مالیات حقوق چیست ؟ + نحوه محاسبه مالیات حقوق
مالیات حقوق چیست ؟ + نحوه محاسبه مالیات حقوق
- نویسنده : حسابدانان
- سطح : متوسط
- پیش نیاز : مالیات چیست
- مدت زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
فهرست مطالب :
۱ – دریافت کننده و پرداخت کننده حقوق چه اشخاصی هستند ؟
۳ – چرا از درآمد حقوق مالیات اخذ می شود ؟
۴ – مالیات حقوق از چه درآمدهایی اخذ می شود ؟
۵ – میزان معافیت مالیاتی حقوق بگیران
۷ – تغییرات سامانه مالیات حقوق
۸ – استرداد مازاد مالیات حقوق پرداختی
۱۰ – جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق و پرداخت آن
۱۱ – سوالی درباره مالیات حقوق دارید، مشاوره مالیاتی کسب و کار خود را از ما بگیرید!
مقدمه
کارگر کیست ؟ کارفرما به چه کسی گفته می شود ؟ حقوق چیست ؟ چه میزان از حقوق خود را باید به عنوان مالیات حقوق پرداخت کنیم ؟ چه مزایایی مشمول مالیات حقوق و چه مزایی غیر مشمول آن هستند ؟ معافیت های قانونی مالیات حقوق کدامند ؟ و بسیاری از این نوع سوالات که برای یافتن پاسخ آن ها پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله را مطالعه بفرمائید.
مالیات بر درآمد حقوق یکی از پایه های اخذ مالیات در کشور می باشد که فصل سوم از باب سوم قانون مالیات های مستقیم یعنی مواد قانونی ۸۲ الی ۹۲ به موضوع مالیات بر درآمد حقوق پرداخته است.
مالیات بر درآمد حقوق به عنوان یکی از انواع مالیات شخصی، به درآمدی که افراد از حقوق و دستمزد خود کسب میکنند، اعمال میشود. این مالیات به صورت مستقیم از درآمد حقوق کسر شده و سپس به دولت پرداخت میگردد. مالیات بر درآمد حقوق به عنوان یکی از منابع مالی دولت، برای تأمین هزینههای عمومی مورد استفاده قرار میگیرد.
تنظیم و تسلیم فهرست مالیات حقوق کارکنان همواره یکی از اصلی ترین دغدغه های صاحبین کسب و کار و کارفرمایان است. این موضوع از این جهت اهمیت دو چندان پیدا میکند که هر ساله ممکن است برخی قوانین و مقررات مربوط به بحث مالیات حقوق و معافیت های مقرر در قانون بودجه سنواتی تغییر پیدا کند.
در همین راستا ارائه لیست مالیات حقوق که جزو یکی از مهم ترین تکالیف مالیاتی کارفرمایان نیز می باشد، از اهمیت فراوانی برخوردار است، چرا که برخی از کارفرمایان متاسفانه با عدم آگاهی نسبت به قوانین و مقررات مالیاتی کشور، که هر روزه در حال بروزرسانی می باشد، با ارسال لیست به صورت اشتباه یا عدم ارسال آن مشمول جریمه های سنگین مالیاتی می گردند.
در این مقاله سعی کرده ایم تا به صورت ساده و از ابتدا، مباحث مالیات حقوق را برای شما خوانندگان محترم تشریح کنیم و تا حدود زیادی پاسخ سوالات و ابهامات شما در این زمینه را پاسخ دهیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
۱ – دریافت کننده و پرداخت کننده حقوق چه اشخاصی هستند ؟
کارگر چه شخصی است ؟
کارگر یا حقوق بگیر در قوانین کار و قانون مالیات های مستقیم تعاریف مختلفی دارند که به هر دوی آنان می پردازیم.
مطابق ماده ۲ قانون کار : کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار میکند.
در تحلیل ماده ی ۲ قانون کار می توان به این موضوع اشاره کرد که در این متن نوشته شده کارگر « کسی » است، نه « شخصی » است. شخص در قانون هم می تواند حقیقی باشد هم حقوقی، اما وقتی گفته می شود کسی است، یعنی فقط اشخاص حقیقی. پس در تعریف کارگر متوجه می شویم، شخص باید حتما حقیقی باشد که بتوان این عنوان را به او اطلاق نمود.
