شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی
شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی
- نویسنده : حسابدانان
- سطح : مقدماتی
- پیش نیاز : مقاله صفر تا صد سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی
- مدت زمان مطالعه : ۵ دقیقه
- تاریخ به روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۱/۱۹
یادداشت شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی بخشی از مقاله مرجع همه چیز درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی می باشد. برای مطالعه کامل همه چیز درباره سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی چیست اینجا کلیک کنید
فهرست مطالب :
۱ – مقدمه
نظام یکپارچه و فراگیر پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان یک نظام جمع آوری و پردازش اطلاعات در سطح ملی می باشد، به نحوی که مهمترین و اصلی ترین شالوده این نظام، داده ها و اطلاعات جمع آوری شده است که از مدیریت جریان اطلاعات مالیاتی و مؤدیان شروع شده و با مدیریت اطلاعات اقتصادی، تجاری و مالیاتی مشمولین به تکامل می رسد. نظام یکپارچه و فراگیر پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مبتنی بر تجهیزات (اعم از نرم افزار یا سخت افزار) با قابلیت لازم برای ثبت اطلاعات خرید و فروش کالا و خدمات واحد کسب و کار و زیرسیستم های جانبی مؤدی مالیاتی بوده، همزمان امکان اتصال به سامانه های مختلف این نظام در سازمان امور مالیاتی کشور را حسب مورد به صورت بر خط یا غیر بر خط دارد وظیفه بستر سازی جهت مدیریت مؤثر جریان اطلاعات اقتصادی مؤدیان هدف را در سطح کشور بر عهده داشته و تمامی الزامات و نیازمندی های قانونی، فنی، مدیریتی، فرآیندی، فرهنگی – اجتماعی موردنیاز تحقق اهداف نظام مالیاتی را در تعامل با دیگر دستگاه ها و نهادهای ذینفع به نحو مطلوب، پایدار و ایمن فراهم می نماید.
۲ – شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی
شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی اشخاص حقوقی دارای پروانه هستند که حسب ضوابط و دستورالعمل های ابلاغی سازمان، نسبت به ارائه مشاوره و آموزش های لازم به مودیان، نصب و پشتیبانی تجهیزات موردنیاز برای ارائه خدمات مالیاتی از قبیل خدمات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر امور غیرحاکمیتی (به تشخیص سازمان) با سازمان همکاری می کنند.
سازمان مالیاتی با همکاری اتاق اصناف ایران مکلف است نسبت به آموزش، توانمند سازی و مشاوره به اشخاص مشمول اقدام کند. کارگروهی مرکب از نمایندگان سازمان، اتاق اصناف ایران و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در هر استان تشکیل می شود.
کارگروه مذکور موظف است که به صورت سالانه درخواست مؤدیانی که اظهار به عدم توانایی در استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را دارند، بررسی کند و در صورتی که این کارگروه با درنظرگرفتن شرایط مؤدی نظیر ویژگی های جسمی، منطقه جغرافیایی، سابقه مالیاتی و زیرساخت ها و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، تشخیص به ناتوانی و یا توانایی کمتر وی در استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را دهد، شرکت های معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی موظف خواهند بود نسبت به آموزش، توانمند سازی، نصب و راه اندازی پایانه فروشگاهی و سامانه مؤدیان برای این دسته از مؤدیان اقدام کنند، به نحوی که مسئولیت و جریمه های عدم صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مؤدیان به نیابت از این قبیل مؤدیان برعهده شرکت های معتمد مورد اعتماد خدمات مالیاتی خواهد بود. این مسئولیت و جریمه های موضوع این قانون، شامل مواردی که عدم صدور صورتحساب الکترونیکی ناشی از کتمان درآمد توسط مؤدی می باشد، نخواهد بود.
مؤدیان مذکور مکلفند کارمزد ( تعرفه ) استفاده از خدمات شرکت های معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی که مطابق با ترتیبات ماده ۲۶ این قانون تعیین می شود را پرداخت نمایند.
همچنین طبق ماده ۲۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان :
سازمان میتواند جهت حصول اطمینان از عملکرد صحیح مؤدیان در خصوص صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت دقیق معاملات در سامانه مؤدیان، اطمینان از انجام تکالیف قانونی توسط مؤدیان، ارائه آموزش و مشاورههای فنی و غیرمالیاتی به مؤدیان، پشتیبانی و استانداردسازی تجهیزات مورد استفاده مؤدیان و دریافت استعلامهای موردنیاز، از جمله گزارشهای الکترونیکی پرداخت، از خدمات شرکت های ایرانی معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی استفاده کند.
