مقالات
اگر شما هم جزو کسانی هستید که نسبت به مالیات خود اعتراض دارید، باید بدانید که این مسئله در فرآیندی به نام دادرسی مالیاتی قرار دارد. در این فرآیند هدف از رسیدگی یا حسابرسی مالیاتی، تعیین درآمد مشمول مالیات و در نتیجه تعیین مبلغ مالیات است که این مبلغ به صورت برگه مطالبه مالیاتی یا برگه تشخیص مالیاتی به مودیان مالیاتی ابلاغ می شود.
به دنبال آن خروجی فرآیند حسابرسی مالیاتی را می توان برگه مطالبه مالیاتی بابت مالیات های تکلیفی و جرائم مالیاتی و ارزش افزوده، برگه تشخیص مالیاتی بابت مالیات های بر درآمد، و یا برگه قطعی در صورتی که سازمان مالیاتی پس از انجام رسیدگی مالیاتی به این نتیجه برسد که درآمد واقعی مودی همان چیزی است که در اظهارنامه مالیاتی گفته است و مالیات واقعی خود را اعلام کرده است، برگه قطعی است که صدور برگه قطعی بعد از رسیدگی مالیاتی معمولا امری نادر است و در بسیاری از موارد و حالات، اداره مالیاتی مبلغی که مودی ابراز میکند را قبول ندارد و مقدار آن را در قالب صدور برگه مطالبه مالیاتی یا برگه تشخیص مالیاتی افزایش می دهد.
در نتیجه زمانی که برگه مطالبه مالیاتی برای مودی صادر می شود، عملا وارد فرآیند دادرسی مالیاتی میشود.
در قدم اول برگه مطالبه مالیاتی به مودی ابلاغ می شود. ابلاغ در لغت به معنی رساندن و یا تحویل دادن است. در حالت کلی ابلاغ دو نوع دارد :
ابلاغ فیزیکی و ابلاغ الکترونیکی؛ در ابلاغ فیزیکی، برگه مطالبه مالیاتی به صورت فیزیکی و کاغذی به مودی تحویل داده می شود.
همچنین ابلاغ الکترونیکی تقریبا از اواخر سال ۱۳۹۹ و ابتدای سال ۱۴۰۰ اضافه شد و قبل از آن ابلاغی با این نام وجود نداشت. در ابلاغ الکترونیکی، اوراق مالیاتی در کارتابل پرونده مالیاتی مودی قرار می گیرد و در این حالت، برگه مطالبه مالیاتی به صورت فیزیکی صادر نخواهد شد.
همچنین ابلاغ را می توان از نظر ماهیت به دو دسته ابلاغ واقعی و ابلاغ قانونی تقسیم بندی کرد که برای آگاهی از آن می توانید به صفحه پادکست ابلاغ الکترونیکی مراجعه کنید و آن را گوش دهید.
در نهایت برگه مطالبه مالیاتی از طریق یکی از حالاتی که گفته شد، به مودی ابلاغ می شود.
پس از آن ممکن است یکی از حالات زیر اتفاق بیفتد :
حالت اول پذیرش برگه مطالبه مالیاتی توسط مودی است؛ به این صورت که مودی به اداره مالیاتی مراجعه می کند و اعلام می کند برگه مطالبه صادر شده را قبول دارد. سپس نامه ای به سازمان امور مالیاتی مبنی بر این که برگه مطالبه را قبول کرده است و نسبت به آن اعتراضی ندارد، ارائه می دهد که اصطلاحا به آن نامه تمکین می گویند.
به طور کلی می توان این حالت را پذیرش و تبعیت کردن مودی دانست و در آن برگه مطالبه قطعی خواهد شد و به این ترتیب مودی وارد فرآیند دادرسی مالیاتی نمی شود.
حالت دوم اعتراض به برگه مطالبه مالیاتی ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ است و به طور کلی مهلت اعتراض به برگه مطالبه مالیاتی ۳۰ روز است. در این حالت مودی برگه مطالبه مالیاتی خود را قبول ندارد و نسبت به آن اعتراض می کند. نکته مهم در این حالت این است که روز ابلاغ و روز اعتراض جزو مهلت ۳۰ روزه محاسبه نمی گردد؛ به عبارت ساده تر، انگار مودی ۳۲ روز جهت اعتراض زمان دارد. در این حالت مودی وارد فرآیند دادرسی مالیاتی می شود.
حالت سوم نیز عدم اعتراض مودی به برگه مطالبه مالیاتی ظرف مهلت مقرر است؛ یعنی اعتراض یا عدم اعتراض مودی مشخص نیست. در این حالت یکی از حالات زیر اتفاق می افتد:
اگر ابلاغ به صورت واقعی انجام شود و مودی نسبت به آن اعتراضی نداشته باشد، برگه مطالبه مالیاتی قطعی می شود؛ یعنی ابلاغ به صورت الکترونیکی انجام شده باشد و مودی ظرف ۲۰ روز برگه مطالبه خود را رویت کرده باشد.
اما اگر ابلاغ قانونی باشد، برگه مطالبه مالیاتی قطعی نمی شود و مودی در حکم معترض شناخته می شود و پرونده مالیاتی به هیات بدوی احاله می گردد و این باعث نمی گردد برگه مطالبه مالیاتی قطعی شود. در این حالت، مرحله توافق با ممیز کل مالیاتی وجود ندارد. در نتیجه ورود به فرآیند دادرسی مالیاتی که فرآیند رفع و حل اختلاف بین مودی و سازمان مالیاتی است، صورت می گیرد.
ورود به فرآیند دادرسی مالیاتی ممکن است بنا به دلایل مختلفی رخ دهد؛ گاهی ممکن است علاوه بر مبلغ مالیات، عوامل دیگری مثل ابلاغ، معافیت ها، مشوق ها، عدم رعایت شکلی و اجرای احکام و … به وجود بیاید و علت این اختلاف باشد و فرآیند دادرسی مالیاتی را آغاز کند.
مراجع دادسی مالیاتی نیز از نظر نوع رسیدگی به دعاوی و پرونده ها به دو گروه مراجع رسیدگی کننده ماهوی و شکلی تقسیم بندی می شوند.
بنابراین اگر پرونده مالیاتی شما نیز طبق توضیحاتی که در بالا ارائه شد، در حالات مربوطه قرار دارد و نسبت به صدور برگه مطالبه مالیاتی شرکت یا کسب و کار خود اعتراضی دارید، می توانید با استفاده از نامه اعتراض به برگه مطالبه جرائم مختلف، که فایل قابل دانلود آن در این صفحه در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است، اعتراض خود را ثبت نمایید.