اما در قوانین مالیاتی به چه شخصی حقوق بگیر گفته می شود ؟
طبق ماده ۸۲ قانون مالیات های مستقیم : درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر ( اعم از حقیقی یا حقوقی ) در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر حسب مدت یا کار انجام یافته، به طور نقد یا غیرنقد، تحصیل میکند، مشمول مالیات بر درآمد حقوق است.
پس با این احتساب متوجه می شویم که قانون مالیات های مستقیم برای محاسبه مالیات بر درآمد حقوق، حقوق بگیر را شخص حقیقی معرفی کرده است.
کارفرما چه شخصی است ؟
مطابق ماده ۳ قانون کار : کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار میکند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانیکه عهده دار اداره کارگاه هستند، نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده میگیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.
در قوانین مالیاتی هم در همان ماده ۸۲ قانون گذار بیان داشته است : « درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر
( اعم از حقیقی یا حقوقی ) … »، یعنی کارفرما بر خلاف حقوق بگیر می تواند حقیقی یا حقوقی باشد.
کارگاه کجاست ؟
ماده ۴ قانون کار : کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار میکند که شامل مؤسسات صنعتی، کشاورزی، معدنی، ساختمانی، ترابری، مسافربری، خدماتی، تجاری، تولیدی، اماکن عمومی و امثال آنها میباشد.
۲ – مالیات حقوق چیست ؟
مالیات در ایران و همچنین در سراسر دنیا به عنوان بخشی از منبع مهم درآمدی دولتها به شمار میرود.
مالیات انواع مختلفی دارد و در قوانین مالیات ایران، مالیات به دو دسته مالیاتهای مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی میشود که هر کدام از آنها نیز شامل مالیاتهای مختلفی هستند.
مالیات بر درآمد حقوق را می توانیم زیر گروه مالیات های مستقیم معرفی کنیم. چرا که پرداخت کننده مالیات برای سازمان امور مالیاتی شناخته شده و قابل رهگیری است.
مالیات بر درآمد حقوق نوعی مالیات تکلیفی است. شاید این سوال پیش بیاید که مالیات تکلیفی چیست ؟
مالیاتی تکلیفی را نمی توان به عنوان یک دسته یا یک نوع از مالیات معرفی کرد، بلکه روشی برای وصول مالیات است؛ به این معنی که پرداخت کننده آن موظف به کسر و ایصال آن مبلغ به اداره امور مالیاتی می باشد.
گوش دهید : پادکست مالیات حقوق سال ۱۴۰۳
۳ – چرا از درآمد حقوق مالیات اخذ می شود ؟
در ابتدا باید به این موضوع بپردازیم که کدام یک از اشخاص حقیقی مشمول پرداخت مالیات هستند.
مطابق بند ۲ و ۳ اولین ماده قانون مالیات های مستقیم اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات می باشند :
۲ – هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
۳ – هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند.
حقوق بگیران به اشخاص حقیقی گفته می شود که نیروی کار خود را در قابل دریافت حقوق تسلیم اشخاص حقیقی یا حقوقی دیگر می کنند.
افرادی را تصور کنید که در شرکتی یا مجموعه ای به عنوان کارمند اداری، مالی، بازرگانی و فروش، تولید، خدماتی و یا سایر عناوین استخدام شده و کسب درآمد می کنند، این افراد در زمره حقوق بگیران قرار می گیرند.
۴ – مالیات حقوق از چه درآمدهایی اخذ می شود ؟
حقوق بگیران از کدام یک از عناوین حقوق و دستمزدی خود باید مالیات بدهند ؟
مطابق ماده ۸۳ ق.م.م : درآمد مشمول مالیات حقوق عبارت است از حقوق ( مقرری یا مزد، یا حقوق اصلی ) و مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر و یا غیرمستمر قبل از وضع کسور و پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون.