شرایط، نحوه انتخاب، چگونگی ارتباط با سازمان و مؤدیان، تعیین تعرفهها به استثنای تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر مقررات مربوط به شرکت های ایرانی معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی، براساس قوانین مربوطه به موجب آییننامهای است که ظرف مدت ششماه از لازمالاجراءشدن این قانون توسط کارگروه راهبری سامانه مؤدیان تهیه میشود و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد.
نظارت بر حسن اجرای این قانون برعهده کارگروه یادشده بوده و کارگروه مزبور موظف است هر ششماه گزارش عملکرد سازمان را در این خصوص به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
مجموعه خدماتی است که با رعایت مصوبات کارگروه راهبری سامانه مودیان و مرکز تنظیم مقررات توسط شرکت معتمد ارائه خواهد شد، شامل:
۱ – نصب، راهاندازی، پیکربندی، ارائه پشتیبانی و تامین تجهیزات مورد نیاز صدور صورتحساب الکترونیکی
۲ – صدور، نگهداری، جمعآوری و ارسال اطلاعات صورتحسابهای الکترونیکی
۳ – تامین امنیت و زیرساخت مورد نیاز جمعآوری و ارسال اطلاعات صورتحسابهای الکترونیکی
۴ – انجام استعلامهای مورد نیاز
۵ – آموزشهای لازم به مودیان به منظور توانمندسازی ایشان برای اجرای قانون
۶ – ارائه مشاورههای فنی و غیر مالیاتی به مودیان
۷ – سایر امور غیر حاکمیتی به تشخیص سازمان
۳ – انواع مجوز های شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی
سه نوع مجوز شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی در نظام یکپارچه و فراگیر پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان وجود دارد که متقاضیان میتوانند این مجوزها را درخواست نماید و پس از کسب موفقیت در ارزیابی براساس نوع مجوز درخواستی، موافقت اصولی دریافت نماید:
مجوز نوع اول: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه صدور، جمع آوری، نگهداری و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی و نظارت بر عملکرد مؤدیان در این حوزه می باشد. شرکت های دارنده این مجوز قادر به ارائه خدمات نامبرده به خود نیز می باشند.
مجوز نوع دوم: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه آموزش به مؤدیان مالیاتی و احراز تسلط آنها به حق و تکالیف خود در ارتباط با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان و سایر قوانین مالیاتی مرتبط با مؤدی می باشد.
مجوز نوع سوم: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه خدمات مشاوره و حسابداری مالیاتی مانند مشاوره فنی و غیرمالیاتی، مشاوره مالیاتی، کمک به تنظیم اظهارنامه های مالیاتی، تهیه و نگهداری دفاتر و سایر موارد غیرحاکمیتی به تشخیص سازمان امور مالیاتی در این حوزه می باشد.
۴ – وظایف شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی
۱ – کنترل و تعیین محل جغرافیایی پایانه های فروشگاهی و حافظه مالیاتی مؤدیان تحت پوشش؛
۲ – اولویت بندی ارجاعات بر اساس نوع سرویس، سرویس گیرنده، حساسیت شغلی؛
۳ – توزیع کار به کارپوشه کارشناسان پشتیبانی بر اساس نوع مشکل و کار؛
۴ – تهیه پیشنهاد برطرف نمودن مشکل اعلام شده با توجه به سوابق قبلی ثبت شده در بانک اطلاعاتی سامانه؛
۵ – تحلیل دلایل خرابی و از چرخه سرویس خارج شدن پایانه های فروشگاهی و حافظه های مالیاتی؛
۶ – ثبت نتایج عملکرد گروه مدیریت مشکلات؛
۷ – ثبت کلیه جزئیات مرتبط با درخواست ها به همراه دسته بندی و اولویت بندی هریک از آنها؛
۸ – ارجاع درخواست های ثبت شده به سطوح بعدی جدول ارجاع مطابق سازمانبندی های توافق شده.
۵ – فهرست شرکت های معتمد
شرکت های معتمد برای اخذ مجوز باید شرایط بسیار مخصوصی را داشته باشند که این شروط در آئین نامه اجرایی ماده ۲۶ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ذکر شده است .
در حال حاضر ۱۰ شرکت ایرانی موفق به اخذ این مجوز شده اند که فهرست آن ها به شرح جدول ذیل است :
pdf فراخوان شناسایی شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی
pdf الزامات صدور مجوز فعالیت شرکت های معتمد ارائه کننده
۶ – سوالی درباره شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی دارید، از حسابدانان بپرسید!
پنل مشاوره حسابدانان، به عنوان اولین پنل مشاوره مالی و مالیاتی در ایران آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما در حوزه حسابداری، مالیات ، بیمه ، قانون کار و مباحث مربوطه می باشد.
شما عزیزان می توانید سوالات خود را به صورت متنی، صوتی و تصویری مطرح نمایید و ظرف ۲۴ ساعت پاسخ آن را دریافت کنید. برای ورود اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.