سامانه مودیان چیست ؟
سامانه مودیان چیست ؟
- نویسنده : حسابدانان
- سطح : متوسط
- پیش نیاز : مقاله صفر تا صد سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی
- مدت زمان مطالعه : ۷ دقیقه
- تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۹
این یادداشت بخشی از مقاله مرجع همه چیز درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی می باشد. برای مطالعه کامل همه چیز درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی چیست اینجا کلیک کنید
فهرست مطالب :
۱– مقدمه
یکی از دغدغه های کلیه ی دولت ها تامین بودجه کشور است ، مالیات ستانی نیز یکی از راه های تامین همین بودجه است. با پیشرفت تکنولوژی و استفاده گسترده و روزمره مردم دنیا از اینترنت در کلیه زمینه ها، سعی بر آن بوده که بسیاری از امور از فضای کاغذی و کلاسیک خارج شده و به سمت بهره بردن از اینترنت سوق پیدا کند. فضای مالیاتی کشور ایران هم در همین راستا و البته در جهت سرعت دادن به فرآیند امور مالیاتی و همچنین کم کردن فرار مالیاتی و وصول سریع تر و عادلانه تر مالیات دستخوش تغییراتی از این جنس شده است.
سامانه مودیان مالیاتی یک سیستم مبتنی بر تکنولوژی و اینترنت است که به افراد و شرکتها امکان میدهد تا صورتحسابهای مالیاتی خود را بهصورت الکترونیکی ایجاد و ارسال کنند. این سیستم با استفاده از سامانههای مالیاتی آنلاین، فرآیند ارسال و پردازش اطلاعات مالیاتی را سریعتر، آسانتر و کارآمدتر میکند. در نتیجه شفافیت مالیاتی بیشتر و امکان وصول مالیات آسان تر و دقیق تر خواهد شد.
۲ – سامانه مودیان چیست ؟
سامانه مودیان سامانه ای ملی است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور طراحی و در دسترسی فعالان اقتصادی و سایر مردم قرار گرفته است و کلیه ی امور مالیاتی فی ما بین مودیان و سازمان امور مالیاتی از طریق این سامانه انجام می شود.
سامانه مودیان یک سیستم نرم افزاری تحت وب است که طبق قانون بسیاری از تکالیف مالیاتی از جمله ارسال صورتحساب الکترونیکی زین پس در این سامانه صورت خواهد پذیرفت و سازمان نیز می تواند با شفافیت کامل، به صورت ساده و سریع نسبت به جمعآوری و وصول مالیات و بدهیهای مالیاتی اقدام کند .
سامانه مودیان سامانه ای است که دارای ۵ ویژگی اصلی است :
۱ – تحت مدیریت سازمان مالیاتی است.
۲ – به هر یک از مودیان کارپوشه ( پنل کاربری ) اختصاص داده شده است.
۳ – تبادل اطلاعات بین سازمان مالیاتی و مودیان از طیق این سامانه صورت می گیرد.
۴ – مودیان با هر وسیله ای که حافظه مالیاتی به آن وصل می شود می توانند به سامانه مودیان متصل شوند.
۵ – مرجع نهایی ثبت و صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی است .
طبق بند پ ماده ۱ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان این سامانه عبارت است از :
پ ـ سامانه مودیان: سامانه ای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی، کارپوشه ویژهای اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان منحصرا از طریق آن کارپوشه انجام می شود. مودیان می توانند با استفاده از هرگونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانه های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند. مرجع نهائی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان می باشد.
سازمان مالیاتی موظف بوده است حداکثر ظرف مدت پانزده ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون یعنی نهایتا تا تاریخ
( ۲ / ۱۲ / ۱۳۹۹ ) سامانه مؤدیان را راه اندازی و امکان ثبت نام مؤدیان در سامانه و صدور صورتحساب الکترونیکی را از طریق سامانه مزبور فراهم کند اما این اتفاق در موعد مقرر انجام نشده است.
همچنین سامانه مؤدیان باید به گونه ای طراحی شود که امکان پاسخگویی به استعلامات الکترونیکی در خصوص اعتبارسنجی مؤدیان و أخذ و ارائه استعلام های لازم به دستگاه های اجرائی را فراهم کند.
در کنار همه ی این ویژگی ها سازمان مالیاتی مکلف است ترتیبی اتخاذ کند که مصرف کنندگان نهائی که از فروشندگان مجهز به پایانه فروشگاهی و از طریق شبکه پرداخت بانکی خرید می کنند، در صورت تمایل بتوانند صورتحسابهای خرید خود و جوایز تعلق گرفته را مشاهده کنند.