اگر درآمد حقوق به صورت غیر نقدی باشد، از ۳ طریق مشمول مالیات حقوق می شوند :
الف – مسکن با اثاثیه معادل بیست و پنج درصد ( ۲۵% ) و بدون اثاثیه بیست درصد ( ۲۰% ) حقوق و مزایای مستمر نقدی ( به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده ۹۱ این قانون ) در ماه پس از وضع وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر میشود.
ب – اتومبیل اختصاصی با راننده معادل ده درصد ( ۱۰% ) و بدون راننده معادل پنج درصد ( ۵% ) حقوق و مزایای مستمر نقدی ( به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده ۹۱ این قانون ) در ماه پس از کسر وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر میشود.
ج – سایر مزایای غیر نقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداخت کننده حقوق.
تغییرات در قانون بودجه سنواتی سال ۱۴۰۳ :
هر ساله در قانون بودجه، سنواتی درآمد مشمول مالیات حقوق بگیران و میزان معافیت مالیاتی آن ها، که درباره ی آن صحبت خواهیم کرد، مشخص می شود.
بند ( ث ) تبصره ۱۵ قانون بودجه سنواتی کشور سال ۱۴۰۳، درآمد مشمول مالیات حقوق بگیران را به نوع دیگری بیان کرده است :
« مجموع درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی که تحت عناوینی از قبیل حقوق و مزایا، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، فوقالعادهها، اضافهکار، حقالزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش، حق التدریس، حق التحقیق، حق پژوهش و کارانه اعم از مستمر یا غیر مستمر که به صورت نقدی و غیر نقدی، از یک یا چند منبع، در بخش دولتی و یا غیر دولتی تحصیل مینمایند، چه از کارفرمای اصلی و یا غیر اصلی ( موضوع تبصره ۱ ماده ۸ قانون مالیاتهای مستقیم ) باشد » مشمول مالیات بر درآمد حقوق می باشد.
۵ – میزان معافیت مالیاتی حقوق بگیران :
در مقاله مالیات صاحبان مشاغل درباره ی معافیت معیشتی آنان صحبت کردیم. در همین راستا حقوق بگیران نیز سالیانه میزانی از درآمدهای حقوق و دستمزدی خود را معافیت دارند. در متن ماده ۸۴ ق.م.م بیان شده است که میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق از یک یا چند منبع، هر ساله در قانون بودجه سنواتی مشخص می شود.
بند ( ث ) تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳، این معافیت را به شرح زیر بیان نموده است :
۱ – سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده ۸۴ « قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم » مصوب ( ۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۴ ) با اصلاحات و الحاقات بعدی در سال ۱۴۰۳ مبلغ یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ( ۱،۴۴۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال تعیین میشود.
۲ – نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی بهشرح زیر میباشد :
۲ – ۱ نسبت به مازاد یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ( ۱،۴۴۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال تا یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون
( ۱،۹۸۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال، ده درصد ( %۱۰ )
۲ – ۲ نسبت به مازاد یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون ( ۱،۹۸۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال تا سه میلیارد و دویست و چهل میلیون
( ۳،۲۴۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال، پانزده درصد ( %۱۵ )
۲ – ۳ نسبت به مازاد سه میلیارد و دویست و چهل میلیون ( ۳،۲۴۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال تا چهار میلیارد و هشتصد میلیون
( ۴،۸۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ) ریال، بیست درصد ( %۲۰ )
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مالیات حقوق ورکشاپ رایگان حقوق و دستمزد ۱۴۰۳ را مشاهده نمایید.
