جرائم و تسهیلات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
جرائم و تسهیلات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
- نویسنده : حسابدانان
- سطح : متوسط
- پیش نیاز : مقاله صفر تا صد سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی
- مدت زمان مطالعه : ۶ دقیقه
- تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۹
یادداشت جرائم و تسهیلات قانون پایانه ها بخشی از مقاله مرجع همه چیز درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی می باشد. برای مطالعه کامل همه چیز درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی چیست اینجا کلیک کنید
فهرست مطالب :
۱ – مقدمه
از قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان میتوان به عنوان جدیدترین قانون مالیاتی کشور نام برد. قانونی که با اجرائی شدنش حواشی زیادی را به دنبال خود داشت، اما با هر تفسیری که بود بالاخره این قانون به مرحله اجرا درآمد و سامانه مودیان شروع به فعالیت خود کرد.
این قانون هم مانند سایر قوانین موجود در کشور علی الخصوص قوانین مالیاتی جرائم و تشویقاتی را به همراه دارد. جرائم جهت ضمانت اجرائی این تکالیف و مشوق ها جهت تشویق مودیان به انجام تکالیف نمونه ای از آنهاست.
۲ – جرائم قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
همانطور که گفته شد جهت ضمانت اجرائی هر قانونی جرائمی وضع می گردد که جرائم مربوط به قانون پایانه های فروشگاهی به شرح ذیل است :
الف ) عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد ( ۱۰% ) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون ( ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ) ریال، هر یک که بیشتر باشد.
ب ) عدم عضویت در سامانه مؤدیان ( که این جریمه با اجرائی شدن ماده ۵ قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، توسط خود سازمان امور مالیاتی انجام می پذیرد)، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مؤدیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد ( ۱۰% ) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق، یا بیست میلیون ( ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.
پ ) عدم اعلام شماره حساب یا حساب های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود به سازمان، معادل ده درصد ( ۱۰% ) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون ( ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.
ت ) عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب، معادل دو درصد ( ۲% ) مبلغ صورتحساب های مذکور یا معادل بیست میلیون ( ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ) ریال هر یک که بیشتر باشد.
ث ) عدم رعایت احکام مذکور در مواد ۱۲ ، ۱۳ و ۱۴ این قانون، معادل یک درصد ( ۱% ) مبلغ فروش گزارش نشده یا معادل ده میلیون ( ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ) ریال، هر یک که بیشتر باشد.
در خصوص جرائم قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان توجه به نکات ذیل ضروری است :
۱ – مبلغ جریمه های ثابت مندرج در این قانون، متناسب با نرخ تورم سالانه بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی، هر سال توسط سازمان اعلام می شود.
۲ – سازمان نمی تواند بیشتر از پنجاه درصد ( ۵۰% ) جریمه های موضوع این ماده را مطابق ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد، که البته به موجب ماده ۹ قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب ( ۱۴۰۲/۰۸/۲۳) : چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مودی باشد، سازمان مکلف است جرایم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد .
۳ – در صورت اعمال جریمه های موضوع بندهای «الف» و «ث» این ماده، جریمه موضوع ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم اعمال نمی شود. در صورت اعمال جریمه های مذکور در بند «ب»، جریمه های مذکور در بندهای «الف» و «ت» اعمال نمی شود، البته به موجب ماده ۲ قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب ( ۱۴۰۲/۰۸/۲۳) ، «سازمان امور مالیاتی کشور می تواند تا پایان سال ۱۴۰۳ تا صددرصد (۱۰۰%) جریمه های موضوع ماده ۲۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را مورد بخشودگی قرار دهد.»
۴ – نحوه مطالبه، وصول، تقسیط، بخشودگی و ترتیبات پرداخت مربوط به جریمه های موضوع این قانون طبق احکام قانون مالیات های مستقیم خواهد بود.
جرائم قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در یک نگاه (نمودار)
همچنین هر شخصی که به قصد تقلب یا اخلال در نظام مالیاتی کشور، اقدام به تولید، عرضه یا استفاده از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری و پایانه های فروشگاهی معیوب یا تجهیزات معیوب کننده کند، یا پایانه فروشگاهی خود یا دیگران را تخریب کند، علاوه بر جبران ضرر و زیان، حسب مورد به یک یا چند مورد از مجازات های تعزیری درجه شش قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس، محکوم می شود.
