مقالات
امروزه پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان موضوعی است که در هر کجا و پیش هر کسی که بروید، ابهام و نگرانی های مربوط به آن را می بینید. بنابراین قصد داریم تا در حد توان آن را شفاف سازی و درباره صدور صورتحساب های فروش در سامانه مودیان کاربردی تر صحبت کنیم.
قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان هنوز به صورت کامل اجرا نشده است و حتی می توان گفت تقریبا ۵۰ درصد از چیزی که در حال حاضر از این قانون می بینید در حال اجرا است و مابقی به مرحله اجرا نرسیده است. با این حال سعی می شود بخش در حال اجرای آن را بازگو و بخش دیگر را تنها به ارائه مقررات مربوطه بسنده کنیم؛ اما در نهایت این اطمینان به شما داده خواهد شد که هر آن چیزی که لازم است به عنوان حسابدار، کارفرما و یا عناوین دیگر در رابطه با صدور صورتحساب الکترونیکی فروش در سامانه مودیان بدانید خدمتتان ارائه شود.
همچنین اگر قصد دارید درباره سامانه مودیان بیشتر بدانید، پیشنهاد می شود به صفحه سوالات متداول سامانه مودیان سر بزنید.
توضیحات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و حد مجاز فروش مربوط به آن را با این مقدمه آغاز می کنیم که اساسا چه نیازی به ایجاد سامانه مودیان بود؟
همان طور که می دانید در کشور ما معضلات مالیاتی زیادی وجود دارد و مهم ترین آن بحث نا عادلانه بودن دریافت مالیات است؛ چرا که تقریبا همه کسانی که مالیات پرداخت می کنند احساس می کنند آن را به نا حق می دهند.
از طرفی دیگر در کشور ما خرج مالیات برای مردم شفاف نیست. در حالی که در بسیاری از کشورهای دیگر دولت در ازای دریافت مالیات، خدمات اجتماعی و گزارش کار ارائه می دهد، در ایران با وجود تمام تلاش ها و زحماتی که کشیده می شود، هنوز مشکلات مالیاتی زیادی وجود دارند و شاید علت این است که هنوز از سیستم سنتی مالیات و مالیات ستانی بر اساس تشخیص و سلیقه ممیزان مالیاتی استفاده می شود، در صورتی که کشورهای پیشرفته دنیا سیستم مالیاتی خود را به سمت هوشمند سازی پیش برده اند.
بنابراین لازم است در سیستم مالیات ستانی ما نیز تشخیص و سلیقه حذف شود و محاسبه مالیات اطلاعات محور شود. در این صورت اگر فعالیت مودی و درآمدها و هزینه های او شفاف باشد، مبلغ مالیات نیز مشخص است و دیگر نیازی به مراجعه به اداره مالیات و ممیز مالیاتی نیست.
بنا بر توضیحات بالا، رفته رفته در کشور ما نیز احساس نیاز به هوشمند سازی نظام مالیاتی به وجود آمد و در قالب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان رونمایی شد.
قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان دارای ۶ فصل و ۲۹ ماده قانونی بود که با آمدن قانون تسهیل یک ماده مکرر به آن اضافه و تبدیل به ۳۰ ماده قانونی شد و در کل قانون کم حجمی است، اما دستورالعمل ها و الحاقات زیادی دارد.
هدف از ایجاد قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان شفاف سازی اقتصادی، یکپارچه کردن اطلاعات مربوط به فعالیت مودیان، مقابله با فرار مالیاتی، افزایش نظارت بر عملکرد مودیان مالیاتی و … است.
همچنین محور اصلی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی است؛ در واقع این قانون ایجاد شده است تا مفهوم و کاربرد صورتحساب الکترونیکی را در کشور جا بی اندازد.
صورتحساب الکترونیکی صورتحسابی است که به صورت الکترونیکی صادر می شود و شناسه اختصاصی ۲۲ کاراکتری دارد و توسط فروشنده صادر می شود.
به طور کلی صورتحساب های الکترونیکی در حوزه های شغلی مختلف اطلاعات مختلفی را در بر می گیرند؛ قبل از قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، فاکتورهای رسمی وجود داشت که فرمت آن در تمام حوزه های شغلی یکسان بود، در آهن آلات، لباس فروشی، طلا فروشی، مواد غذایی و … اما یکی از ویژگی های صورتحساب الکترونیکی این است که دارای الگوهای تعریف شده معینی است، به این معنی که فرمت فاکتورها در حوزه های مختلف متفاوت است؛ مثلا در صنف طلا فروشی آیتم هایی مثل اجرت، خالص طلا و … مهم است که در اصناف دیگر هیچ کاربردی ندارد. یا مثلا در فرمت بلیط هواپیما باید برخی آیتم ها تفکیک شوند و یا در صادرات به برخی اطلاعات خاص نیاز است که در بقیه اصناف اهمیتی ندارد و …
بنابراین یکی از ویژگی های صورتحساب های الکترونیکی این است که برای حوزه های شکلی مختلف صورتحساب های مختلفی تعریف شده است و در هر حوزه اطلاعات مربوط به آن در صورتحساب درج شده است.