۲ – ۴ نسبت به مازاد چهار میلیارد و هشتصد میلیون ( ۴،۸۰۰،۰۰۰،۰۰۰ )ریال به بالا، سیدرصد ( ۳۰% )
مبالغی که در بالا گفته شد، به صورت سالیانه است. اما پرداخت کنندگان حقوق مکلفند این مالیات را به صورت ماهیانه در حقوق کارمندان خود اعمال کنند. میزان این معافیت به صورت ماهیانه به شرح جدول ذیل می باشد :
پله | درآمد مشمول ماهانه (میلیون ریال) | درآمد مشمول سالانه (میلیون ریال) | نرخ مالیات |
۱ | ۰ تا ۱۲۰ | ۰ تا ۱.۴۴۰ | ۰ |
۲ | نسبت به مازاد ۱۲۰ تا ۱۶۵ | نسبت به مازاد ۱.۴۴۰ تا ۱.۹۸۰ | ۱۰ |
۳ | نسبت به مازاد ۱۲۰ تا ۱۶۵ | نسبت به مازاد ۱.۴۴۰ تا ۱.۹۸۰ | ۱۰ |
۳ | نسبت به مازاد ۱۶۵ تا ۲۷۰ | نسبت به مازاد ۱.۹۸۰ تا ۳.۲۴۰ | ۱۵ |
۴ | نسبت به مازاد ۲۷۰ تا ۴۰۰ | نسبت به مازاد ۳.۲۴۰ تا ۴.۸۰۰ | ۲۰ |
۵ | نسبت به مازاد بر ۴۰۰ | نسبت به مازاد مازاد بر ۴.۸۰۰ | ۳۰ |
a
برای کسب اطلاعات از نحوه محاسبه مالیات، مقاله مالیات چیست ؟ را از اینجا مطالعه کنید.
۶ – تکالیف قانونی مالیات حقوق :
در قانون مالیات های مستقیم تکالیف زیادی بر عهده مودیان مالیاتی قرار داده شده است.
در مبحث مالیات حقوق هم از این دست تکالیف وجود دارند، اما نکته مهم این است که صاحب درآمد خود به تنهایی تکالیف مهمی را بر عهده ندارد ولی پرداخت کننده حقوق مکلف به رعایت قوانین و مقررات مالیاتی می باشد.
پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلف اند مالیات متعلق را طبق مقررات ماده ۸۵ ق.م.م محاسبه، کسر، و تا پایان ماه بعد ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافت کنندگان حقوق و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل پرداخت و در ماه های بعد فقط تغییرات را صورت دهند.
برای مثال برای ارسال لیست و کسر و ایصال مبلغ مالیات حقوق آبان ماه ۱۴۰۳ تا پایان آذر ماه مهلت داریم.
نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که در قانون هر جایی کلمه ای تحت عنوان « مکلف است » چه برای سازمان امور مالیاتی، چه برای مودی باشد، باید بدانیم که برای آن ها ضمانت اجرایی در نظر گرفته شده و جریمه هایی در صورت عدم انجام تکالیف در انتظار ما خواهد بود.
در تبصره ۱ ماده ۸۶ ق.م.م بیان شده است، در مورد پرداخت هایی که از طرف غیر از پرداخت کننده اصلی حقوق به اشخاص حقیقی، به عمل می آید، پرداخت کنندگان مکلفند هنگام هر پرداخت، مالیات متعلق را با رعایت معافیت های قانونی مربوط به حقوق به جز معافیت موضوع ماده ۸۴ این قانون، به نرخ مقطوع ده درصد ( ۱۰% ) محاسبه، کسر و حداکثر تا پایان ماه بعد با فهرستی حاوی نام و نشانی دریافت کنندگان و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل، پرداخت کنند و در صورت تخلف، مسئول پرداخت مالیات و جریمه های متعلق خواهند بود. باید توجه داشت که متن فوق در سال ۱۴۰۳ عملا کارایی ندارد.
در بخش بعدی به دلایل آن اشاره خواهیم کرد.
۷ – تغییرات سامانه مالیات حقوق :
نکات مهمی که در قانون بودجه سنواتی سال ۱۴۰۳ بیان شده است، بدین شرح است : « … نرخ مالیات بر مجموع درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی که تحت عناوینی از قبیل حقوق و مزایا، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، فوق العادهها، اضافه کار، حق الزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش، حق التدریس، حق التحقیق، حق پژوهش و کارانه اعم از مستمر یا غیر مستمر که به صورت نقدی و غیر نقدی، از یک یا چند منبع، در بخش دولتی و یا غیر دولتی تحصیل مینمایند، چه از کارفرمای اصلی و یا غیراصلی ( موضوع تبصره ۱ ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم ) باشد … »
نتیجه ای که از متن این بند قانون بودجه می گیریم این است که اگر کسی در یک محل یا چند محل فعالیت داشته باشد، از یک شخص یا چند شخص مختلف حقوق دریافت کند، مجموع درآمد او در پایان هر ماه مشمول مالیات حقوق می شود.