از نکات مهم دیگر سامانه مودیان می توان به این موضوع اشاره کرد که مؤدیان می توانند اظهارنامه مربوط به مالیات عملکرد خود را از طریق سامانه مؤدیان ارائه کنند. سازمان مالیاتی موظف است ترتیبی اتخاذ کند که اطلاعات مربوط به خرید و فروش مؤدی عیناً به اظهارنامه مالیات بر عملکرد وی منتقل شود و مؤدی تنها موظف به ثبت سایر اقلام اطلاعاتی مورد نیاز برای محاسبه مالیات عملکرد نظیر حقوق و دستمزد، اجاره و استهلاکات بر اساس مقررات مربوط و ضوابطی که سازمان تعیین می کند، می باشد.
اشخاص مشمولی که نسبت به تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب وکار اقدام می کنند، مکلف اند ظرف مدت ده روز تغییرات انجام شده را از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام نمایند.
همچنین از قابلیت های مهمی که باید درسامانه مودیان ایجاد گردد این است که به منظور تکمیل اطلاعات سازمان در خصوص مؤدیانی که عضو سامانه مؤدیان نبوده یا بدون صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام به فروش می کنند، سامانه مؤدیان باید به گونه ای طراحی شود که مؤدی بتواند خریدهای خود را که فروشنده برای آنها صورتحساب الکترونیکی صادر نکرده است، به سازمان اطلاع دهد.
۳ – اشخاص مشمول ثبت نام در سامانه
۱- کلیه صاحبان مشاغل ( اشخاص حقیقی دارای کسب و کار مستقل ) صنفی و غیرصنفی
۲- اشخاص حقوقی، موضوع فصل های چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم
مشمول این قانون هستند.
در این قانون هرگاه از واژه مودی استفاده می شود، مراد، اشخاص مشمول است، مگر خلاف آن تصریح شده باشد.
۳ – فراخوان ثبت نام در سامانه مودیان
در خصوص فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان تا تاریخ نگارش این مقاله هیچگونه مصوبه قانونی تعیین و ابلاغ نشده است، اما به موحب نامه پیشنهادی سازمان مالیاتی برای ثبت نام در سامانه مودیان، صدور فراخوان های زیر محتمل است :
۱ ) شرکت های عضو بورس و فرابورس از تاریخ ۱ / ۸ / ۱۴۰۱
۲ ) شرکت های دولتی و سایر دستگاه های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ ۱ / ۱۰ / ۱۴۰۱
۳ ) اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ ۱ / ۱ / ۱۴۰۲
۴ ) صاحبان مشاغل موضوع فراخوان های هشت گانه مالیات بر ارزش افزوده ( صاحبان مشاغل مشمول مالیات بر ارزش افزوده ) از تاریخ ۱ / ۴ / ۱۴۰۲
۵ ) صاحبان مشاغل گروه های اول و دوم از تاریخ ۱ / ۷ / ۱۴۰۲
۶ ) کلیه اشخاص مشمول باقی مانده از تاریخ ۱ / ۱۰ ۱۴۰۲
۴ – فراخوان های صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان
مطابق ماده ۱ قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ذکر شده است که چه اشخاصی و در چه زمان هایی مکلف به ارسال صورت حساب در سامانه مودیان مالیاتی میباشند :
۱ – کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس، شرکت های دولتی و سایر دستگاه های اجرائی مشمول ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶/۰۷/۰۸ و نیز سایر اشخاص حقوقی از تاریخ ۱۴۰۲/۰۷/۰۱
۲ – کلیه اشخاص باقیمانده از تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۰۱ تاریخ های مذکور در این ماده قطعی و غیر قابل تغییر است و درصورت هرگونه تخطی از رعایت آنها مطابق قوانین مربوط، با متخلفان برخورد می شود.
در این ماده یک اخطار و جریمه نیز برای سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته شده است که تا پنجاه درصد از یک درصد وجوهی که وزارت اقتصاد و دارایی می تواند برای تشویق کارکنان از محل وصول مالیات و نیز جرائم مالیاتی هزینه کند، را کاهش دهد :
به منظور رعایت مواعد زمانی موضوع بندهای (۱) و (۲) این ماده، سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است به ازای هر ماه تأخیر نسبت به مواعد مزبور، به میزان پنج درصد (۵%) و تا سقف پنجاه درصد (۵۰%) از منابع اختصاصی سازمان امور مالیاتی کشور موضوع ماده (۲۱۷) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۰۳ را کاهش دهد. پس از اینکه سازمان امور مالیاتی کشور به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی امکان صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی توسط کلیه مودیان را فراهم نمود، درصدهای کاهش یافته به حالت قبل باز می گردد.
تبصره- اشخاص حقوقی موضوع ماده (۱۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰/۰۳/۰۲ مشمول بند (۲) این ماده می باشند.
