قانون تسهیل پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
قانون تسهیل پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
- نویسنده : سید علی سرحدی
- سطح : مقدماتی
- پیش نیاز : مقاله صفر تا صد سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی
- مدت زمان مطالعه : ۵ دقیقه
- ۱۴۰۲/۰۶/۰۱

فهرست مطالب :
۱ – تغییر تاریخ فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان
۲ – تغییر حد نصاب صدور صورتحساب الکترونیکی
۳ – اختیار بخشودگی کامل جرائم سامانه مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
۴ – امکان پذیرش هزینه و اعتبار ارزش افزوده صورتحساب های خارج از سامانه مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
۵ – تهیه اظهارنامه ارزش افزوده توسط سازمان مالیاتی و اصلاح توسط مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
۶ – فراخوان کلیه صاحبان مشاغل و کسب و کارها جهت عضویت در نظام مالیات بر ارزش افزوده
۷ – سوالی درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی دارید، به صورت رایگان از ما بپرسید !
مقدمه
قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در تاریخ ( ۲۱ / ۷ / ۱۳۹۸ ) تصویب شد و به موجب آن مقدمات تغییرات بسیار مهمی در نطام مالیاتی ایران صورت گرفت.
طبق ماده ۳ این قانون سازمان مالیاتی موظف بوده تا تاریخ ( ۲ / ۱۲ / ۱۳۹۹ ) سامانه مودیان را راه اندازی کرده و در دسترس مودیان مالیاتی قرار دهد.
اما به دلیل عدم آمادگی زیر ساخت های نرم افزاری و سخت افزاری، این موضوع تا تیر ماه ۱۴۰۱ به تعویق افتاد و سرانجام از تیر ماه سال مذکور این سامانه به صورت آزمایشی در اختیار مودیان مالیاتی قرار گرفت.
طبق فراخوان های عضویت در سامانه مودیان اشخاص مشمول این قانون از ابتدای آبان ماه ۱۴۰۱ و به ترتیب فراخوان های صادر شده موظف به عضویت در این سامانه و انجام تکالیف قانونی ان از جمله صدور صورتحساب الکترونیکی شدند.
اما اجرای این قانون در تاریخ فراخوان های صادره به دلیل چالش های موجود و عدم آمادگی زیرساخت های اجرای آن مجددا به تاخیر افتاد.
سرانجام در تاریخ ۲۶ تیر ماه ۱۴۰۲ لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان با هدف تسهیل اجرای مقررات سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و کلیه تکالیف قانونی مربوطه از تاریخ فراخوان های ذکر شده در این مقاله لازمالاجرا بوده و مودیان مالیاتی قبل از آن تکلیفی در این خصوص نخواهند داشت.
در ادامه این مقاله به مهمترین تغییرات مربوط به مقررات سامانه مودیان خواهیم پرداخت.
۱ – تغییر تاریخ فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان سامانه مودیان :
طبق اطلاعیه اولیه سازمان مالیاتی در خصوص فراخوان های ثبت نام و عضویت در سامانه مودیان که در سال ۱۴۰۱ منتشر شد، اشخاص مشمول عضویت در سامانه مودیان به ترتیب ذیل باید در این سامانه عضو شده و تکالیف قانونی آن از جمله صدور صورتحساب الکترونیکی را انجام میدادند :
۱ – شرکت های عضو بورس و فرابورس از تاریخ ( ۱ / ۸ / ۱۴۰۱ )
۲ – شرکت های دولتی و سایر دستگاه های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ ( ۱ / ۱۰ / ۱۴۰۱ )
۳ – اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ ۱ / ۱ / ۱۴۰۲
۴ – صاحبان مشاغل موضوع فراخوان های هشت گانه مالیات بر ارزش افزوده ( صاحبان مشاغل مشمول مالیات بر ارزش افزوده ) از تاریخ ( ۱ / ۴ / ۱۴۰۲ )
۵ – صاحبان مشاغل گروه های اول و دوم از تاریخ ( ۱ / ۷ / ۱۴۰۲ )
۶ – کلیه اشخاص مشمول باقی مانده از تاریخ ( ۱ / ۱۰ ۱۴۰۲ )
اما به توجه به عدم اجرای فراخوان های مذکور در موعد مقرر، طبق لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان موعد زمانی فراخوان ها تغییر کرده و به شرح ذیل می باشد :
۱ – کلیه اشخاص حقوقی از جمله شرکت های بورسی و فرابورسی و همچنین شرکت های دولتی و سایر دستگاه های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ
( ۱ / ۷ / ۱۴۰۲ )
۲ – کلیه صاحبان مشاغل از جمله صاحبان مشاغل گروه اول، دوم و سوم از تاریخ ( ۱ / ۱۰ / ۱۴۰۲ ) البته لایحه مذکور جهت اجرایی نیازمند تایید شورای نگهبان بوده و باید طی روزهای آینده منتظر تایید آن باشیم.
۲ – تغییر حد نصاب صدور صورتحساب الکترونیکی
طبق ماده ۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مودیان مالیاتی برای صدور صورتحساب الکترونیکی دارای اعتبار ارزش افزوده محدودیت مبلغی داشته و صرفا تا میزان حد مجاز مقرر امکان صدور صورتحساب الکترونیکی هستند و صدور صورتحساب مازاد بر مبالغ مذکور باعث عدم بهره وری خریدار از اعتبار مالیاتی خواهد بود.
حد نصاب های موضوع ماده ۶ برای مودیان دارای سابقه مالیاتی در دوره ( فصل ) مشابه سال قبل عبارت است از ۳ برابر مبلغ فروش انجام شده که مالیات بر ارزش افزوده آن به سازمان مالیاتی پرداخت شده است.
