قسمت پنجاه و دو : مالیات طلا فروشی ها

مالیات طلا فروشی ها

قسمت ۵۲ از مجموعه پادکست های رادیو حسابدانان را به بحث مالیات طلا فروشی ها و تکالیف مالیاتی مهم آن ها اختصاص داده ایم که با گویندگی آقایان سید علی سرحدی، مشاور و مدرس مالیاتی و محمدرضا نکویی، مدیر واحد اجرا مجموعه حسابدانان طراحی و در اختیار شما خوانندگان گرامی قرار گرفته است.

طلا فروشی ها مانند سایر مشاغل می توانند هم در قالب شخص حقوقی فعالیت کنند؛ یعنی شرکت یا موسسه ثبت کنند و در این قالب به فعالیت خود ادامه دهند، و یا در قالب شخص حقیقی کار کنند؛ مثل مغازه هایی که در بازارها و محله ها وجود دارند و به این فعالیت مشغول هستند.

هنگام صحبت درباره صنف طلا فروشی ها، باید ۴ موضوع به صورت کلی در نظر گرفته شود که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت : مالیات بر ارزش افزوده، قوانین و مقررات حاکم در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مالیات بر عملکرد و بحث آخر درباره تکالیف مالیاتی است که بر عهده طلا فروشی ها است.

مالیات بر ارزش افزوده طلا فروشی ها

در ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده و در بند ” ب ” آن، درباره طلا و جواهر و پلاتین صحبت می کند که در بند ۱ آن گفته شده است: ” اصل طلا و جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مذکور، معاف از مالیات و عوارض است. ” یعنی در زمان خرید طلا، بابت اصل طلا یا بابت فلز طلا، مالیات و عوارضی پرداخت نمی کنیم و مالیات و عوارضی که از ما دریافت می شود، صرفا بابت سود فروشنده و اجرت ساخت طلا است و بنابراین اصل طلا معاف از مالیات بر ارزش افزوده است.

همچنین در بند ۲ این ماده گفته شده است که ” اجرت ساخت و حق العمل و سود فروشنده کالاهای نام برده شده ( طلا و جواهر و پلاتین ) مشمول مالیات و عوارضی با نرخ ۹ درصد است. ” یعنی حتی در سال ۱۴۰۳ که نرخ مالیات و عوارض کالاهای عمومی ۱۰ درصد اعلام شد، چون طلا و جواهر و پلاتین جزو کالاهای خاص هستند، نرخ مالیات بر ارزش افزوده آن ها بابت سود و اجرت و حق العمل همچنان همان ۹ درصد باقی مانده است.

قوانین حاکم در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان طلا فروشی ها

در بند ۳ ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده گفته شده است که پس از راه اندازی سامانه مودیان، عرضه کنندگان کالا و خدمات مربوطه، و در این صنف طلا فروشی ها، مکلف هستند کلیه عملیات خرید و فروش خود را در سامانه مودیان ثبت کنند. درج ارزش اصل طلا و جواهر و پلاتین و اجرت و سود و حق العمل به تفکیک در صورتحساب الکترونیکی الزامی است.

در حال حاضر ۳ نوع صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان داریم: صورتحساب نوع اول، نوع دوم و نوع سوم که صورتحساب الکترونیکی نوع اول و دوم الگوهای مربوط به خود را دارند و صورتحساب الکترونیکی نوع اول ۷ نوع الگو دارد و یکی از این الگوها، الگوی طلا و جواهر و پلاتین است. همچنین صورتحساب الکترونیکی نوع دوم نیز شامل ۲ الگو برای فروش عادی و برای طلا فروشی ها است.

بنابراین صورتحساب الکترونیکی نوع اول و دوم، الگوی ارسال صورتحساب طلا و جواهر و پلاتین را دارند که اگر طلا فروشی ها اطلاعات شخص خریدار را داشته باشند، نوع اول و اگر خریدار آن ها مصرف کننده نهایی باشد و اطلاعات خریدار را نداشته باشند، ملزم به ارسال صورتحساب الکترونیکی نوع دوم هستند و در قالب این الگو، صورتحساب الکترونیکی مربوط به طلا و جواهر و پلاتین به سامانه مودیان ارسال می شود.

لازم به ذکر است در صورتی که مودی کتمان یا عدم ثبت تمام یا برخی اطلاعات در سامانه مذکور را داشته باشد، مشمول جریمه ای معادل ۹ درصد ارزش اصل طلا و جواهر و پلاتین است. این جریمه علاوه بر جریمه مذکور در بند ” ب ” ماده ۳۶ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده است.

مالیات بر درآمد طلا فروشی ها

همان طور که می دانید، اکثر طلا فروشی ها در قالب مشاغل فعالیت خود را انجام می دهند. هر چند شرکت هایی وجود دارند که در قالب شخص حقوقی کار می کنند، اما عموما در زمره صاحبان مشاغل هستند.

