مقالات

نامه درخواست صدور قبض مالیاتی

در این مطلب قصد داریم درباره متن نامه ای که باید به حوزه مالیاتی ارائه شود تا قبض مالیاتی پرونده مورد نظر را دریافت کنید، صحبت کنیم.

مودیان مالیاتی پس از ثبت اظهارنامه مالیاتی خود، در صورتی که مالیات به آن ها تعلق بگیرد، باید نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کنند. در ادامه با تعریف مالیات و انواع آن و نحوه صدور قبوض مالیاتی آشنا خواهید شد.

مالیات چیست ؟

مالیات پول اداره کشور است؛ به عبارتی دیگر مالیات بخشی از دارایی یا درآمد یا مصرف اشخاص جامعه است که به موجب قانون و جهت تامین مخارج عمومی کشور توسط دولت ها و با روش هایی که در قانون پیش بینی شده است، وصول می شود.

انواع مالیات در ایران

انواع مالیات در ایران را می توان به دو گروه اصلی تقسیم بندی کرد :

مالیات های مستقیم : یعنی مالیات هایی که مستقیما از اشخاص جامعه دریافت می گردد و دولت مستقیما از اشخاص آن را می گیرد و پرداخت کننده مالیات مشخص است، مانند مودی که صاحب شرکت یا کسب و کاری است و هر سال اظهارنامه مالیاتی ارسال می کند و مالیات پرداخت می کند و برای دولت قابل شناسایی است.

نوع دوم از انواع مالیات در ایران، مالیات های غیر مستقیم است، یعنی مالیات هایی که به صورت غیر مستقیم دریافت می شوند و در آن پرداخت کننده مالیات برای دولت و سازمان مالیاتی مشخص نیست. در واقع مالیات های غیر مستقیم به این صورت اخذ می شود که بر اساس فرآیندی مشخص در قانون، افراد مبلغی را پرداخت می کنند و در نهایت در خزانه کشور نگهداری می شود که مهم ترین مصداق آن مالیات بر ارزش افزوده است، به این صورت که برای مثال شخصی خریدی به ارزش ۱ میلیون تومان می کند و ۱۰ درصد مالیات ارزش افزوده آن را پرداخت می کند و ممکن است این ۱۰ درصد مالیات حتی چند دست نیز بچرخد تا به دولت برسد. حال در این صورت آیا سازمان مالیاتی می داند آن را چه کسی پرداخت کرده است ؟ قطعا خیر !

بنابراین این طبقه بندی اولیه ای است که در خصوص انواع مالیات باید به آن توجه داشت.

اشخاص مشمول مالیات

قانون مالیات های مستقیم متشکل از ۵ باب است و باب اول آن اشخاص مشمول مالیات را بیان کرده است.

در شماتیک مربوط به قانون مالیات های مستقیم، فصل اشخاص مشمول مالیات دارای ۲ ماده است و اشخاص مشمول و غیر مشمول را شامل می شود.

لازم به ذکر است قانون ارزش افزوده با این که درباره مالیات است، اما دارای قانون و مقررات جداگانه و مخصوص به خود است.

در ماده ۱ باب ۱ قانون مالیات های مستقیم، چهارچوب مشمولیت مالیات در ایران عنوان شده است که شامل اشخاص مشمول مالیات و اشخاصی که در ایران و به موجب این قانون مشمول پرداخت مالیات هستند می‌شود و در آن در ۵ بند، اشخاص مشمول پرداخت مالیات نام برده شده است و به طور کلی تمامی مالیات ها در قانون مالیات های مستقیم در ذیل این ماده آمده اند و شامل کلیه مالیات های بر درآمد و مالیات های دارایی می شود و هر کدام نکات مربوط به خود را دارد که در ادامه به آن پرداخته ایم.

بند ۱ : طبق بند ۱ ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم، کلیه مالکین اعم از حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال و املاک خود در ایران طبق مقررات باب دوم مشمول پرداخت مالیات هستند.

این بند در خصوص مالیات های بر دارایی صحبت می کند؛ چرا که منظور از مقررات باب دوم، در حال حاضر مالیات حق تمبر و مالیات ارث است که از انواع مالیات های بر دارایی هستند.

نکته: مشمولیت لزوما به معنای پرداخت مالیات نیست؛ چرا که برخی اشخاص مشمول به دلیل معافیت و مشوق های قانونی، مالیات پرداخت نمی کنند؛ مانند معافیت مربوط به فعالیت های اقتصادی در مناطق آزاد تجاری که به مدت ۲۰ سال معاف از پرداخت مالیات هستند.

بند ۲ و ۳ : همچنین طبق بند ۲ و ۳ ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم، هر شخص حقیقی ایرانی مشمول پرداخت مالیات است و تفاوت این دو بند در محل اقامتگاه اشخاص حقیقی ایرانی است که در بند ۲، اشخاص مقیم ایران و در بند ۳، اشخاص مقیم خارج از ایران آمده است.

در این صورت اگر شخص مقیم ایران باشد، نسبت به درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می کند و اگر مقیم خارج از ایران باشد، نسبت به درآمدهایی که در ایران به دست می آورد، مشمول پرداخت مالیات است.

لازم به ذکر است مقیم به این معنی است که اقامتگاه و یا محل سکونت قالب شخص در ایران یا خارج از ایران باشد.

