صورتحساب الکترونیکی چیست ؟
صورتحساب الکترونیکی چیست ؟
- نویسنده : سید علی سرحدی
- سطح : مقدماتی
- پیش نیاز : مقاله مالیات چیست
- مدت زمان مطالعه : ۵ دقیقه
- ۱۴۰۱/۰۹/۲۳

یادداشت صورتحساب الکترونیکی بخشی از مقاله مرجع همه چیز درباره سامانه مودیان وپایانه های فروشگاهی می باشد. برای مطالعه کامل همه چیز درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی چیست اینجا کلیک کنید
فهرست مطالب :
۱ – صورتحساب الکترونیکی چیست ؟
صورتحساب الکترونیکی صورتحسابی است که دارای ۴ ویژگی اصلی می باشد :
۱ – به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه مودیان صادر می شود
۲ – دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی است
۳ – اطلاعات مندرج در آن، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود
۴ – مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب الکترونیکی، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می شود
طبق تعریف بند « ث » ماده ۱ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان صورتحساب الکترونیکی عبارت است از :
صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که اطلاعات مندرج در آن، در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب الکترونیکی، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می شود.
شماره منحصر به فرد مالیاتی نیز شماره ای شامل بیست و دو کاراکتر و دارای چهار بخش است، شناسه حافظه مالیاتی ( شش کاراکتر )، تاریخ صورتحساب ( پنج کاراکتر )، سریال صورت حساب ( ده کاراکتر ) و ارقام کنترلی ( یک کاراکتر ) که به هر صورتحساب اختصاص داده میشود.
همچنین به موجب ماده ۱ آئین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم به شماره ۲۳۰۷۶۱ صورتحساب عبارت است از :
” فرمی که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که در نوع الکترونیکی آن، اطلاعات در حافظه مالیاتی ذخیره میشود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام میشود. در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده میشود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب است.”
همانطور که قبلا عنوان شد در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می شود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب الکترونیکی است و مودیان نیازی به صدور صورتحساب الکترونیکی جداگانه از طریق سامانه مودیان ندارند.
پادکست صورتحساب الکترونیک ( قسمت اول )
پادکست صورتحساب الکترونیک ( قسمت دوم )
۲ – انواع صورتحساب الکترونیکی
پس از تصویب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، انواع صورتحساب از نظر مالیاتی به ۲ نوع تقسیم بندی می شود :
- ۱ – صورتحساب الکترونیکی
- ۲ – صورتحساب کاغذی ( غیر الکترونیکی )
۱ – صورتحساب الکترونیکی :
صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی، که در سه قالب زیر صادر می شود :
۱ – نوع اول :
صورتحساب الکترونیکی نوع اول یا همان صورتحساب با اطلاعات کامل که شامل اطلاعاتی از قبیل موارد زیر است :
الف ) نوع فروش : شامل مواردی از قبیل بورس کالا، بورس انرژی، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، حق العمل کاری، پیمانکاری، داخلی، صادراتی و نظیر آن
ب ) نوع خریدار : مصرف کننده نهایی حقیقی یا فعال اقتصادی
ج ) تاریخ و زمان صدور (ساعت، دقیقه و ثانیه)
د ) اطلاعات هویتی شامل نام، نام خانوادگی یا نام شخص حقوقی، شماره اقتصادی، شناسه یا کد ملی یا شناسه فراگیر اتباع خارجی، نشانی کامل و شماره پستی، شماره شعبه، برای هر دو شخص فروشنده و خریدار
س ) مشخصات کالا یا خدمات ارائه شده، شامل شناسه کالا یا خدمت، شرح کالا یا خدمت
ع ) واحد سنجش، مقدار یا تعداد،
ف ) مبلغ واحد ( فی ) و مبلغ کل، تخفیفات، مالیات بر ارزش افزوده،
ک ) شرح
ل ) سایر عوارض و مبلغ سایر عوارض آن
و ) مقدار پرداخت نقدی و مقدار نسیه آن حسب مورد، باشد.
۲ – نوع دوم :
صورتحسابی با اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا و خدمات و بدون اطلاعات خریدار است.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم نقدی تلقی شده و از بابت آن اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای خرید آن قابل احتساب نمی باشد.
۳ – نوع سوم :
این نوع از صورتحساب ها همان « رسید پرداخت وجه » صادره از دستگاه کارتخوان بانکی و یا درگاه الکترونیکی پرداخت که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده (مودی) پذیرفته می شود، می باشند. در این نوع صورتحساب صرفا مبلغ پرداختی و شماره سوئیچ پرداخت، شماره پذیرنده فروشگاهی، شماره پایانه، شماره پیگیری، تاریخ و زمان پرداخت و حداقل مشخصات فروشنده وجود داشته و از بابت آن ها اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.