صاحبان مشاغل برخی ضوابط قانونی مشخص دارند و بر اساس گروه بندی که در آییننامه ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم وجود دارد، طلا فروشی ها در یکی از این گروه های ۳سه گانه قرار می گیرند و بر اساس حجم فعالیت و میزان فروش و درآمدی که دارند، جزو مشاغل گروه اول یا دوم یا سوم می شوند.

برای تشخیص این موضوع که چه مشاغلی در گروه اول، دوم یا سوم قرار می گیرند، دعوت می کنیم پادکست مربوط به گروه بندی صاحبان مشاغل را در سایت حسابدانان یا کانال تگرام بشنوید تا ضوابط و چهارچوب گروه بندی مشاغل را متوجه شوید.

تکالیف مالیاتی طلا فروشی ها

اگر مودی طلا فروشی جزو مشاغل گروه اول باشد، ملزم به ارسال فهرست معاملات فصلی خواهد بود، هر چند با توجه به ماده ۷ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب هایی که در سامانه مودیان ارسال می شوند، نیازی به ارسال در فهرست معاملات فصلی ندارند؛ چه صورتحساب های خرید و چه صورتحساب های فروش.

اگر صورتحساب الکترونیکی مورد نظر به عنوان صورتحساب الکترونیکی نوع اول یا دوم در سامانه مودیان صادر شده باشد، نیاز به ارسال در فهرست معاملات فصلی ندارد.

اگر مودی صورتحساب های الکترونیکی را در سامانه مودیان ارسال نکرده باشد و در زمره مشاغل گروه اول باشد، موظف است حداکثر یک ماه و نیم تا پایان هر فصل آن ها را در سامانه معاملات فصلی خود ارسال کند. عدم ارسال فهرست معاملات فصلی هم مشمول جریمه ای معادل ۱ درصد معاملات ارسال نشده خواهد بود.

همچنین طلا فروشی ها، چه گروه اول، چه گروه دوم و چه گروه سوم، موظف به ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد خود حداکثر تا پایان خرداد ماه سال بعد خواهند بود.

در رابطه با ارائه صورت های مالی حسابرسی شده،  با توجه به این که اکثر طلا فروشی ها اعداد و ارقام مربوط به درآمدشان، اعداد بزرگی است و همچنین قیمت طلا به صورت صعودی در حال افزایش است، در صورتی که مودی در سال ۱۴۰۲ حد نصاب ماده ۲۷۲ قانون مالیات های مستقیم را داشته باشند، موظف است صورت های مالی حسابرسی شده خود را حداکثر تا پایان مهر ماه ارائه کنند. چرا که مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل به صورت پیش فرض تا پایان خرداد ماه است و این مهلت حداکثر ۳ ماه پس از موعد تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد است که در نتیجه این مهلت برای مشاغل تا پایان مهر ماه است. در صورتی که در یک سال مشخص، مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی تمدید شود، این مهلت نیز به تبع تمدید خواهد شد.

همچنین مشاغل گروه اول در صنف طلا فروشی ها و یا هر مشاغل دیگری که جزو گروه اول باشد، علاوه بر ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد و گزارش معاملات فصلی، موظف به نگهداری، تحریر و ارائه دفاتر قانونی هستند شامل دفتر روزنامه و کل و عدم ارائه این دفاتر موجب تعلق جریمه ای معادل ۲۰ درصد خواهد شد.

به علاوه نرخ مالیاتی صاحبان مشاغل بر اساس ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود که این مورد در خصوص طلا فروشی ها نیز صدق می کند.

طلا فروشی ها نیز همانند سایر صاحبان مشاغل، در صورت تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر و ارائه اسناد و مدارک در زمان رسیدگی و اگر جزو گروه اول هستند در صورت ارائه دفاتر قانونی، می توانند از معافیت سالیانه ای که در ماده ۱۰۱ قانون مالیات های مستقیم در خصوص صاحبان مشاغل عنوان شده است استفاده کنند. رقم این معافیت هر ساله به موجب قانون بودجه سنواتی تعیین می شود.

بنابراین به طور کلی بحث مالیات بر درآمد طلا فروشی ها قاعده خاصی ندارد و بیشتر تابع همان مقررات عمومی است که در حوزه مالیات مشاغل وجود دارد و در کنار آن، طلا فروشی ها تکالیف مهمی نیز دارند که قبلا به آن ها اشاره شد.

پادکست مالیات طلا فروشی ها

اکنون که با بحث مالیات بر ارزش افزوده، قوانین حاکم بر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مالیات بر درآمد و تکالیف مالیاتی طلا فروشی ها آشنا شدید، از شما دعوت می شود توضیحات کامل مربوط به آن را در پادکست پیش رو بشنوید.

ویدئو پادکست مالیات طلا فروشی ها را در کانال یوتوب میتوانید مشاهده نمایید
برای مشاهده اینجا کلیک کنید

آخرین پادکست ها