مجازات های مذکور عبارتند از :
الف ) جزای نقدی بیش از بیست میلیون ( ۲۰/۰۰۰/۰۰۰ ) ریال تا هشتاد میلیون ( ۸۰/۰۰۰/۰۰۰ ) ریال
ب ) شلاق ازسی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرائم منافی عفت
ج ) محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال
د ) انتشار حکم قطعی در رسانه ها
ر ) ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
س ) منوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
ع ) ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
* تکرار جرم موضوع این ماده برای بیش از سه بار، حسب مورد موجب مجازات های تعزیری درجه پنج قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس، می شود.
مجازات های مذکور عبارتند از :
الف ) جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون ( ۱۸۰/۰۰۰/۰۰۰ ) ریال تا سیصد و شصت میلیون ( ۳۶۰/۰۰۰/۰۰۰ ) ریال
ب ) محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از پنج تا پانزده سال
ج ) ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی
د ) ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی
* اقدام به جرم موضوع این ماده به صورت گروهی و سازمان یافته، موجب مجازات های تعزیری درجه چهار قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس، حسب مورد می شود.
مجازات های مذکور عبارتند از :
الف ) جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون ( ۱۸۰/۰۰۰/۰۰۰ ) ریال تا سیصد و شصت میلیون ( ۳۶۰/۰۰۰/۰۰۰ ) ریال
ب ) انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی
ضمانت اجرایی بسیار مهم دیگری که توجه به آن ضروری است عبارت است از اینکه :
در صورت عدم رعایت احکام مذکور در ماده ۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ( ثبت نام در سامانه مودیان ـ استفاده از پایانه فروشگاهی ـ صدور صورتحساب الکترونیکی ) ، سازمان موظف است مراتب تخلف را به وی و مرجع صادرکننده مجوز فعالیت واحد متخلف اعلام کند. مرجع مذکور مکلف است حداکثر ظرف مدت یک هفته از اعلام سازمان، نسبت به اخطار کتبی به واحد متخلف اقدام کند. چنانچه واحد مذکور ظرف مدت ده روز از تاریخ دریافت اخطار، نسبت به عضویت در سامانه مؤدیان اقدام نکند، برای بار اول به مدت دو هفته و برای بار دوم از دو تا شش ماه با اعلام مرجع صدور مجوز، توسط نیروی انتظامی، و در مورد کسب و کارهای مجازی، توسط کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، تعطیل یا مسدود خواهد شد. در صورتی که پس از گذشت پانزده روز، مرجع صادرکننده مجوز تعطیلی واحد متخلف را به نیروی انتظامی یا کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه ابلاغ نکند، سازمان موظف است رأساً تعطیلی واحد متخلف را به نیروی انتظامی یا کارگروه مذکور ابلاغ کند. در این صورت، مرجع صادرکننده مجوز، با متخلف در پرداخت مالیات و جریمه ها مسئولیت تضامنی خواهد داشت.
در صورت تداوم تخلف واحد کسب و کار پس از گذشت یک سال، مجوز فعالیت واحد متخلف توسط مرجع صادرکننده مجوز ابطال خواهد شد.
بانک مرکزی نیز موظف است درگاه ها و پایانه های پرداخت واحد متخلف را در زمان تعطیلی یا تعلیق فعالیت آن واحد، مسدود کند.
