوع آراء صادره شماره ۱۴۶۷۸۱ / 1000 / ۲۸۳۶۱ / 201 مورخ ( 14 / ۰۷ / 1403 ) شعبه شانزدهم و شماره ۹۸۴۶۶ / 1002 / ۲۴۰۱۵ / 201 مورخ ( 08 / ۰۷ / 1402 ) شعبه چهاردهم، مراتب در اجرای مقررات ماده ۲۵۸ قانون مالیات های مستقيم حسب ارجاع رئيس شورای عالی مالیاتی در جلسه مورخ ( 07 / 08 / 1403 ) هیات عمومی شورای عالی مالیاتی مطرح گردید.

 

هیأت عمومی شورای عالی مالیاتی در اجرای مقررات ماده ۲۵۸ قانون مالیات‌های مستقیم پس از بررسی های لازم و شور و تبادل نظر در خصوص موضوع مطروحه به شرح زیر اعلام نظر می نماید :


نظر اکثریت :

بر اساس مفاد مقررات ماده ۱ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ و  ماده ۲ قانون مزبور مصوب ۱۴۰۰ عرضه کالاها و ارائه خدمات در ایران و واردات و صادرات آن ها مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده می باشد و از طرفی مطابق قانون های یاد شده به ترتیب در بند ۱۵ ماده ۱۲ خوراک دام و طیور و در جزء ۲ بند ( الف ) ماده ۹ دام زنده و خوراک آن از پرداخت مالیات و عوارض معاف می باشند. همچنین مطابق ردیف ( ۲ – ۳ – ۱۵ ) جدول پیوست بخشنامه شماره 169 / ۹۶ / 260 مورخ ( 23 / ۱۲ / 1396 ) موضوع فهرست عناوین کالاها و خدمات مندرج در ماده ۱۲ و نیز ردیف ( ۲ – ۴ – ۲ ) جدول فهرست معافیت های بند ( الف ) ماده ۹ مندرج در تارنمای سازمان امور مالیاتی کشور، انواع ملاس شامل چغندر و نیشکر به عنوان کالاهای معاف منظور شده است.

 

بنا به مراتب، از آنجایی که مبانی قانون مالیات بر ارزش افزوده، فارغ از شخص خریدار و مورد مصرف کالاها، حکم به شمول مالیات بر عرضه کالاها و ارائه خدمات داده است و از طرفی در قانون یاد شده، معافیت خوراک دام اطلاق دارد و در هر دو فهرست، ملاس تصریح شده است. بنابراین مادامی که ملاس در فهرست کالاها و خدمات معاف اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور قرار دارد، فارغ از خریدار و محل مصرف آن، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف خواهد بود.

 

محمد برزگری – محمدرضا شایان‌پور  – غلامحسین کشاورز سرکار – حجت‌اله مولایاری – مهرداد مهرکام – سعید حوائج – علی اصغر تراب احمدی – عباس بهزاد – عباس ورزیده – مهرعلی قنبرپور  – رضا امیدی – عباس بی‌نیاز  – محسن حاجی بابایی – محمد حسین رحمتی


نظر اقلیت :

اولاً؛ خوراک دام و طیور مندرج در ردیف ۱۵ ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ و دام زنده و خوراک آن مندرج در ردیف ۲ بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰،‌ یک کالای خاص نبوده؛ بلکه شامل مجموعه ای از کالاهایی که مصداق خوراک دام باشند، می گردد.

 

ثانياً؛ مبنا در قانون نویسی بر آن تعلق گرفته که، کلیه کالاها و خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده می باشند؛ مگر اینکه در ماده معافیت ها؛ نام برده شده باشد و از آنجایی که ملاس در هر دو قانون مرقوم، در ماده مربوط به معافیت ها؛ نامی از ملاس برده نشده، فلذا اطلاق معافیت برای ملاس، به وضوح قانون گذاری بوده و از صلاحیت هیئت عمومی شورای عالی مالیاتی؛ خارج خواهد بود.

 

در نتیجه تنها ملاس مورد مصرف در خوراک دام؛ مقتضای معافیت را داشته و سایر مصارف ملاس به دلیل وجود مانع مذکور در مقدمه دوم ( عدم تصریح به معافیت )، مشمول مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود.

 

لکن از آنجایی که قائل شده اند؛ مطابق مبانی نظری قانون مالیات بر ارزش افزوده، کالاها در نظام مالیات بر ارزش افزوده؛ یا معاف است و یا مشمول، و نمی توان یک کالا را با شخص خریدار و یا نوع مصرف آن؛ به معاف و مشمول تفصیل داد. در نتیجه ظاهر آنست که؛ چنانچه ملاس در زمان حاکمیت هر دو قانون مذکور؛ مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد، رجحان خواهد داشت.

 

 

حسن بابایی – سید رضا صادق‌زاده – سید حمید شمسی‌نژاد

مواد مرتبط