در نتیجه در حال حاضر ۷ الگو برای صورتحساب های الکترونیکی وجود دارد و این صورتحساب ها در قالب های متعددی به کار گرفته می شوند.
حال که با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صورتحساب های الکترونیکی آشنا شدید، قصد داریم مفهوم جدیدی با عنوان محدودیت های صدور صورتحساب های الکترونیکی و حد مجاز فروش را توضیح دهیم.
در ماده ۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان محدودیت صدور صورتحساب الکترونیکی در هر دوره مالیاتی و بحث حد مجاز صورتحساب الکترونیکی آمده است و مودیان را به دو گروه تقسیم بندی کرده است:
۱ – مودیان دارای سابقه مالیاتی، یعنی مودیانی که در دوره مشابه سال قبل فعالیت اقتصادی و فروش داشتند، مثلا در بهار سال ۱۴۰۳، مودیانی که در بهار سال ۱۴۰۲ فروش داشتند و مالیات بر ارزش افزوده آن را پرداخت کردند، مودیان دارای سابقه مالیاتی هستند که حد مجاز در نظر گرفته شده برای آن ها ۳ برابر میزان فروش مشابه دوره سال قبل است که این مدت در قانون تسهیل ۵ برابر شد.
۲ – مودیانی که فاقد سابقه مالیاتی هستند و یا مودیان جدید التاسیس؛ مثل کسانی که در بهار سال ۱۴۰۳ موسسه ثبت کرده اند و یا در بهار ۱۴۰۳، جزو مودیانی هستند که در بهار سال ۱۴۰۲ فروش نداشتند. در این صورت حد مجاز آن ها ۳ برابر معافیت ماده ۱۰۱ قانون مالیات های مستقیم است که این عدد در قانون تسهیل ۵ برابر شد و این معافیت، همان معافیت مربوط به صاحبان مشاغل است.
به طور کلی هدف از تعیین حد مجاز این ماده، جلوگیری از ایجاد و گسترش شرکت های صوری و کد فروش است که فاکتور کاغذی می فروشند، اما معامله ای نمی کنند.
همچنین حد مجاز ماده ۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان صرفا در خصوص مالیات بر ارزش افزوده است و در نتیجه قابل تسری به فروش های معاف از ارزش افزوده و صادرات نخواهد بود.
اما سوالی که برای برخی مودیان مطرح است این است که آیا کسانی که فروش بالاتری دارند، با تصویب این قانون مجبور به محدود کردن فروش خود می شوند؟
پاسخ خیر است؛ مودیان مالیاتی که مبلغ فروش بیشتری در هر فصل دارند، می توانند در صورت پر شدن حد مجاز فروش خود، نسبت به افزایش آن اقدام کنند.
طبق ماده ۶ آییننامه اجرایی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مودیانی که درخواست افزایش حد مجاز فروش خود را دارند می توانند از طرق مختلف اقدام کنند که یکی از روش های آن این است که ارزش افزوده مربوطه را زودتر و به طور نقدی پرداخت و یا ترتیب پرداخت آن را از طریق ضمانتنامه یا وثیقه یا … بدهند.
نکته این که افزایش حد مجاز هر فصل فقط تا پایان همان فصل است. همچنین در صورتی که حد مجاز فروش مودی رد شود، اعتبار خرید برای خریدار تعلق نمی گیرد و مبلغ ارزش افزوده برای او صفر در نظر گرفته می شود.
اگر شما نیز جزو مودیانی هستید که میزان فروش بالایی دارید و در صدور صورتحساب های الکترونیکی در سامانه مودیان نیاز به افزایش حد مجاز فروش خود دارید، می توانید از طریق دانلود فایل کاربردی نامه درخواست افزایش حد مجاز، در خواست خود را ترتیب اثر دهید.
این فایل توسط تیم متخصص حسابدانان طراحی شده است و دغدغه شما را برای فروش هر چه بیشتر در طی سال کاهش خواهد داد و این اطمینان را به شما خواهد داد تا با استفاده از آن و صرفه جویی در زمان خود، نتیجه دلخواه خود را بگیرید.