۳ – تسهیلات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
در قانون پایانه های فروشگاهی برای مودیان مالیاتی و خریداران کالاها و خدمات تسهیلات و مشوق های متعددی پیشبینی شده است که به شرح ذیل می باشد :
۱ – مشوق صاحبان مشاغل :
گروه اول تسهیلات این قانون برای اشخاص حقیقی صاحب کسب و کار می باشد، به صورتی که :
به مدت ۵ سال پس از استقرار سامانه مودیان صاحبان مشاغلی که فروش های خود را به وسیله پایانه فروشگاهی انجام میدهند و همچنین خرید کالاها و خدمات خود را از اشخاص عضو سامانه مودیان انجام می دهند، معادل ۲۰٪ ( بیست درصد) مالیات بر ارزش افزوده پرداختی به سازمان مالیاتی یا ۱ ٪ ( یک درصد ) فروش وی در هر دوره مالیاتی ( هر کدام از دو مورد مذکور که رقم کمتری داشته باشد و حداکثر تا ۶ میلیون تومان ) به عنوان پاداش همکاری از مالیات بر ارزش افزوده دوره یا دوره های بعدی ( فصل یا فصل های بعدی ) وی کسر کند.
در صورتی که مودی مشمول مالیات بر ارزش افزوده نباشد، پاداش مذکور از مالیات بر درآمد همان سال تا حداکثر ۵۰ ٪ ( پنجاه درصد ) مالیات آن ها خواهد بود.
۲ – مشوق مصرف کنندگان نهایی :
دومین گروه تسهیلات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان شامل حال مصرف کنندگان نهایی می گردد.
طبق تعاریف مالیاتی مصرف کننده نهایی شخص حقیقی است که کالاها و خدمات خریداری شده را متناسب با نیاز خود و برای مصرف شخصی خریداری می کند و از کالا و خدمات خریداری شده برای فروش و عرضه به دیگران استفاده نمی کند.
مشوق مربوط به مصرف کنندگان نهایی عبارت است از اینکه :
مصرف کنندگان نهایی که خرید های خود را از فروشنده های مجهز به پایانه های فروشگاهی و پرداخت ان را از طریق شبکه پرداخت بانکی انجام می دهند، از هر ۱۰ صورتحساب الکترونیکی خرید آن ها به صورت قرعه کشی انتخاب شود و ۲ برابر مبلغ ارزش افزوده خرید بابت ان صورتحساب به وی برگشت داده می شود.
این پاداش دریافتی تا سقف معافیت ماده ۸۴ قانون مالیات های مستقیم معاف از مالیات است و مازاد برآن مشمول مالیات بوده و باید اظهارنامه مالیات آن ارسال شود.
سازمان مکلف است ترتیبی اتخاذ کند که مصرف کنندگان نهائی که از فروشندگان مجهز به پایانه فروشگاهی و از طریق شبکه پرداخت بانکی خرید می کنند، در صورت تمایل بتوانند صورتحسابهای خرید خود و جوایز تعلق گرفته را مشاهده کنند.
۳ – مشوق مشمولان قانون ارزش افزوده :
سومین و آخرین مشوق این قانون در خصوص مودیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده می باشد.
این مشوق خاطر نشان می کند :
سازمان مالیاتی می تواند در صورت ثبت نام مودی در سامانه مودیان و انجام تکالیف قانونی مربوط به آن، بدهی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده سال های ۱۳۹۶ و قبل از آن را قطعی کند و جرائم مربوط به آن را به مدت ۳ سال تعلیق کند.
در صورتی که در این مدت ۳ ساله مودی مرتکب تخلفات زیر شود، موظف است تمام یا بخشی از جرائم مذکور را پرداخت نماید :
۱ – کتمان فعالیت اقتصادی یا درآمد
۲ – عدم صدور صورتحساب الکترونیکی بابت فروش کالا و خدمات
۳ – کم اظهاری یا بیش اظهاری در ثبت مقدار یا قیمت صورتحساب ها
اما در صورتی که مودی تخلفات سه گانه ی فوق را مرتکب نشود، جرائم مالیات بر ارزش افزوده مربوط به سال ۱۳۹۶ و قبل از آن بخشوده می شود.
۴ – سوالی درباره جرائم و تسهیلات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان دارید، از حسابدانان بپرسید!
پنل مشاوره حسابدانان، به عنوان اولین پنل مشاوره مالی و مالیاتی در ایران آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما در حوزه حسابداری، مالیات ، بیمه ، قانون کار و مباحث مربوطه می باشد.
شما عزیزان می توانید سوالات خود را به صورت متنی، صوتی و تصویری مطرح نمایید و ظرف ۲۴ ساعت پاسخ آن را دریافت کنید. برای ورود اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.