البته سازمان امور مالیاتی طی قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ماده جدید به قانون اصلی تحت عنوان ۱۴ مکرر اضافه کرد که شرایط صدور صورتحساب های الکترونیکی برای مودیان مشمول این قانون آسان تر کرد :
به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان می تواند مودیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از بیست و پنج برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم باشد را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید. مأخذ محاسبه مالیات و عوارض مودیان مذکور با توجه به میزان فروش آنها در هر دوره مالیاتی و ضریبی که توسط سازمان تعیین می شود، محاسبه و مالیات آن پس از کسر اعتبار قابل قبول، دریافت می شود. ضریب مذکور بر اساس نوع کسب و کار، ترکیب اقلام خریداری شده مودی که در سامانه مودیان ثبت شده و با توجه به نرخ مالیات بر ارزش افزوده اقلام خریداری و فروخته شده مودی در چهارچوب آیین نامه اجرایی این ماده که ظرف یک ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن آن، توسط سازمان تهیه شده و به تصویب هیأت وزیران می رسد، محاسبه می گردد.
در صورت خرید سایر مودیان از مودیانی که از معافیت موضوع این ماده، استفاده می کنند خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمی باشد و بهعنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمی شود. همچنین مصرف کنندگان نهائی که از مودیان مذکور خرید کنند، مشمول حکم ماده (۱۸) این قانون نمی شوند. رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی مودیان با میزان فروش سالانه بیشتر از نصاب موضوع این ماده،(با رعایت تبصره های (۱) و (۲) این ماده) از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره عبور فروش سالانه از میزان فوق صورتحساب الکترونیکی محسوب نمی شود.
تبصره ۱- به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به ترتیب ۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود.
تبصره ۲- تا پایان سال ۱۴۰۴ رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی کلیه مودیانی که عرضه کننده کالا و خدمت واحد هستند یا کالاها و خدمات مورد عرضه آنها مشمول نرخ مالیات بر ارزش افزوده یکسان میباشد، صورتحساب الکترونیکی محسوب میشود.
نکته مهم :
سازمان امور مالیاتی کشور با صدور اطلاعیه ی شماره ۲۴ مورخ چهارشنبه، ۲۳ اسفند ۱۴۰۲ در راستای تکالیف اشخاص حقیقی ، شرایط و نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و ۲ به سامانه مودیان از ابتدای سال ۱۴۰۳ را اعلام کرد:
براساس اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور، مودیانی که فروش ایشان تا پایان پاییز سال ۱۴۰۲ به ۱۸۰ میلیارد ریال (۱۸ میلیارد تومان) برسد، از ابتدای فروردین ماه سال ۱۴۰۳ مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و یا ۲ و ثبت در سامانه مودیان می باشند.
اطلاعیه شماره ۲۴ : ارسال صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و ۲ از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۰۱
با عنایت به اطلاعیه مهم سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص تکالیف اشخاص حقیقی جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، در صورتی که فروش هر مودی طی سال از نصاب مقرر در ماده ۱۴ مکرر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و تبصره ۱ آن ( تبصره ۱- به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به ترتیب ۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود) ، عبور نماید از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره فروش سالانه از نصاب مقرر، ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و یا ۲ حسب مورد می باشد، لذا مودیانی که فروش ایشان تا پایان پاییز سال ۱۴۰۲ به ۱۸۰ میلیارد ریال برسد، از ابتدای فروردین ماه سال ۱۴۰۳ مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و یا ۲ و ثبت در سامانه مودیان می باشند.
۵ – نحوه ثبت نام در سامانه مودیان :
خبر خوش برای مودیان مشمول مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان این است که در ابتدا در ماده (۲) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ذکر شده بود که «کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند.» اما طبق ماده ۵ قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان این جمله به جمله «سازمان مکلف است ظرف یک هفته از تاریخ لازم الاجراء شدن این ماده نسبت به ثبت نام و عضویت کلیه مودیان در سامانه مودیان و تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها اقدام نماید. همچنین سازمان موظف است حداکثر ظرف یک هفته پس از ثبت نام مودیان در نظام مالیاتی، نسبت به ثبت نام و عضویت و نیز تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها در سامانه مودیان اقدام نماید. در صورت عدم اجرای حکم فوق توسط سازمان، مودیانی که در نظام مالیاتی ثبت نام کرده اند، مشمول جرائم مربوط به عدم عضویت یا عدم ثبت نام در سامانه مودیان نمیشوند» اصلاح گردید.
در نتیجه : مودیان هیچ گونه تکلیفی در خصوص صرفاً ثبت نام در سامانه مودیان ندارند و این وظیفه بر عهده سازمان امور مالیاتی می باشد.
۶ – سوالی درباره پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان دارید، از حسابدانان بپرسید!
پنل مشاوره حسابدانان، به عنوان اولین پنل مشاوره مالی و مالیاتی در ایران آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما در حوزه حسابداری، مالیات ، بیمه ، قانون کار و مباحث مربوطه می باشد.
شما عزیزان می توانید سوالات خود را به صورت متنی، صوتی و تصویری مطرح نمایید و ظرف ۲۴ ساعت پاسخ آن را دریافت کنید. برای ورود اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.