جمع بندی : مالیات های مستقیم به دو گروه اصلی مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد تقسیم بندی می شوند و بند ۱ ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم، حکم شمول کلی مالیات بر دارایی و بند ۲ و ۳ و ۴ این ماده، حکم شمول مالیات بر درآمد است.

بند ۴ : در ادامه طبق بند ۴ ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم، هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می کند، مشمول پرداخت مالیات به دولت ایران است و این بند فقط درباره اشخاص حقوقی صدق می کند.

بند ۵ : همین طور بند ۵ ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم در خصوص اشخاص غیر ایرانی صحبت می کند، اعم از حقیقی یا حقوقی، نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می کنند و نسبت به درآمدهایی که از ایران باشد و فقط موضوعات زیر را دارا باشد :

۱ – بابت واگذاری امتیازات

۲ – بابت واگذاری سایر حقوق خود

۳ – بابت دادن تعلیمات و کمک های فنی

۴ – بابت واگذاری فیلم های سینمایی

بنابراین بند ۵ در خصوص حکم شمول مالیات اشخاص خارجی صحبت می کند و طبق آن، اشخاص خارجی ممکن است دو نوع درآمد مشمول مالیات در ایران داشته باشند :

نوع اول : درآمدهای در ایران؛ یعنی درآمدی که شخص خارجی در خاک ایران به دست می آورد.

نوع دوم : زمانی است که شخص خارجی در کشور خود بابت برخی فعالیت های اقتصادی که با ایرانی ها انجام می دهد، درآمد کسب می کند که درآمد از ایران نامیده می شود.

توجه داشته باشید همه درآمدهای از ایران مشمول مالیات نیست و فقط ۴ موردی که در بالا گفته شد، مشمول خواهند بود.

اشخاص غیر مشمول مالیات

در مقابل، اشخاص غیر مشمول مالیات نیز در ماده ۲ قانون مالیات های مستقیم آمده است و اشخاصی که نباید مالیات پرداخت کنند را نام می برد و ماده ۲ این قانون به این موضوع اختصاص دارد.

جهت اطلاع از اشخاص غیر مشمول مالیات و توضیحات ماده ۲ قانون مالیات های مستقیم، به صفحه آزمون آنلاین اشخاص مشمول مالیات مراجعه کنید تا ضمن مطالعه متن مربوطه و آشنایی با موارد آن، اطلاعات خود را در آزمون آنلاین طراحی شده در باب این موضوع بسنجید.

تذکر : این فصل از مالیات دارای برخی تعاریف حقوقی مانند ایرانی یا غیر ایرانی بودن، اقامتگاه و مقیم، تابعیت و … است که جهت درک بیشتر پیشنهاد می شود تعاریف مربوطه مطالعه شود.

تعریف قبوض مالیاتی و انواع روش های پرداخت آن

با توجه به توضیحات بالا و تعاریف مربوط به مالیات و انواع مالیات در ایران، اشخاص مشمول مالیات موظف به پرداخت آن بوده و باید اقدام به پرداخت مالیات متعلقه نمایند و در غیر این صورت، مشمول جریمه خواهند شد.

بر همین اساس اشخاص مشمول مالیات باید سالانه پس از پر‌ کردن اظهارنامه مالیاتی خود و اطلاع از مالیات مربوطه، نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.

در همین راستا منظور از قبوض مالیاتی، سندی است که توسط سازمان امور مالیاتی صادر می‌شود و به مودیان حقوقی و حقیقی ابلاغ می‌شود و شامل اطلاعات مهمی از جمله مبلغ مالیات، مهلت پرداخت، اطلاعات مربوط به مودی و نوع مالیات می شود.

پرداخت مالیات متعلقه مستلزم داشتن قبض مالیاتی مربوطه است و متقاضیان صدور قبض مالیاتی و پرداخت آن، می توانند به صورت حضوری به مراجع ذی صلاح، مراجعه نمایند.

در این روش مودی با مراجعه حضوری به شعب اداره امور مالیاتی در سراسر کشور، می‌­تواند نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نمایید، برای انجام این کار ابتدا باید قبض مالیاتی خود را تهیه کنید و سپس می­‌تواند آن را به صورت اینترنتی یا حضوری پرداخت کند.

اما علاوه بر آن، در طی چند سال گذشته، سازمان امور مالیاتی کشور، در راستای تسهیل پرداخت قبوض مالیاتی، اقدام به راه اندازی سامانه پرداخت قبوض مالیاتی به آدرس payments.tax.gov.ir کرده است که مراحل و نحوه پرداخت مخصوص به خود را دارد.

سامانه پرداخت قبوض مالیاتی، سامانه ای است که توسط سازمان امور مالیاتی کل کشور با هدف ارائه خدمات الکترونیکی در زمینه پرداخت قبوض مالیاتی راه اندازی شده است.

نحوه پرداخت قبوض مالیاتی به صورت الکترونیکی، از طریق ورود به این سایت و وارد کردن شناسه ۳۰ رقمی می باشد. داشتن این شناسه از جمله مواردی است که هنگام استفاده از سامانه پرداخت قبوض مالیاتی باید به آن توجه داشت.

در انتها نمونه نامه ای که حاوی اطلاعات لازم جهت دریافت قبض مالیاتی مورد نظر است را خدمت شما تقدیم می کنیم.