۲ – صورتحساب کاغذی ( غیر الکترونیکی ) :
این نوع صورتحساب برای اشخاصی که حسب مقررات قانونی امکان صدور صورتحساب غیر الکترونیکی را دارند موضوعیت داشته و اقلام اطلاعاتی آن شامل کلیه اقلام صورتحساب الکترونیکی است به استثنای اقلام اطلاعاتی که از طریق سامانه مودیان نظیر شماره منحصر به فرد مالیاتی به صورتحساب اضافه میشود. این نوع صورتحساب به استثنای صورتحساب های موضوع تبصره ۲ این بند نقدی تلقی شده و اطلاعات پرداخت نسیه در این صورت حساب ها وجود ندارد.
۳ – نحوه صورتحساب الکترونیکی
فرایند صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان دارای مراحل مختلفی می باشد که در ادامه به شرح آن می پردازیم :
۱ – صورتحساب الکترونیکی، توسط فروشنده از طریق سامانه مؤدیان صادر می شود. در مورد مؤدیانی که مستقیماً با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، عملیات ثبت فروش و صدور صورتحساب ، توسط پایانه فروشگاهی انجام می شود.
۲ – در صورتی که خریدار، مصرف کننده نهائی نبوده و خود عضو سامانه مؤدیان باشد، صورتحساب الکترونیکی صادرشده توسط فروشنده، به صورت خودکار به کارپوشه خریدار در سامانه مؤدیان منتقل می شود و به عنوان اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای او منظور می شود.
۳ – مؤدیان مالیاتی مکلفند ظرف مدت سی روز از تاریخ درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه مؤدیان نسبت به اعلام پذیرش یا عدم پذیرش این صورتحساب ها اقدام کنند. عدم اظهارنظر ظرف مدت مذکور به منزله تأیید صورتحساب مربوط می باشد.
۴ – نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده این صورتحساب ها نیز به این صورت است که :
در پایان هر دوره سه ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده مؤدی که عبارت است از مابه التفاوت مالیات فروش و مالیات خرید ( اعتبار مالیاتی ) وی در طول دوره، طبق مقررات توسط سامانه محاسبه می شود. در صورتی که مالیات فروش مؤدی بیشتر از مالیات خرید ( اعتبار مالیاتی ) وی باشد، مؤدی موظف است مابه التفاوت را به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، به حساب سازمان واریز کند. متقابلاً در صورتی که مالیات فروش مؤدی کمتر از مالیات خرید ( اعتبار مالیاتی ) وی باشد، سازمان موظف است با رعایت ترتیبات قانونی مربوطه مابه التفاوت را به مؤدی مسترد کند و یا به عنوان اعتبار مالیاتی به دوره بعد منتقل کند.
نکته مهم در خصوص معاملاتی که صورتحساب آن به صورت الکترونیکی صادر نمی گردد این است که :
به منظور تکمیل اطلاعات سازمان در خصوص مؤدیانی که عضو سامانه مؤدیان نبوده یا بدون صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام به فروش می کنند، سامانه مؤدیان باید به گونه ای طراحی شود که مؤدی بتواند خریدهای خود را که فروشنده برای آنها صورتحساب الکترونیکی صادر نکرده است، به سازمان اطلاع دهد.
اشخاص مشمول مکلفند در صورتی که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان یا به هر طریق دیگری که سازمان اعلام می کند، حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند و تا زمان امکان پذیرشدن صدور صورتحساب الکترونیکی، فروش های خود را به ترتیبی که سازمان به موجب دستورالعملی مقرر می کند، ثبت و صورتحسابهای صادره را به سازمان ارسال کنند.
۴ – حافظه مالیاتی چیست ؟
حافظه مالیاتی ابزار بسیار مهمی است که وظیفه تبادل اطلاعات بین پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان را بر عهده دارد.
حافظه مالیاتی ابزاری است دارای ویژگی اصلی :
۱ – به شکل سخت افزاری یا نرم افزاری است
۲ – تحت نظارت سازمان مالیاتی است
۳ – برای ثبت صورتحساب الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد
۴ – دارای شماره شناسه یکتا سازمان مالیاتی است
در بند « ت » ماده ۱ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آمده است :
حافظه مالیاتی می تواند به شکل سخت افزاری یا نرم افزاری باشد. حافظه مالیاتی تحت نظارت سازمان، توسط مؤدی برای ثبت صورتحساب الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. هر حافظه مالیاتی باید دارای شماره شناسه یکتا باشد. شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط سازمان اختصاص داده می شود. در نتیجه حافظه الکترونیکی وسیله ای است که برای ثبت و نگهداری اطلاعات مندرج در صورتحساب های الکترونیکی و انتقال آن به سامانه مؤدیان مورد استفاده قرار می گیرد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.