نامه شروع فعالیت

در بدو شروع به کار یک شرکت یا کسب و کار، همواره سوالاتی به شرح زیر مطرح است :

تا چه مدت فرصت اعلام شروع کار به سازمان مالیاتی است ؟

آیا نیاز به ثبت نام در سامانه مودیان نیز است ؟

در صورتی که شخص گردش مالی نداشته باشد، عدم ثبت نام در سامانه مودیان و یا اعلام به سازمان مالیاتی چه تبعاتی خواهد داشت ؟

زمانی که شخص حقیقی یا حقوقی امور مربوط به پروانه کسب را انجام می دهد، به این معنی است که به سازمان امور مالیاتی اعلام کرده است قصد شروع یک فعالیت اقتصادی را دارد. بنابراین به عنوان یک مودی مالیاتی شناسایی خواهد شد.

همچنین سازمان امور مالیاتی وظیفه دارد برای مودی کارپوشه مالیاتی ایجاد کند تا با ورود به آن و ثبت مشخصات و حساب های بانکی مورد نظر بتوان امور مالیاتی مربوطه را انجام داد.

تکلیف ثبت نام در سامانه مودیان و دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی نیز برای کلیه اشخاص اجباری است.

برای آغاز فعالیت شرکت یا کسب و کار علاوه بر تکالیفی که ذکر شد، پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک نیز لازم است. برای این کار اطلاعات پایه ای از مودی دریافت می شود که پس از تکمیل اطلاعات درخواستی و کلید تایید نهایی انجام می شود. لازم به ذکر است چنانچه مودی تا ۷ روز اطلاعات خود را تایید نکند، پرونده ایجاد شده به صورت خودکار حذف خواهد شد.

در ادامه بخشی از اطلاعات ثبت شده مودی در مرحله پیش ثبت نام مالیاتی پس از استعلام از منابع مختلف، بررسی شده و صحت آن مورد آزمون قرار می گیرد. در این مرحله چنانچه به هر دلیل در اطلاعات مغایرتی یافت شود، اطلاع رسانی آن از طریق پیامک انجام می شود و نیاز به پیش ثبت نام مجدد دارد.

در صورتی که اطلاعات اولیه پیش ثبت نام مورد تایید سازمان قرار گیرد، یک نام کاربری و کلمه عبور ایجاد خواهد شد. این اطلاعات نیز از طریق پیامک برای مودی ارسال خواهد شد. باید دقت داشت اطلاعات کاربری محرمانه بوده و مسئولیت سوء استفاده از آن بر عهده شخص مودی خواهد بود.

سپس مودی می تواند وارد سامانه ثبت نام مالیاتی خود شود و پس از ورود اطلاعات تکمیلی در خصوص بنگاه اقتصادی خود، فرم های این سامانه را تکمیل نماید. همچنین می تواند اطلاعات پایه ای که در مرحله ثبت نام وارد کرده است را ویرایش نماید.

لازم به ذکر است کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع قانون مالیات های مستقیم مکلف هستند نسبت به ثبت نام در نظام مالیاتی کشور اقدام نمایند.

برای مشاهده آموزش قدم به قدم انجام پیش ثبت نام و ثبت نام در سامانه های مالیاتی کشور روی سامانه ثبت نام مالیاتی کلیک کنید.

همچنین صاحبان مشاغل می بایست برای هر واحد شغلی یا برای هر محل، جداگانه در نظام مالیاتی ثبت نام نمایند.
چنانچه صاحبان مشاغل بر اساس مجوز صادره از طرف مراجع ذی صلاح، بیش از یک محل فعالیت داشته باشند، لازم است برای کلیه آن ها، یک ثبت نام مالیاتی انجام دهند و بنابر اعلام مودی یکی از این محل ها، به عنوان محل اصلی فعالیت وی مشخص شود و سایر محل ها به عنوان شعبه منظور خواهد شد. در صورت عدم اعلام محل اصلی فعالیت و شعب توسط مودی، تعیین محل اصلی فعالیت به تشخیص سازمان امور مالیاتی می باشد.

چنانچه صاحبان مشاغل در یک محل بیش از یک فعالیت شغلی داشته باشند، مکلف به یک ثبت نام برای کلیه فعالیت های شغلی محل مذکور می باشند و لازم است یک فقره اظهارنامه برای کلیه درآمدهای حاصل از فعالیت های خود تسلیم نماید. در این صورت برای مودی مزبور یک پرونده مالیاتی به نشانی که اعلام می نماید، تشکیل می شود.

به علاوه، به موجب قانون تجارت، هر شخصیت حقوقی باید پس از تاسیس، به تشکیل پرونده مالیاتی در واحد مالیاتی اقدام نماید و تا ۲ ماه پس از تاسیس، مکلف به تشکیل پرونده مالیاتی و پرداخت حق تمبر مالیات سرمایه می باشد.

شما دانش پذیر محترم می توانید با ورود به صفحه پنل محاسبه مالیات حق تمبر، مبلغ مالیات حق تمبر خود را محاسبه کنید.

همچنین برای تعیین حوزه مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی می بایست به نزدیک ترین اداره امور مالیاتی مربوط مراجعه نماید. به همین منظور همراه داشتن مدارکی مثل اصل و کپی کلیه مدارک شرکت اعم از اساسنامه، اظهارنامه، شرکتنامه، تقاضانامه، روزنامه رسمی، مهر شرکت و …، اصل و کپی آخرین تغییرات در روزنامه رسمی در صورت وجود تغییرات، اصل و کپی مدارک شناسایی اعضای شرکت، گواهی امضای صاحبان امضای مجاز اشخاص حقوقی در دفتر خانه اسناد رسمی، وکالت نامه یا معرفی نامه کتبی از طرف شرکت در صورتی که مدیر عامل حضور نداشته باشد، اجاره نامه یا سند مالکیت شرکت و … الزامی است.

در ادامه فایل کاربردی نامه شروع فعالیت برای کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی جهت تشکیل پرونده مالیاتی و ارائه آن به سازمان امور مالیاتی تقدیم حضورتان گردیده است.