با توجه به این بند محاسبات مالیات حقوق نیز دست خوش تغییرات زیادی گردید. علاوه بر تغییر شکل و شمایل ظاهری نحوه ارسال لیست هم تفاوت هایی را دارا می باشد.
مهم ترین نکته ای که می توان به آن اشاره کرد این است که دیگر مودی محاسبات مالیات حقوق را انجام نمی دهد. مودی مکلف است اطلاعات حقوق بگیران به همراه حقوق و دستمزد دریافتی آنان را در سامانه مالیات حقوق بارگزاری کند و کلید محاسبه را کلیک و سامانه طبق اطلاعاتی که از اشخاص حقوق بگیر در دست دارد، اقدام به محاسبه مالیات حقوق می کند، که این مبلغ از حقوق کارمند کسر گردیده و حقوق به صورت خالص و پس از کسر کسورات به وی پرداخت می گردد.
۸ – استرداد مازاد مالیات حقوق پرداختی :
سوالی که مطرح می باشد این است که اگر از فردی مالیات حقوق بیشتری کسر گردد، آیا قابلیت استرداد وجود دارد ؟
پاسخ بله است. اضافه پرداختی بابت مالیات بر درآمد حقوق طبق مقررات این قانون، مشروط بر این که بعد از انقضای تیر ماه سال بعد تا آخر آن سال با در خواست کتبی حقوق بگیر از اداره امور مالیاتی محل سکونت مورد مطالبه قرار گیرد، مسترد خواهد شد. اداره امور مالیاتی مذکور موظف است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم درخواست رسیدگی های لازم را معمول و در صورت احراز اضافه پرداختی و نداشتن بدهی قطعی دیگر در آن اداره امور مالیاتی نسبت به استرداد اضافه پرداختی از محل وصولی های جاری اقدام کند. در صورتی که درخواست کننده بدهی قطعی مالیاتی داشته باشد، اضافه پرداختی به حساب بدهی مزبور منظور و مازاد مسترد خواهد شد.
لازم است تا به نکات زیر توجه شود :
۱ – ادارات کل امور مالیاتی کشور، با رعایت مفاد قانون مالیات های مستقیم، مکلف به استرداد اضافه دریافتی بابت مالیات بر درآمد حقوق می باشند.
۲ – شرط اساسی برای استرداد اضافه پرداختی مالیات مذکور، ارائه درخواست کتبی حقوق بگیر به اداره امور مالیاتی محل سکونت، در محدوده زمانی پس از تاریخ انقضای تیر ماه سال بعد تا آخر آن سال می باشد.
۳ – شمول خسارت موضوع تبصره ماده ۲۴۲ قانون مالیات های مستقیم، به مواردی که مالیات بر درآمد حقوق اضافه بر مالیات متعلق دریافت شده است، در صورتی امکان پذیر خواهد بود که اداره امور مالیاتی مربوط، ظرف سه ماه از تاریخ درخواست کتبی حقوق بگیر، اقدام به استرداد ننماید. در این صورت، علاوه بر استرداد اضافه مالیات دریافت شده، از تاریخ انقضای مدت موصوف تا زمان استرداد، خسارت یاد شده نیز به حقوق بگیر پرداخت خواهد شد.
۴ – در مواردی که اداره امور مالیاتی ذیربط، درخواست کتبی استرداد از سوی حقوق بگیر را وارد نداند، می بایست مراتب را کتبا به حقوق بگیر اعلام نماید. حقوق بگیر می تواند ظرف سی روز از تاریخ اعلام نظر کتبی اداره موصوف، از هیأت حل اختلاف مالیاتی، درخواست رسیدگی نماید.
