مقالات
فصل تشویقات و جرائم مالیاتی فصل ۷ از باب ۴ قانون مالیات های مستقیم است تشویقات و شامل ماده ۱۸۹ تا ۲۰۲ این قانون می شود. همچنین موضوع درخواست بخشودگی جرائم مالیاتی نیز در این فصل آمده است که در ادامه به تشریح آن پرداختیم.
ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم، اختیار بخشودگی تمام یا قسمتی از جرائم این قانون را داده است و مودی می تواند از اداره مالیاتی درخواست بخشودگی کند. بنابراین نامه درخواست بخشودگی جرائم مالیاتی که به اداره مالیاتی ارسال می شود، بر اساس ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم است و در ابتدای این نامه، لازم است حتما به این ماده از قانون اشاره شود تا نامه جنبه رسمی تر و قانونی تری پیدا کند.
طبق ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم، تمام یا قسمتی از جرائم مقرر در این قانون بنا به درخواست مودی با توجه به دلایل ابرازی مبنی بر خارج از اختیار بودن عدم انجام تکالیف مقرر و با در نظر گرفتن سوابق مالیاتی و خوش حسابی مودی به تشخیص و موافقت سازمان امور مالیاتی کل کشور قابل بخشوده شدن می باشد.
هر ساله سازمان امور مالیاتی بخشنامه ای صادر می کند و ضوابط مربوط به بخشودگی آن سال را تعیین می کند.
در ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم، سه جریمه به عنوان جرائم غیر قابل بخشودگی عنوان شده است و در راستای ماده ۱۹۱ این قانون، این جرائم را نمی توان مورد بخشودگی قرار داد و برای آن ها نامه درخواست بخشودگی جرائم مالیاتی به اداره مالیاتی ارسال کرد. این سه جریمه غیر قابل بخشودگی عبارتند از :
۱ – عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر
۲ – کتمان درآمد
۳ – هزینه های غیر واقعی
در نتیجه ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم فقط برای جرائمی کاربرد دارد که قابل بخشودگی باشند.
در خصوص مورد اول که عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر است، توضیحات زیر ارائه می گردد.
در بخشی از قانون مالیات های مستقیم، در خصوص جرائم مالیاتی صحبت شده است و ما در این جا قصد داریم شما را با انواع مختلف جرائم مالیاتی آشنا کنیم.
جریمه عدم تسلیم ارسال اظهارنامه در موعد مقرر دو حالت دارد :
۱ – جریمه عدم تسلیم اظهارنامه اشخاص حقیقی یا صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی معادل ۳۰ درصد است.
۲ – جریمه عدم تسلیم سایر اظهارنامه های مالیاتی ۱۰ درصد است مثل اظهارنامه مربوط به اجاره املاک.
توجه کنید استثنائا برای عدم تسلیم اظهارنامه ارث در موعد مقرر جریمه ای وجود ندارد، بلکه تنها بازخود عدم ارسال آن این است که باعث می شود دیون متوفی قابل کسر از ماترک او نباشد.
همچنین در ماده ۱۹۳ قانون مالیات های مستقیم دو جریمه ذکر شده است :
۱ – عدم تسلیم ترازنامه و سود وزیان
۲ – جریمه عدم ارائه دفاتر قانونی
که هر کدام از این ها مشمول جریمه ای معادل ۲۰ درصد مالیات خواهد بود.
پاسخ بله است، در مواردی که ارسال اظهارنامه به صورت دستی یا از طریق پست باشد، ممکن است تنها صفحات مربوط به اظهارنامه، بدون ترازنامه و سود و زیان ارسال شود.
جالب است بدانید قبل از سال ۱۳۹۵ در بند ۳ ماده ۹۷ قانون مالیات های مستقیم نمی گفت اگر مودی اظهارنامه نفرستد، علی الراس می شود، بلکه در آن ذکر شده بود اگر مودی ترازنامه و سود و زیان ارسال نکند، مشمول مالیات علی الراس خواهد شد، چرا که نزد قانون گذار اظهارنامه با ترازنامه و سود و زیان متفاوت است.
ضمنا از سال ۱۳۹۸ به بعد به موجب آئیننامه جدید ماده ۲۱۹ قانون مالیات های مستقیم، اگر در اظهارنامه مالیاتی، مبالغ مربوط به ترازنامه و سود و زیان صفر باشد، در حکم اظهارنامه نخواهد بود.
ماده ۱۹۹ قانون مالیات های مستقیم نیز درباره جریمه عدم کسر و ایصال مالیات تکلیفی است که جریمه ای معادل ۱۰ درصد و ۵ / ۲ درصد ماهانه، تا زمان پرداخت مالیات را دارد.
توضیح در خصوص مالیات تکلیفی این که مالیات تکلیفی نوعی روش وصول مالیات است و به موجب قانون تعیین می شود و فقط زمانی که قانون این تکلیف را بر عهده ما گذاشته است انجام می شود.
از انواع مالیات تکلیفی می توان مالیات اجاره تبصره ۹ ماده ۵۳ قانون مالیات های مستقیم یا مالیات حقوق موضوع ماده ۸۶ این قانون و یا مالیات وکلا در صورتی که موکل شهرداری ها و اشخاص دولتی باشند طبق ماده ۱۰۳ این قانون را نام برد.
شما دانش پذیر عزیز می توانید توضیحات مربوط به مالیات اجاره و ارائه مثالی از مالیات تکلیفی را در متن فایل کاربردی ارزش معاملاتی املاک و توضیحات مربوط به مالیات حقوق را در پادکست مالیات حقوق سال ۱۴۰۳ در سایت حسابدانان مشاهده کنید.
در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، در بخش مربوط به جرائم این قانون، عنوان می کند که سازمان امور مالیاتی نمی تواند بیش تر از ۵۰ درصد جرائم موضوع این قانون را طبق
ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم ببخشد، یعنی حداکثر میزان بخشودگی در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ۵۰ درصد است.
ولی در قانون تسهیل پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که در سال ۱۴۰۳ اعلام شد، این اجازه به سازمان اداره مالیاتی داده شد که تا پایان سال ۱۴۰۳، می تواند ۱۰۰ درصد بخشودگی را به مودیان مالیاتی اعطا کند.
شما دانش پذیر ارجمند می توانید پس از مطالعه متن بالا در این قسمت، فایل کاربردی نامه درخواست بخشودگی جرائم مالیاتی را دانلود کنید تا این نامه را مطابق با اصول و ضوابط تعیین شده در قانون و بر اساس استنادات قانونی مطرح شده در قانون مالیات های مستقیم تهیه کنید.