به عنوان مثال شرکتی که در فصل زمستان سال ۱۴۰۱ مبلغ فروش آن معادل ۱ میلیارد تومان بوده است و مالیات بر ارزش افزوده آن را به سازمان مالیاتی پرداخت کرده است، در زمستان سال ۱۴۰۲ می تواند تا مبلغ ۳ میلیارد تومان صورتحساب الکترونیکی صادر نماید و برای مازاد بر این مبلغ نیازمند افزایش حد مجاز فروش از طریق راه های مربوطه می باشد.
همچنین مودیان جدید التاسیس و مودیان فاقد سابقه مالیاتی در دوره ( فصل ) مشابه سال قبل دارای حد مجاز فروشی به میزان ۳ برابر معافیت موضوع ماده ۱۰۱ قانون مالیات های مستقیم می باشد.
در لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آمده است که حد مجاز صدور صورتحساب الکترونیکی مودیان مذکور از ۳ برابر به ۵ برابر افزایش یافته و تا آن میزان بدون پیش شرطی صدور صورتحساب الکترونیکی فراهم می باشد.
برای صدور صورتحساب الکترونیکی مازاد بر آن نیاز به افزایش حد مجاز صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پرداخت ارزش افزوده مربوطه و یا ارایه تضامین کافی برای افزایش حد مجاز و صدور صورتحساب الکترونیکی می باشد.
لایحه مذکور برای اجرا نیازمند تایید شورای نگهبان می باشد.
۳ – اختیار بخشودگی کامل جرائم سامانه مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
طبق تبصره ۲ ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان جرایم مذکور در ماده ۲۲ این قانون حداکثر تا ۵۰ درصد قابل بخشودگی می باشد و مازاد بر ان به هیچ عنوان قابل بخشودگی نمی باشد.
این موضوع اهمیت بالای انجام تکالیف این قانون برای تصویب کنندگان آن را نشان می دهد.
اما در لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آمده است که سازمان مالیاتی تا پایان سال ۱۴۰۳ اختیار بخشودگی صد درصدی جرایم این قانون را در راستای ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم خواهد داشت.
البته اختیار بخشودگی مذور به معنای قطعیت بخشودگی جرایم نبوده و صرفا تفویظ اختیار این بخشودگی را به سازمان مالیاتی کشور داده است و قطعا مستلزم رعایت مقررات مذکور توسط مودیان مالیاتی می باشد.
۴ – امکان پذیرش هزینه و اعتبار ارزش افزوده صورتحساب های خارج از سامانه مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
بر اساس ماده ۲۵ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان صورتحساب هایی که در سامانه مؤدیان ثبت نشده باشد، معتبر نبوده و قابل استناد در مراجع دادرسی مالیاتی نخواهد بود.
به همین دلیل صورتحسابی که خارج از سامانه مودیان صادر شده باشد مبلغ هزینه آن مورد قبول نبوده و برگشت خواهد خورد. همچنین مبلغ اعتبار مالیات بر ارزش افزوده پرداختی بابت خرید این گونه کالاها و خدمات که دارای صورتحساب خارج از سامانه مودیان می باشند مورد قبول نمی باشد.
اما به موجب لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان این موضوع تا پایان سال ۱۴۰۳ به تعویق افتاده و از ابتدای سال ۱۴۰۴ اجرایی خواهد شد.
لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان پس از تایید شورای نگهبان لازم الاجرا خواهد بود.
۵ – تهیه اظهارنامه ارزش افزوده توسط سازمان مالیاتی و اصلاح توسط مودیان تا پایان سال ۱۴۰۳
در لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آمده است :
« تا پایان سال ۱۴۰۳، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است با استفاده از اطلاعات موجود در سامانه مودیان در پایان هر دوره، نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مؤدیان اقدام کند. مؤدی یک ماه پس از پایان هر دوره فرصت دارد تا با ثبت خریدها و فروشهایی که صورتحساب های آنها در سامانه مؤدیان صادر نشده است، اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مؤدیان به سازمان مسترد نماید. صورتحسابهای الکترونیکی با رعایت ماده ۹ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمیباشد. »
۶ – فراخوان کلیه صاحبان مشاغل و کسب و کارها جهت عضویت در نظام مالیات بر ارزش افزوده تا پایان سال ۱۴۰۳
طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده کلیه عرضه کنندگان کالا و ارایه کنندگان خدمات و همچنین وارد کنندگان و صادر کنندگان کالا و خدمات مشمول مالیت بر ارزش افزوده می باشند.
اما عضویت در نظام مالیات بر ارزش افزوده مستلزم مشمولیت طبق فراخوان های صادره توسط سازمان مالیاتی می باشد.
تا به امروز ۱۰ مرحله فراخوان جهت عضویت مودیان در سامانه مودیان صادر شده است و طبق لایحه قانون تسهیل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، رییس سازمان مالیاتی موظف است تا پایان سال ۱۴۰۳ و با تایید وزیر امور اقتصاد و دارایی نسبت به فراخوان سایر مودیان مالیات بر ارزش افزوده اقدام نموده و کلیه اشخاص مشمول را ملزم به رعایت تکالیف قانون مالیات بر ارزش افزوده نماید.
این لایحه پس از تایید شورای نگهبان لازم الاجرا می باشد.
۳۰ – سوالی درباره مالیات دارید، به صورت رایگان از ما بپرسید!
پنل مشاوره رایگان حسابدانان، به عنوان اولین پنل مشاوره رایگان مالی و مالیاتی در ایران آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما در حوزه حسابداری، مالیات ، بیمه ، قانون کار و میاحث مربوطه می باشد.
شما عزیزان می توانید سوالات خود را به صورت متنی، صوتی و تصویری مطرح نمایید و ظرف ۲۴ ساعت پاسخ آن را دریافت کنید.
برای ورود اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.