۹ – معافیت های مالیات حقوق :
برخی از معافیت های حقوق که در قانون ذکر شده است، عبارتند از :
۱ – روسا و اعضای مأموریت های سیاسی خارجی در ایران و روسا و اعضای هیأت های نمایندگی فوق العاده دول خارجی نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت متبوع خود به شرط معامله متقابل و همچنین روسا و اعضای هیأت های نمایندگی سازمان ملل متحد و موسسات تخصصی آن در ایران نسبت به درآمد حقوق دریافتی از سازمان و موسسات مزبور در صورتی که تابع دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند.
۲ – روسا و اعضای مأموریت های کنسولی خارجی در ایران و همچنین کارمندان موسسات فرهنگی دول خارجی نسبت درآمد حقوق دریافتی از دول متبوع خود به شرط معامله متقابل.
۳ – کارشناس خارجی که با موافقت دولت جمهوری اسلامی ایران از محل کمک های بلاعوض فنی و اقتصادی و علمی و فرهنگی دول خارجی و یا موسسات بین المللی به ایران اعزام میشوند، نسبت به حقوق دریافتی آنان از دول متبوع یا موسسات بین المللی مذکور.
۴ – کارمندان محلی سفارتخانه ها و کنسولگری ها و نمایندگیهای دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که دارای تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند به شرط معامله متقابل.
۵ – حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و باز خرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده.
۶ – هزینه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل.
۷ – مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران و خانههای ارزان قیمت سازمانی در خارج از محل کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار می گیرد.
۸ – وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و امثال آن.
۹ – عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعا معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده ۸۴ این قانون.
۱۰ – خانه های سازمانی که با اجازه قانونی یا به موجب آئیننامه های خاص در اختیار مأموران کشوری گذارده میشود.
۱۱ – وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود یا افراد تحت تکفل آنها مستقیما یا به وسیله حقوق بگیر به پزشک یا بیمارستان به استناد اسناد و مدارک مثبته پرداخت کند.
۱۲ – مزایای غیر نقدی پرداختی به کارکنان حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده ۸۴ این قانون.
۱۳ – درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی، مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان.
۱۰ – جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق و پرداخت آن :
سوال مهم : اگر حقوق بگیران کمتر از سقف معافیت حقوق دریافت کنند، آیا باز هم الزام به ارسال لیست مالیات حقوق می باشد ؟
پاسخ بله است. نسبت به اشخاصی که به شرح مقررات این قانون مکلف به تسلیم صورت یا فهرست یا قرارداد یا مشخصات راجع به مودی میباشند. در صورتی که از تسلیم آنها در موعد مقرر خودداری و یا بر خلاف واقع تسلیم نمایند، جریمه متعلق در مورد حقوق عبارت خواهد بود از دو درصد ( ۲% ) حقوق پرداختی و در هر حال با مودی متضامنا مسئول جبران زیان وارده به دولت خواهند بود.
حال اگر لیست مالیات بر درآمد حقوق در موعد مقرر تسلیم گردد، اما مالیات آن پرداخت نشود چه ؟
هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر است، درصورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مودی در پرداخت مالیات خواهد داشت، مشمول جریمهای معادل ده درصد ( ۱۰% ) مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو و نیم درصد ( ۵ / ۲% ) مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تأخیر از سررسید پرداخت خواهد بود.
چنانچه مالیات توسط دریافت کننده وجوه پرداخت شود، در این صورت جریمه دو و نیم درصد ( ۵ / ۲% ) موضوع این ماده تا تاریخ پرداخت مالیات توسط مودی مزبور از مکلفین به کسر و ایصال مالیات، مطالبه و وصول خواهد شد.
۱۱ – سوالی درباره مالیات حقوق دارید، مشاوره مالیاتی کسب و کار خود را از ما بگیرید!
مشاوره مالیاتی، به عنوان یکی از حوزه های تخصصی موسسه حسابدانان می تواند شما را در جلوگیری از تعلق جرایم و مجازات های مالیاتی یاری نماید. پنل مشاوره مالی و مالیاتی ما آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما در حوزه حسابداری، مالیات، بیمه، قانون کار و مباحث مربوطه به صورت آنلاین و حضوری می باشد.
برای ورود به پنل مشاوره مالیاتی و پرسیدن سوالات خود اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.