قسمت چهل و چهار : مالیات حقوق 1403

مالیات حقوق ۱۴۰۳

مالیات حقوق ۱۴۰۳ موضوع این قسمت می باشد ؛ اگر کارفرما یا پرداخت کننده حقوق هستید و یا در جایی استخدام شدید، از شما دعوت می‌کنیم که این پادکست را حتما گوش کنید. به طور کلی مالیات به دو دسته مالیات های مستقیم و مالیات های غیرمستقیم تقسیم می‌شود که مالیات حقوق، یکی از انواع مالیات های مستقیم و زیرشاخه مالیات بر درآمد است. از دیگر موارد اهمیت مالیات حقوق این است که برای محاسبه حقوق و دستمزد که خود کاربرد و اهمیت زیادی دارد، ضروری است.

اگر مایل هستید درباره حقوق و دستمزد بیشتر بدانید، می توانید به پادکست حقوق و دستمزد ۱۴۰۳، و اگر می خواهید در کمترین زمان ممکن حقوق و دستمزد پرسنل خود را محاسبه کنید، به پنل محاسبه حقوق و دستمزد۱۴۰۳ وارد شوید.

مالیات حقوق هر ساله یکی از موضوعات بحث برانگیز و جزو دغدغه هایی است که حسابدارها با آن سر و کار دارند و معمولا در دو سه ماه ابتدای هر سال بحث آن بسیار داغ است. احکام مالیات حقوق هر ساله در قانون بودجه منتشر می شود که ممکن است تفاسیر مختلفی از آن شود و معمولا بعد از آن سازمان امور مالیاتی بخشنامه ای صادر می کند، اما همچنان ابهاماتی وجود خواهد داشت و به همین دلیل است که حسابداران هر ساله در چند ماه اول سال با بحث مالیات حقوق درگیر هستند.

امسال هم همانند سنوات گذشته این موضوع پابرجاست و مالیات حقوق سال ۱۴۰۳ شامل نکات مهمی است، البته برخی از تغییرات مالیات حقوق در پادکست حقوق دستمزد گفته شده است، اما قصد داریم به صورت ویژه تر درباره آن ها صحبت کنیم.

در این پادکست، در خصوص تغییرات مهم مالیات حقوق سال ۱۴۰۳، آقای سرحدی به موارد مهمی اشاره کردند و اینطور توضیح دادند: ” مقررات مالیات حقوق را به طور کلی می توان به ۲ بخش تقسیم کرد، مقررات ثابت که هرساله پابرجاست، مثل ماده ۸۲ که حکم شمول مالیات حقوق است و مقررات متغیر که سالانه تغییر می کند. مهمترین مقرراتی که مشمول قاعده مقررات متغیر می شوند، ماده ۸۳ قانون مالیات های مستقیم است که شامل درآمد مشمول مالیات حقوق و ماخذ آن می شود و هر ساله بسیار چالش برانگیز است، مثلا می گوید حق مسکن یا خواروبار مشمول مالیات حقوق است یا خیر. “

در ادامه آقای نکویی نیز این موارد را تایید و در رابطه با حکم شمول مالیات حقوق اضافه کردند: ” در قانون بودجه سال ۱۴۰۳، در جزء ۴ بند ث تبصره ۱۵ قانون مالیات های مستقیم آمده است: در سال ۱۴۰۲ بحثی بود با این مضمون که آیا مزایای رفاهی انگیزشی مشمول مالیات حقوق است یا خیر، که در اینجا قانون بودجه به این موضوع خاتمه داده و گفته است کلیه درآمدها و دریافتی های یک شخص حقوق بگیر مشمول مالیات حقوق است، حتی حق تاهلی ک امسال یعنی در سال ۱۴۰۳ اضافه شده است.

درباره مشمولیت حق تاهل در محاسبه مالیات حقوق، در پادکست حقوق و دستمزد توضیحاتی را ارائه داده ایم.

مالیات حقوق از محل درآمد حقوق بگیران و از جیب کارگر اخذ می‌شود، اما تکلیف کسر و پرداخت و شناسایی مبلغ آن بر عهده کارفرما است و به این معنی است که مالیات حقوق، یک نوع مالیات تکلیفی است و پرسنل در قبال پرداخت آن وظیفه ای ندارند.

نرخ مالیات حقوق کارگران هر سال در قانون بودجه مربوط به آن سال تعیین و تصویب می شود و باید توجه داشت مبلغ مالیات حقوق هر ساله متفاوت است.

مبحث مالیات حقوق، موضوع ماده ۸۲ تا ۹۲ و فصل سوم از باب سوم قانون مالیات‌های مستقیم است که شامل تعریف مالیات حقوق، درآمد مشمول مالیات حقوق و … می‌شود.

در تعریف مالیات حقوق آمده است: درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر اعم از حقیقی یا حقوقی درقبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر حسب مدت یا کار انجام یافته به صورت نقد یا غیر نقد تحصیل می‌کند، مشمول مالیات بر درآمد حقوق است.

بنابراین به طور خلاصه می توان گفت برای مشمولیت مالیات حقوق، ۴ شرط لازم است:

۱ – حقوق بگیر شخص حقیقی باشد

۲ – در خدمت شخص دیگر باشد

۳ –  بابت تسلیم نیروی کار باشد، یعنی کارگر تبعیت شغلی داشته باشد

۴ – محل کار یا منبع پرداخت حقوق ایران باشد

همچنین طبق تبصره مربوطه، درآمد حقوقی که در مدت ماموریت خارج از کشور از منابع ایرانی عاید شخص می‌شود، مشمول مالیات بر درآمد حقوق است.

درخصوص درآمد مشمول مالیات حقوق بازه‌های زمانی متفاوتی وجود دارد:

۱ – تا قبل از سال ۱۴۰۲ شامل حقوق به علاوه مزایا مربوط به شغل می‌شد

۲ – در سال ۱۴۰۲ شامل حقوق به علاوه مزایای مربوط به شغل و شاغل مثل مسکن و خواروبار می‌شد

البته معافیت‌های ماده ۹۱ و معافیت پایه هم لحاظ می‌شود که هرساله در قانون بودجه تعیین می‌شود.

بر اساس ماده ۸۳ قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد مشمول مالیات حقوق عبارت است از حقوق و مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر و یا غیرمستمر، قبل از وضع کسور و پس از کسر معافیت­‌های مقرر در این قانون.

به بیانی دیگر اصل مبلغ حقوق با مزایایی مانند حق اولاد، حق مسکن،حق خواروبار و … جمع می شود و سپس معافیت های مالیاتی از آن کسر شده و مبلغ به دست آمده، مبنای محاسبه مالیات حقوق خواهد بود.

کارفرمایان می بایست هر ماه مبلغ حقوق کارگران خود را محاسبه و لیست مالیات حقوق شرکت یا کسب و کار خود را تا پایان ماه بعد به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند و در صورت عدم ارسال، مشمول جریمه های مربوط به این ماده خواهند شد.

به کمک اطلاعات ارائه شده در این پادکست میتوانید آشنایی بیشتری روی مبحث مالیات حقوق سال ۱۴۰۳ داشته باشید.

ویدئو پادکست مالیات حقوق ۱۴۰۳ را در کانال یوتوب میتوانید مشاهده نمایید
برای مشاهده اینجا کلیک کنید

آخرین پادکست ها